Hlavní obsah

Držíte dietu? Nezapomeňte si připravit zdravou svačinu!

Foto: Jakub Jurdič

3 svačiny, které vás zasytí, můžete si je vzít všude s sebou a pochutnáte si!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční předsevzetí mnohých z vás se týká zlepšení stravovacích návyků. K tomu patří i pravidelnost v jídle a volba těch správných jídel ve správný čas. Zapomenout se nesmí ani na svačiny!

Článek

Nejste zvyklí svačit a už vůbec nevíte, jaká svačina se hodí, když se chcete nasytit, ale zároveň jíst zdravě a dietně? Máme pro vás rovnou tři tipy! Všechny jsou ideální i na cesty, takže si je můžete připravit předem doma a později v práci hodovat bez výčitek! Na co se těšit? Na výživný jogurt, křupavé tyčinky i lehoučký zeleninový tvaroh! Všechno hotové do pár minut!

Jogurt s ovocem

Na 1 porci potřebujete: 1 bílý jogurt s obsahem tuku 3–6 %, 1 kiwi, ½ banánu, ½ kaki, 4 lžíce ovesných vloček, 1 lžičku bio medu

Foto: Jakub Jurdič

Jogurt je zdravý, výživný a navíc zažene chuť na sladké! Umíte si představit lepší svačinu?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Tento tip je opravdu jednoduchý, můžete ho libovolně obměňovat podle chuti a svačit byste ho měli spíše dopoledne. Pokud máte v plánu si tuhle svačinku vzít někam s sebou, můžete si ji připravit do menší zavařovací sklenice nebo si jednotlivé suroviny dát do menších krabiček a namíchat si je až těsně před konzumací.

Do bílého jogurtu dejte lžičku medu a důkladně ho promíchejte. Pak začněte vrstvit. Začněte jogurtem, pak přidejte 2 lžíce ovesných vloček, zase jogurt, ovoce nakrájené na kostičky a to celé dokola, dokud vám nedojdou ingredience. Ideální je, když je vrstva vloček vždy mezi vrstvami jogurtu, vločky totiž nasáknou vlhkost a po chvilce krásně změknou.

Ovesné vločky jsou skvělým zdrojem sacharidů, který vás zasytí na delší dobu, ovoce vám zase dodá potřebnou energii, neváhejte ani chvilku a začnete jogurt připravovat nejen sobě, ale klidně i dětem do školy!

Tyčinky z listového těsta s dipem

Na 1 porci potřebujete: 100 g listového těsta, 2 lžíce sezamových semínek, 1 vajíčko, 1 lžičku mořské soli, 150 g bílého jogurtu, čerstvou bazalku, čerstvou pažitku, pečicí papír

Foto: Jakub Jurdič

Tyhle tyčinky si zamilujete. Můžete je klidně upéct i jako pohoštění pro návštěvu, určitě jí budou chutnat!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Těsto rozválejte na placku o výšce 0,5 cm a nakrájejte z ní proužky o šířce asi 2 cm. Vyskládejte je na pečicí papír, potřete rozkvedlaným vajíčkem a bohatě posypte sezamovými semínky. Pak tyčinky lehce posypte hrubou mořskou solí a dejte je péct na 170 stupňů asi na 12 minut, dokud nebudou krásně zlatavé. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte je do jogurtu. Víc ho nedochucujte, tyčinky jsou dostatečně výrazné. Nakonec tyčinky namáčejte v jogurtovém dipu.

Tvaroh se zeleninou

Na 1 porci potřebujete: 100 g tvrdého tvarohu, 5 cm bílé části pórku, 1 větší rajče, 1 lžíci černých oliv, sůl, pepř, 1 lžíci olivového oleje, 2 plátky tmavého lisovaného chleba

Foto: Jakub Jurdič

Tvaroh je skvělým zdrojem bílkovin. Když se spojí s lahodnou zeleninou a kvalitním pečivem, máte vystaráno!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Tvaroh rozdrobte do misky na co nejjemnější kousky. Rajče nakrájejte na drobné kostičky a přidejte k tvarohu. Olivy nakrájejte na tenká kolečka, pórek na co nejjemněji a oboje vmíchejte k tvarohu. Nakonec do něj přidejte sůl, pepř a kvalitní olivový olej. Směs nechte odležet v lednici, aby se chutě krásně spojily a pak si ji dejte s kvalitním vícezrnným nebo tmavým lisovaným chlebem.

Jaké svačiny si připravujete vy? A jste vůbec zvyklí svačit?

Reklama

Související témata:

Načítám