Hlavní obsah

Ex? Zbavte se falešných idejí!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Může se stát, že se zamilujete do nesprávnéhoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tyhle příběhy známe důvěrně - milovat toho nesprávného a mít pro něj celoživotní slabost. Buď se staly nám osobně, nebo některé z našich kamarádek. Ale protože samy sobě neporučíme, trápíme se pro ty, kteří si to ani trochu nezaslouží. Jak si povíme, ani to není naše chyba!

Článek

Ukázková situace - chlap, který nejedná fér, se ženou doslova zametá a...a ta dotyčná to ví! Rozumově si uvědomuje, že zrovna s ním ji nic dobrého nečeká. Přesto mu nedokáže odolat. Je na něm to „něco", co ji k němu táhne. Z takového muže většinou sálá živočišná energie a charisma, a při srážce s takovým jedincem se v nás opět probudí základní instinkty a "volání divočiny".

Takovéto muže mylně považujeme za osudové. Přitom - čím jsou právě oni tak zvláštní? Hodně často je to i samotná nedostupnost. Vždyť nebývá ve všech romantických filmech milostná zápletka? Sexuolog Petr Weiss má ovšem racionálnější vysvětlení: Ženy podle něj preferují sexuálně agresivnější muže před hodným ňoumou proto, aby byli takoví i jejich synové a šířili dál společné geny.

Nátlak přírody, nebo spokojený život?

Většina dam s těmito muži dlouhodobě nezůstává. Uvědomujeme si, co je a není pro život podstatné. Ale tito pánové nemizí. Zůstávají tu a rádi občas zasáhnou do těch našich klidných životů. A my se dostáváme do bludného kruhu, kdy si opět začneme něco nalhávat. Určitě se musel změnit. Vysnily jsme si někoho, kdo vlastně neexistuje. A proč? Protože jsme neměly tolik času poznat jeho pravé já a nechat odeznít hormonální nálož.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nenechte si od něj zlomit srdceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zarytí romantici mi prominou, následující řádky mohou znít cynicky, ale je to fakt. Dámám, které jsou poblázněné do těch nesprávných typů, se ale může ulevit. Zamilovanost nijakým způsobem neřídíme, ani neovlivníme vlastní vůlí! Jakkoli se budeme snažit, nejde to. Prostě se to stane. Proč? Za vše mohou hormony, zejména fenylethylamin. To díky němu jsme poblázněné. Přitom je to pouhý trik přírody, který má vést k tomu nejpodstatnějšímu - k rozmnožování.Zamilovanost odezní nejdéle po dvou až třech letech a pak přijde změna. Začnou převládat endorfiny a pocit poblouznění slábne. Tehdy se vyvíjí pevné svazky a až s nimi údajně milujeme (nebo se rozcházíme).

Jak se chemii bránit

Musím říct, že jsem nechápavě kroutila hlavou, když mi kamarádka vyprávěla o svém ex. Nezachoval se k ní vůbec fér, ale přesto zůstali alespoň v občasném kontaktu. Ozýval se víceméně tehdy, když potřeboval trochu té fyzické „lásky" a ona pro něj měla slabost. Pak si ale našla milého chlapíka. On se zase o něco pokoušel, ale tentokrát bylo svědomí a nový vztah důležitější. Jeho reakce? Napsal jí, jestli si může vyrazit s její nejlepší kamarádkou! A kamarádka šla... I když ohledně něj přišla o všechny iluze, přesto tam to „něco" zůstává a bolí.

Kdo to nezažil, ťuká si na hlavu. Někdy tyhle nepochopitelné city smete čas, jindy nás to tak zklame a následně vyčerpá (po kolikáté už?), až to musíme nějak řešit. Ale jak?Pokud je v okolí nějaký takový muž a vy nechcete, aby vám šlapal po štěstí, snažte se mu vyhýbat, jak jen to jde. I když pořekadlo „sejde z očí, sejde z mysli" nefunguje za měsíc ani za dva, jednou se vám to povede. Odstřihněte pomyslnou pupeční šňůru mezi vámi, začněte se soutředit na sebe a na své zájmy, čtěte si, vzdělávejte, sportujte. Obklopte se lidmi, s kterými je vám dobře a brzy zjistíte, že vlastně On si vůbec nezaslouží vás! A až si po pár letech vybudujete svůj vlastní život, pohled na Něj s vámi už nic neudělá.

Nebo na to jděte tou nejpřímější cestou - pokud je ta možnost, buďte s ním! Brzy zjistíte, že není o co stát!

Milé čtenářky, také je tu někdo, kdo vám nedá spát, ačkoliv si to nezaslouží? Jak řešíte jeho zásahy do vašeho nového života? Znáte způsob, jak se této náklonnosti zbavit? Podělte se s námi na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám