Hlavní obsah

Došel vám med? Zkuste si vyrobit vlastní z pampelišek!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Pampeliškový med byl tradičním kulinářským výrobkem našich babiček. Každé jaro ho vyráběly nejen pro jeho neopakovatelnou chuť, kterou si mnozí z nás pamatují z dětství, ale také protože věřily v jeho léčivé schopnosti.

Článek

A protože babičky byly (a jsou) moudré ženy, měli bychom tenhle jejich recept zařadit také do svého „repertoáru“.

Co k tomu:

  • 400 květů pampelišek -
  • 2 litry vody -
  • 2 kg třtinového cukru -
  • 2 až 3 citrony - nejlépe v bio kvalitě, případně pečlivě omyté

Pampelišky se snažte sbírat v dopoledních hodinách, kdy jsou již plně rozkvetlé a mají nejvíce nektaru. Trhejte pouze květy, tedy bez stonku. Vyplatí se vyrazit za pampeliškami na rozkvetlou louku někam mimo město a silnice, kde si můžete být jistí jejich čistotou. Možná se vám zdá, že natrhat 400 květů je práce na dlouhé hodiny, ale budete překvapeni, jak rychle se vám to povede. A když si s sebou vezmete třeba nějakého toho dětského pomocníka, jste za chvíli hotovi.

Jak na to:

Pampelišky nejprve properte ve vodě, abyste je zbavili všech nečistot a hmyzích nájemníků. Poté je vložte do velkého hrnce a zalijte 2 litry vody. Citrony nakrájejte na kolečka, odstraňte z nich jadérka (jsou nahořklá a mohla by narušit chuť medu) a přidejte je také do hrnce. Promíchejte, přiveďte k varu a za občasného míchání nechejte na mírném ohni vařit asi 15 minut.

Poté hrnec odstavte a směs nechejte do druhého dne na chladném místě, aby se pampelišky hezky vylouhovaly. Druhý den obsah hrnce přeceďte přes jemné síto (případně přes plátýnko). Nyní do již čistého výluhu přisypte cukr a opět přiveďte k varu. Stáhněte oheň a mírně vařte, dokud směs v hrnci nezačne houstnout (trvá to přibližně 1,5 hodiny). Nezapomínejte med pravidelně míchat, aby se při houstnutí nepřichytil.

Ještě horký med opatrně přelijte do čistých šroubovacích sklenic a pečlivě uzavřete.

Pampeliškový med se skvěle hodí do čaje, výborný je s máslem na pečivu (ale dá se mlsat i samotný).

Reklama

Načítám