Hlavní obsah

Vysněná dovolená: S námi se vyhnete rizikům

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Cestovní kancelář za vás vše vyřídíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazíte na letošní dovolenou k moři s cestovní kanceláří? Nebo vás láká dobrodružství a pojedete tzv. po své trase? Ať už se rozhodnete jakkoliv, je dobré vědět, jaké nástrahy vás mohou potkat. S námi budete připraveni!

Článek

Klid a pohodlí s cestovní kanceláří

Chcete-li si dopřát maximální luxus a na nic pokud možno nemyslet, je tato varianta nejlepší volbou. Cestovní kancelář za vás vše vyřídí, a navíc nabízí služby delegáta (zástupce cestovní kanceláře, který je trvale přítomen) přímo v místě vašeho pobytu. Ale...

Ale i na cestovky je dobré si dát pozor. Při jejím výběru dbejte zvlášť na to, zda má zaplacené pojištění proti úpadku. Mohlo by se vám stát, že v případě jejího krachu skončíte dovolenou několikadenním nedobrovolným pobytem v odletové letištní hale. A také se zaměřte na konečnou cenu! Mnohé cestovky stále "zapomínají" započítat do uvedené částky letištní, bezpečnostní a palivový příplatek, případně víza.

Je skutečně hotel vhodný pro děti? Je blízko pláže? Nabízí kvalitní stravu? I takové otázky se dají ověřit na internetu. Tyto adresy vám pomohou: www.tripadvisor.com, www.holiday-truth.com nebo www.invia.cz . Najdete zde hodnocení hotelů od cestovatelů z celého světa.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvolte si dobře cestovní kancelářFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyvarujte se chybám! A co dělat když nastanou?

Před podpisem cestovní smlouvy si pozorně prostudujte Všeobecné podmínky pro cestující, tím totiž souhlasíte s případnými změnami ze strany cestovní kanceláře.

A když problém nastane v místě vašeho pobytu? V tom případě ihned kontaktujte delegáta, pokud ho nezvládne řešit operativně, pak je tady Reklamační řád. Sepsat písemnou stížnost můžete až po návratu z dovolené, na niž musí cestovní kancelář reagovat nejpozději do 30 dnů. Jako podklad si nechte od delegáta potvrdit vaše stížnosti - například , že pokoj dle smlouvy neměl výhled na moře, bazén s mořskou vodou byl vypuštěný, v blízkosti hotelu probíhaly stavební práce a nikdo vás na tuto skutečnost neupozornil...

Po vlastní ose

Než se sami vydáte do světa, zvažte, jestli ovládáte alespoň jeden světový jazyk. Bez jazykových znalostí se můžete dostat při prvních potížích do pěkných problémů. Během cesty vás jich určitě pár čeká a nikdo je za vás nevyřeší!

Dříve než si zamluvíte letenku, důkladně si prostudujte dostupné informace o zemi, kam se chystáte vycestovat: možnou vízovou povinnost, místní zvyky, něco o mentalitě... Dobrým průvodcem vám může být www.svojtka.cz , kde si můžete i objednat jedny z nejlepších cestovatelských knih.

Pokud máte namířeno za exotikou, nepodceňujte očkování. Na internetových stránkách ministerstva zahraničí (www.mzv.cz) získáte informace o tom, které očkování je do vybrané země nutné, aktuální informace a doporučení kam necestovat z politických či jiných důvodů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Před odjezdem do exotické země se očkujteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Peníze v hlavní roli

Jak budete platit? Kartou nebo hotově? Pohodlnější je zcela určitě platba kartou, proto si před odjezdem ještě zkontrolujte nejen platnost platební karty, ale i zda v zemi, kam se chystáte, vaši kartu vůbec akceptují. Hotovost si však také nějakou vezměte.

Nepočítejte s tím, že pokud vycestujete na vlastní pěst, vždy ušetříte. Cestovní kanceláře totiž získávají množstevní slevy, což se pak promítne v levnější ceně pobytu. Nutno ovšem podotknout, že nejste-li nároční na kvalitu ubytování a jídla, po vlastní ose ušetříte.

Přejeme vám krásnou dovolenou!

Reklama

Související témata:

Načítám