Hlavní obsah

Excentrická Amy

Foto: nakladatelství Jota

Amy Amy AmyFoto: nakladatelství Jota

Reklama

Amy Winehouseová na vrcholu slávy a na pokraji zoufalství.

Článek

Excentrický životní styl, psychické problémy, pohoršující chování - to vše se už pomalu považuje za samozřejmost u hvězd současné popkultury, jako jsou například Britney Spearsová či Pete Doherty. Na první pohled by se mohlo zdát, že Amy Winehouseová je jen dalším sériovým produktem soudobého zábavního průmyslu.

Britský publicista Nick Johnstone takové předpoklady zpochybňuje v knize, v níž rozplétá život a kariéru jedné z nejzářivějších a nejutrápenějších britských hvězd. Sleduje klikatou cestu Amy Winehouseová ke slávě od dětství v severním Londýně až po raketový vzestup do špičky pop-music.

Jak to bývá, sláva a úspěch měly i u Amy odvrácenou tvář - problémy s anorexií, bulimií, drogami, sklony k sebeubližování, problematický sňatek. Tato rozpolcenost učinila z Amy jedno z nejžádanějších soust pro bulvár a paparazzi. Jedna věc ovšem zůstává nesporná - Amyin jedinečný talent.

V podtextu knihy tak zůstává nezodpovězená klíčová otázka: zvítězí Amyino umělecké nasazení, nebo skončí jako Judy Garlandová, jejíž talent se rozplynul v oparu drog, až jí nezbylo nic jiného než prodávat drama vlastního života?

...mimořádně talentovaná zpěvačka, skladatelka, hudebnice a umělkyně je ve věku 24 let na vrcholu. Ve vratkém, pomíjivém světě populární hudby je na konci roku 2007 pravděpodobně nejdůležitějším umělcem v hudebním průmyslu.

Foto: nakladatelství Jota

Kniha Nicka JohnstonaFoto: nakladatelství Jota

Přesto je tento rok plný dramat: chaotické koncerty, přerušená nebo ještě před zahájením zrušená turné, opilecká vystoupení v televizi, předávkování drogami, rodiče poskytující otevřené rozhovory à la milující maminka a tatínek, rychlá svatba s mužem, který je na konci roku ve vězení obviněn z pokusu zvrátit soudní rozhodnutí, tchán a tchyně rozdávající rozhovory, pověsti o sebepoškozování, depresi a bulimii, snímky zakrvácených baletních střevíčků z noční rvačky s Blakem v londýnském hotelu Sanderson, nápis Miluji Blakea vyvedený střepem rozbitého zrcadla na břiše během fotografování pro časopis Spin, tanec s bulvárem ohledně spekulací, zda se píseň Rehab - úderný hlavní singl z alba Back to black - ukáže bolestně prorockou.

Jak je možné, že všechno skončilo u těchto špinavostí a nikoli u hudby, pozoruhodné a vzrušující? Svým způsobem je tragédií pro hudbu, že talentovaná umělkyně jako Amy Winehouseová se takto ztratí v našem pobláznění celebritami.

Naše kultura, to je neustálé sledování celebrit - co nosí, co říkají, na čem pracují, s kým spí, jaké drogy berou, jaké drogy neberou, zda jsou na vrcholu, nebo se propadají na dno. Jsme tím posedlí.

A kvůli tomuto se Amy Winehouseová - jako osoba - stala důležitější než její hudba.

Nick Johnstone

Nick Johnstone je autorem dvanácti knih, mimo jiné Patti Smith: A Biography (Omnibus Press), The Melody Maker History of 20th Century Popular Music (Bloomsbury), A Brief History of Rock'n'Roll (Constable & Robinson) a pamětí A Head Full of Blue (Bloomsbury). Psal či stále píše pro The Observer, The Times, The Daily Telegraph, Uncut, Mojo, The Wire, The Sunday Herald, Melody.

Název: Amy Amy Amy Autor: Nick Johnstone Vydalo Nakladatelství JOTA

Reklama

Načítám