Hlavní obsah

Dovolená za hubičku? V Maďarsku!

Foto: Lucie Maixnerová

Jeden z venkovních termálních bazénůFoto: Lucie Maixnerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená za pár korun, to jsou maďarské lázně Harkány! Na své si přijdou staří i mladí, zdraví i nemocní. Pojďme spolu objevit místo pro odpočinek, které je vzdálené od našich hranic pouhých sedm hodin jízdy!

Článek

Lázně Harkány se nachází v jihozápadním cípu Maďarska vedle řeky Drávy, jenž tvoří hranici s Chorvatskem. Zdejší léčebná voda je světovým unikátem - obsahuje síru ve formě plynu. (Ta se 150x rychleji vstřebává do organismu, čímž se urychluje proces látkové výměny.) Při pouhopouhém koupání tak dochází i k léčbě např. chronických nemocí včetně gynekologických obtíží, vysokého krevního tlaku, zánětů kloubů, poruch srdeční činnosti, kožních problémů od různých ekzémů až po lupénku, a příznivě působí na zlepšení duševního stavu a psychickou pohodu během těhotenství.

Masáž za 180 korun

V areálu lázní naleznete dva termální bazény, tři bazény na koupání, plavecký a dětský bazén. Léčebná část nabízí vířivku, vodní masáže, parní komory a sauny. To vše na rozloze 13 ha. (Tip: Mimo areál - na hlavní třídě městečka Harkány se nachází maličký masážní salon, kde klasická masáž celého těla trvající 25-30 minut ztenčí vaši peněženku o pouhých 180 korun. Vyzkoušet ale můžete třeba i masáž medovou.) Vstup na celý den do rekreační oblasti vyjde v přepočtu zhruba na 100 korun, do léčebné asi o 50 Kč více. Zakoupit lze i odpolední lístek, který ale pokladny vydávají až od 14 hodin. Otevírací doba lázní je od 9 do 18 hodin.

Opustit areál můžete kdykoliv, ale on snad ani není důvod. O občerstvení není nouze. Je libo tradiční langoše? Nebo snad klobásku? Denní menu, které obsahuje štamprličku čehosi ostřejšího, polévku a hlavní jídlo, se vyšplhá na 750 forintů, tedy cca 75 korun. „Meníčka" se seženou i ve městě, a když je nejhůř, tak i na nedaleké tržnici je výběr potravin, chuťovek, ale i oblečení veliký. A taky tam směnárna nabízí lepší kurz než kdekoliv jinde.

Foto: Lucie Maixnerová

Středověká památka - hrad SiklósFoto: Lucie Maixnerová

Značková móda za babku

Co ale s načatým večerem nebo touze po kultuře? Typickou zábavou je posezení v klasické maďarské čardě s hudbou a tancem. Jelikož českých návštěvníků lázní je opravdu hodně, není žádnou výjimkou slyšet tu naše staré známé písničky. Na výlet se lze vydat třeba na nedaleký středověký hrad Siklós, nebo do Pécse (Pětikostelí), což je město vzdálené 27 km. Tady to dýchá kulturou, ruchem a studenty, kteří zdejšímu životu dávají punc mladistvosti. Po Budapešti je Pécs největším kulturním střediskem, což je vidět na každém kroku. Za návštěvu určitě stojí historická lékárna, synagoga, Dóm sv. Petra se čtyřmi majestátně stojícími věžemi, turecká mešita, národní divadlo nebo některé z muzeí. Nákupychtivé potěší, že značková móda tu vyjde levněji než u nás.

Krásná únava

Pokud nemáte k dispozici vlastní vozidlo, není problém půjčit si na místě vůz . Sice jsou na výběr pouze malá autíčka pro 4 osoby - a za 2000 korun na den, ale je to možná lepší než nic, pokud zatoužíte vyjet si z poklidného městečka někam za vzrušením. (Třeba taneční bar Los Bongos v Pécsi je vítaným odreagováním od všedních dní.) Plány na večer ale řešte až po příchodu na hotel, neboť termální léčebná voda vysiluje organismus, takže se klidně může stát, že večer usnete únavou hned po tom, co boj s padajícími víčky vzdá vaše případná hyperaktivní ratolest. To ale přeci taky není k zahození... Takže hurá za odpočinkem do Harkán!

Reklama

Související témata:

Načítám