Hlavní obsah

Mluvte o sexu, nebo si zničíte vztah!

Foto: Thinkstock

Sex nestačí jen provozovat, ale je třeba o něm také mluvitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavíte se s partnerem o sexu? Umíte si říct, po čem toužíte? Dokážete se vzájemně pochválit a ocenit? Tak to patříte mezi ty šťastné, kteří ovládají takzvanou erotickou komunikaci. Ovšem leckde je tohle téma tabu! Jak vám mohou hovory o sexu vylepšit vztah? Jaké jsou druhy erotické komunikace? A jak se téhle dovednosti naučit?

Článek

Sex je nedílnou součástí vztahu. Ale mnohé páry mají dojem, že ho stačí jen provozovat, nikoli o něm mluvit. To je ale velký omyl! Erotická komunikace je v podstatě stejně důležitá jako samotné milování. „Je velmi důležité umět o sexu mluvit, protože lidé si do hlav nevidí, a pokud se o věci nemluví, mohou z toho vznikat problémy. Stejně tak, jako se domlouváte, kdo kdy umyje nádobí, musíte si umět vyříkat i věci týkající se sexu. Náznaky nestačí, protože mohou být špatně pochopeny, čímž se otevírá prostor pro velké problémy,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti. A za pravdu ji dává i sex koučka Julie Gaia Poupětová. „Čím upřímnější v rozhovoru budeme, tím si budeme i bližší,“ upřesňuje.

Foto: Thinkstock

Nespokojenost ve vztahu může být zapříčiněna nedorozuměním v sexuFoto: Thinkstock

Co je to erotická komunikace

Jestli si myslíte, že jde jen o to, říci si, jak to má kdo rád a co se mu líbí, jste na omylu. Erotická komunikace toho zahrnuje mnohem víc. „Ne vždy musí být cílem erotické konverzace navodit vzrušení a připravit se na sex. Může to být hovor o těle, o spiritualitě a duševním souznění, o láskyplných a něžných pocitech, o našich touhách a erotických fantaziích či třeba o zajímavých místech na těle partnera a jeho reakcích při dotycích,“ popisuje Julie Gaia Poupětová.

Mlčení rozhodně není sexy

Pokud doma o sexu nehovoříte, je to velké riziko. A je jedno, zda mlčíte kvůli nepřekonatelnému studu, nebo kvůli pocitu, že vám to nemůže v ničem pomoci. „Jakmile partneři o intimnostech nemluví, je jen otázkou času, kdy jejich sexuální život spadne do nudné rutiny nebo se vytratí úplně. Může se totiž klidně stát, že jen proto, že není žena partnerovi schopná sdělit, po čem touží, co se jí líbí a podobně, ji sex přestane bavit. A pak si třeba řekne, že než aby se milovala, bude si raději číst. A to je zlé,“ varuje Katarína Lomská Filasová.

A jak už bylo na začátku řečeno, jen nenápadně naznačovat vážně nestačí! „Největším rizikem jsou domněnky, které vytváříme, když interpretujeme chování toho druhého jako nezájem, nedostatek lásky, zdravotní problémy, nevěru, nebo dokonce někdy i jako jinou orientaci,“ dodává Julie Gaia Poupětová. Podle ní je ale neschopnost mluvit o sexu velmi častým problémem, který komplikuje vztahy mnoha lidí.

Foto: Thinkstock

Sexuální experimentování má většinou pozitivní vliv na společný životFoto: Thinkstock

Naučte se to!

Máte v erotické komunikaci velké nedostatky? Nemusíte zoufat, dá se to naučit. Základem jsou dvě klíčové dovednosti, a to erotická empatie (schopnost vcítit se a zajímat se o to, co má ten druhý rád a co se mu líbí) a normální erotická zvědavost, která vás žene k tomu, abyste experimentovali, zkoušeli nové věci a sex pro vás byl nikdy nekončící zábava a zdroj potěšení. „Bohužel právě tyto dvě schopnosti se ze vztahu vytrácejí po prvním půlroce až roce,“ připomíná Julie Gaia Poupětová, která dokonce vede kurz erotické komunikace.

Tip redakce:Je velká spousta věcí, kterým se v oblasti erotiky můžete přiučit. Dočtete se o tom v článku Neklape vám to v posteli? Zkuste sexy kurz!.

Tip redakce:Nemáte s erotickou komunikací problém a stud vám nic neříká? Tak vyzkoušejte něco ostřejšího, inspiraci najdete v článku Sex, vzdechy a sprosťárny? Ano!.

Mluvíte doma o sexu? Nebo byste se při tom propadli studem, tak raději mlčíte?

Reklama

Související témata:

Načítám