Hlavní obsah

Dům se musel vejít na stísněný pozemek. Architekt to zvládl na jedničku!

Foto: Tibor Csukás a Jan Hrdý (19x)

Z hmoty dvoupodlažního domu vystupuje prosklená jídelní část. Z hřebenu vybíhají dvě roviny střechy o různém úhlu a zastřešená je rovněž přístupová cesta, jídelna a terasa

Na poměrně stísněném pozemku vznikl krásný dům s elegantním interiérem ve skandinávském duchu. Venek i vnitřek skvěle fungují jako jeden harmonický celek.

Článek

Mladí partneři se stěhovali z menšího domku a od nového bydlení očekávali především více prostoru a komfortu. Pozemek v okrese Praha-západ, který si pro stavbu rodinného domu vybrali, je však poměrně stísněný, a projekt proto vyžadoval důkladné rozvržení. Na doporučení rodinného přítele kontaktovali architekta Tibora Csukáse, kterému po prvních schůzkách svěřili nejen návrh exteriéru, ale i interiéru.

Zastavěná plocha domu, který situovali na severní hranu pozemku, je necelých sto metrů čtverečních, užitná plocha potom činí více než sto třicet metrů. Architektonicky měl dům nenásilně zapadnout do okolního prostředí, zároveň měl být originální a reprezentativní, nikoli však provokativní. „Hmota domu je členitá a přizpůsobuje se vnitřnímu uspořádání prostoru. Určujícím faktorem byla potřeba větší obytné plochy v přízemí a naopak menší v podkroví,“ vysvětluje architekt.

Harmonické prolínání

Navzdory limitům pozemku se podařilo propojit interiér domu se zahradou. Ze základního objemu vystupuje prosklená jídelna a obytný prostor, který je otevřen do krovu. Vnější fasáda vytváří jakousi tmavou skořápku, která uvnitř skrývá světlý interiér. „Na začátku tvorby jsem pracoval se dvěma koncepty stylového pojetí, věděl jsem na základě předchozích konzultací, jaké věci se majitelům zhruba líbí, a nebyl tedy problém trefit se do jejich vkusu,“ vzpomíná Tibor Csukás.

Foto: Archiv architekta

Prosklení a otevření obytné části do exteriéru je praktické a přináší do interiéru dostatek světla

Severská inspirace

Výsledkem je elegantně zařízený interiér s prvky skandinávského stylu, o jehož použití bylo na základě předložených vizualizací rozhodnuto během první vteřiny. „Naším přáním byl především světlý, prostorný a jednoduše zařízený dům. Tyto požadavky dokonale splnil právě skandinávský styl s jeho charakteristickými rysy, jako jsou neutrální tóny, vzdušnost a moderní i tradiční materiály,“ dodává pán domu.

Foto: Archiv architekta

Jídelní stůl tvoří bílá lakovaná deska se sklem, jídelní židle s odpruženou podnoží Pauline jsou značky MCA Furniture (4500 Kč)

Bílá barva a světlé materiály včetně cihlového obkladu jsou kombinovány s kontrastní černou, podlaha je v běleném dubovém dekoru. Zajímavým detailem jsou soklové lišty v antracitové barvě, které lemují podlahy včetně schodiště a prostor spolu s dalšími černými liniovými prvky vymezují a opticky člení.

Foto: Archiv architekta

Kuchyně splňuje požadavky na moderní vzhled i nároky na praktičnost a funkčnost, stejně jako většina ostatního nábytku byla vyrobena podle návrhu Tibora Csukáse

Oddělené i spojené přízemí

Hlavní prostor v přízemí tvoří obytná část s jídelnou a kuchyní. Jednotlivé funkční zóny vzájemně velmi dobře komunikují, přitom jsou ale jasně oddělené sníženou úrovní podlahy a již zmiňovaným otevřením do krovu v relaxační zóně. Atmosféru dotváří plápolající oheň v krbu, který je umístěn v centru obytné části.

Dále se zde nachází ložnice a zázemí zahrnující koupelnu, toaletu, technickou místnost s pračkou a komoru pod schodištěm. „S podlažní plochou domu jsme museli pracovat velmi obezřetně, abychom se vešli na pozemek. Toalety, technické zázemí a komunikační prostory jsou proto promyšleně minimalizované,“ říká k tomu architekt.

Foto: Archiv architekta

Konferenční stolek je materiálově totožný jako stůl jídelní, z pohovky se nabízí výhled do zahrady i na krb

Koupel s výhledem

V podkroví se nacházejí další dva pokoje se šatnami. Jeden z nich slouží jako pracovna, druhý je prozatím prázdný, ale vzhledem k tomu, že do rodiny brzy přibude třetí člen, promění se v budoucnu na dětský pokoj. K dispozici je zde také samostatná toaleta a koupelna, která díky velkorysé vaně, jež nabízí úchvatný výhled přímo do lesa, dělá z koupání hluboce relaxační zážitek.

Foto: Archiv architekta

Ložnice je světlá a vzdušná i díky dvěma dveřím vedoucím na zahradu. Stylovým detailem jsou v celém domě tlačítkové vypínače Gira Esprit, které doplňují celkové pojetí interiéru

Ten ostatně zaručuje i koupelna v přízemí, kterou tvoří velký otevřený sprchový kout bez jakékoli, byť skleněné stěny, což bylo velké přání majitelů. „Přestože jsou obě koupelny v podstatě velmi jednoduché, slibují více než jen běžnou hygienu,“ dodává architekt.

Foto: Archiv architekta

Barevně se koupelna nese ve stejném duchu jako ta v přízemí, bílý a černý obklad doplňuje bílá sanita, nerezové prvky a tmavá umyvadlová skříňka

Co říkáte na novostavbu pro mladou rodinu? Líbí se vám skandinávská inspirace?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama