Hlavní obsah

Fenomén dneška: Lepení vztahů po rozchodu!

Foto: Thinkstock

Partneři se dnes dokážou hádat jako dřív. Ani rozchodů neubývá. Jen se dnes páry častěji opětovně dávají dohromadyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchodem to někdy nekončí! Lidé si dávají druhé, třetí, čtvrté šance… Proč? Nějak se nemohou nadobro rozejít. Nebo nechtějí? Pravda je taková, že rozvázat vztah je v dnešní době o dost složitější!

Článek

Vědecké pohledy na složitost romantických vztahů jsou někdy docela zajímavé. Například nedávný výzkum Kansaské státní univerzity (Vennum, Lindstrom, Monk a Adams, 2014) odhalil, jak je to se slepováním vztahů po rozchodu, které by se směle mohlo nazvat partnerskou cykličností. Pozor, jedná se o stoupající trend!

Miláčku, konec! A brzy se vrať!

Výzkumníci se zaměřili na vzorek 323 partnerských (nesezdaných) a 752 manželských, heterosexuálních párů ve středním věku. Třicet sedm procent párů žijících na hromádce přiznalo, že v jejich partnerství došlo k odcizení a odloučení, ale zároveň k opětovnému návratu. Totéž tvrdilo 23 procent manželů. Netvrdí se snad, že jednou rozbitý vztah už nemá moc velkou naději na přežití? No, říká se to, ale…

Proč se nedá zapomenout…?

Sociální psycholožka a odborná asistentka na univerzitě Loyola v Marylandu Theresa DiDonato se pro odborný časopis Sexual Medicine, ve kterém byla studie uveřejněna, nechala slyšet, že to vlastně ani není překvapení.

„Téměř 48 procent lidí žijících v manželství se po dobu separace od partnera účastnilo schůzek s někým jiným. Nicméně stejně došlo k obnovení původního vztahu. Možná proto, že v manželství existují faktory, které ztěžují jeho ukončení,“ myslí si odbornice, která tak naráží třeba na fakt, že „hypotéka se neptá“.

Foto: Thinkstock

To se to vyhazuje, když víte, že ho zase vezmete zpátky!Foto: Thinkstock

„Uvolnit se od nešťastného vztahu je stále obtížnější, zvlášť když jsou děti nebo finance součástí partnerské rovnice,“ myslí si Theresa DiDonato.

Koneckonců i další psychologové přitakávají, že rozchody jsou o dost hůř snesitelné. Stejní přátelé na sociálních sítích, na ex narážíte minimálně ve virtuálním světě dnes a denně. A perete se tak s pouhými třemi možnostmi:

  • můžete zapomenout a jít svou cestou,
  • můžete se smířit s rozchodem, ale zůstat s ex ve spojení,
  • můžete se pokusit o nápravu a znovuobnovení vztahu.

Jednoduché není ani jedno, nicméně k poslednímu bodu se vztahují extra zvláštní pravidla!

Bylo, je a bude

Opětovné ukončení a obnovení vztahu se nazývá vztahová jízda na kole. Tento termín použili američtí vědci Dailey, Pfister, Jin, Beck, a Clark již v roce 2009, kdy zkoumali návyky párů od dob vysokoškolských studií po současnost. Jejich varování? Tahle „jízda“ může ohrozit zdraví a pohodu vztahu a jejích blízkých členů. Navíc, pokud k rozchodům docházelo i za svobodna, snubní prsten na nich nic nezmění!

Foto: Thinkstock

Na dlouhodobém vztahu se musí pracovat. Jinak se špatný model opakuje donekonečnaFoto: Thinkstock

Slepovat, či neslepovat? Dobrá otázka!

I Lenka Černá, přední česká koučka mezilidských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy, se přiklání spíš k uzavření již jednou rozpadlého a nefunkčního partnerství.

„Já osobně nejsem příznivcem opakovaných návratů do vztahu. Jedinou výjimkou je moment, kdy oba partneři zapracují na příčině rozpadu vztahu, ideálně se vztahovým koučem nebo jiným poradcem,“ uvádí odbornice s tím, že každý vztah rozchodem (navíc opakovaným) utrpí, oslabí se, a to primárně v oblasti vzájemné důvěry.

Připravte se na dřinu!

„Na ní je třeba zapracovat také. Proto si uvědomte, že bez vaší osobní změny nemůže vztah fungovat,“ vzkazuje Lenka Černá všem zainteresovaným.

Varováním budiž fakt, že dle studie páry, které to spolu zkusily znovu, hlásily více nejistoty v souvislosti s budoucností jejich vztahu. A také menší spokojenost. Ale tyto výsledky obrovské touze po slepování zabrání již čím dál méně…

A jak to máte vy? Slepujete již jednou či vícekrát rozpadlé vztahy?

Reklama

Související témata:

Načítám