Hlavní obsah

Exotické ovoce do salátů i koktejlů

Foto: Ondřej Kroutil

Které z nich zachutná vám?Foto: Ondřej Kroutil

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Papája, granátové jablko, tamarillo, physalis, fíky anebo mango. Exotické ovoce a k tomu navíc jedno lahodnější než druhé. Chcete vědět, které ochutnat dřív? Jak poznat zralý plod a co všechno se z něj dá připravit? Zakousněte se spolu s námi do dalšího dílu seriálu Škola vaření s šéfkuchařem Martinem Buškem!

Článek

Exotické ovoce najdete na pultech supermarketů po celý rok. Nepoužívá se přitom jen na ozdobu nebo do ovocných salátů, z některých druhů se dá vymyslet nápaditý předkrm, omáčka nebo i sladká tečka. Nevěříte?

Fíky: Sladkost nad sladkost

Fíky koupíte jak čerstvé, tak sušené. Jsou velmi sladké, mohou obsahovat i 75 procent cukru! Když jsou zralé, bývají i černé. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, vitaminy skupiny B, C či draslík. Ceněné jsou ale i díky svým projímavým účinkům, které jsou ještě znásobeny v případě, že je podobně jako třešně kombinujete s vodou... Takže to s nimi nepřehánějte! V regálech narazíte dokonce i na výraznou fíkovou marmeládu.

Foto: Ondřej Kroutil

Slupka se u fíků nejíFoto: Ondřej Kroutil

Do dezertů se fíky dávají celé, ovšem jí se pouze vnitřek! Pokud chcete návštěvě na talíř připravit rafinované překvapení, zkuste třeba gratinované fíky s kozím sýrem. Svrchu fík nařízněte do kříže, rozevřete ho, vložte do něj kousek kozího sýra, zakápněte medem a dejte na chvíli zapéct do trouby.

Tajemné mango

Silně aromatické sladké mango byste v tom nejlepším případě měli konzumovat zcela čerstvé. Zralé mango poznáte podle toho, že jeho slupka je sice měkká, ale ne příliš! Je bohaté na vitamin A, C, beta karoten a prodává se hned v několika barvách, velikostech i tvarech. Doporučujeme jíst kolmo k vláknům, aby se vám kousíčky nedraly mezi zuby.

Foto: Ondřej Kroutil

Z manga nejprve odstraňte špičkuFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Slupku oloupejte a mango nakrájejte na měsíčkyFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Krájejte na drobné kostičkyFoto: Ondřej Kroutil

Nejčastěji se používá do salátů, omáček nebo na čatní. To připravíte tak, že rozmixujete kousíčky manga, špetku kari, med, chilli a nasekanou mátu. Čatní se pak skvěle hodí k mořským plodům. Nemusíte se bát ani flambovaného manga: Nakrájejte čerstvý plod na kousky (na mističky), na pánvi ho omáčejte v karamelu, flambujte alkoholem a je to! Mango můžete v létě i položit na gril – také to nemá chybu!

Jablečná bomba

Granátové jablko je plodem menšího stromu jménem granátovník, který roste hlavně ve Středozemí. Využívá se především jeho šťáva, například na výrobu červeného sirupu grenadina. „Tepelně bych granátové jablko vůbec neupravoval,“ doporučuje šéfkuchař Martin Bušek. Radí jablko rozkrojit, kuličky lžičkou vydlabat (pozor na šťávu, která stříká všude) a přidat je do ovocného salátu nebo jen tak sníst se šlehačkou.

Foto: Ondřej Kroutil

Granátové jablko rozkrojteFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Lžičkou nebo prsty vydlabejte kuličkyFoto: Ondřej Kroutil

Sladká papája s vůní meruněk

Měkké žlutooranžové ovoce s peckami uvnitř svou chutí trochu připomíná meloun, přitom voní po meruňkách. Obsahuje například vitamin B5, který zvyšuje kvalitu vlasů, a dále také provitamin A či vitaminy B1, B2 a C. V případě, že na ni dostanete chuť – vybírejte zralý plod, který je měkký, ale opět ne příliš! – papáju přeřízněte, lžičkou vydlabejte nejedlé pecky a nakrájejte do salátu nebo na dezert.

Foto: Ondřej Kroutil

Papája skrývá nespočet zrníčekFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Dužinu je třeba zcela očistit od semínekFoto: Ondřej Kroutil

Šéfkuchař Martin Bušek rád podává papáju s balzamikovou redukcí. Zkaramelizuje na pánvičce cukr, přidá trochu balzamika, bílé víno, udělá omáčku a kousky papáji jí přelije.

Rajčenka tamarillo

Kouzelné rajčátko tamarillo se používá nejvíce do salátů a míchaných nápojů. „Francouzské rajče“, jak se mu také někdy přezdívá, je na obou koncích špičatá bobule s červenooranžovou slupkou. Slupka je ale poměrně hořká. Proto, jestli ho budete chtít ochutnat, ho určitě oloupejte. V případě, že budete chtít tamarillem ozvláštnit salát, nezapomeňte nožem odstranit většinu peciček z dužiny. A abychom nezapomněli na to nejdůležitější – toto ovoce původem z peruánských And chutná po meruňkách.

Foto: Ondřej Kroutil

Pozor na hořkou slupku!Foto: Ondřej Kroutil

Hnědý tamarind

Jestli jste v obchodě sáhli po ovoci jménem tamarind a nevíte, co s ním, tak se připravte! Jeho zpracování bude pěkná „piplačka“. Používá se z něj pouze uvnitř ukrytá dužina. Proto je třeba jednak odstranit pecičku, jednak vyjmout tenkou kostru.

Foto: Ondřej Kroutil

Očistit tamarind dá trochu práceFoto: Ondřej Kroutil

Tamarind, tamaryšek nebo chcete-li kyselé datle můžete jíst samostatně nebo jimi ozvláštnit výpek z masa. Stačí ho pouze přimíchat a zahřát. Ve vybraných obchodech narazíte i na sušený tamarind či povidla.

Lstivá třešeň

Physalis neboli židovská třešeň je malinká zelenožlutá bobule, která se často skrývá v uzavřeném, světle hnědém nafouklém pouzdře. Používá se do salátů a na zdobení koktejlů. Má sladkokyselou chuť, ovšem vyhněte se nezralým plodům, ty ochutnáte jen jednou v životě… Jsou totiž jedovaté!

Foto: Ondřej Kroutil

Physalis se používá nejčastěji jen na ozdobuFoto: Ondřej Kroutil

Foto: Ondřej Kroutil

Plod nařízněte a ozdobte jím skleniciFoto: Ondřej Kroutil

Dobrou exotickou (a bezpečnou) chuť přejí

Reklama

Související témata:

Načítám