Hlavní obsah

Flirt a romantika: Opravdu se bez nich šťastný vztah neobejde?

Foto: Thinkstock

Romantiku si každý představuje jinak, ale na tom nezáleží. Jen je potřeba vytvářet společné hezké chvilkyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje řada návodů a rad, jak si udržet spokojené manželství. Na jedno se ale dost často zapomíná. K nehasnoucí lásce jsou potřeba dvě věci – flirt a romantika! Proč? Zeptali jsme se na to odborníků.

Článek

Ať jste spolu deset let nebo třeba třicet, nikdy nezapomínejte na to, že bez romantiky a flirtu vaše láska brzy vyhasne. Tak nějak zešediví, přijde o jiskru a šťávu.

Proč?

Je to vcelku jednoduché. Romantikou a flirtem posilujete dvě ze základních potřeb, které člověk ve vztahu má.

Romantickými gesty tomu druhému říkáte, že vám na něm stále záleží, myslíte na něj, přemýšlíte, co by ho potěšilo, a nejste líní pro něj něco udělat. Flirtem zase sdělujete, že vás partner stále přitahuje, připadá vám sexy a společné roky na vaší touze nic nezměnily.

Romantika ano, ale

U romantických gest a chvilek je ale potřeba být trochu obezřetný. „Každý máme totiž nějakou představu o tom, jak vypadá romantická láska, ale v jejím pojetí a detailech se mezi sebou úplně neshodujeme. Takže v realitě to většinou vypadá tak, že jeden má nějaké očekávání, která ten druhý nenaplní, a je z toho akorát zklamání a otrávený večer,“ varuje psycholožka Katarína Filasová.

Foto: Thinkstock

S trochou snahy vám láska a jiskra nevyprchají ani po letechFoto: Thinkstock

Když tedy mluvíme o romantice, nemusí jít hned o postel zasypanou růžemi, byt plný vonných svíček a podobně. Není třeba velkých gest, jde spíš o to vytvářet neustále hezké chvilky, které váš vztah okoření.

Stačí vyrazit do kina, zajít na dobrou večeři, jen tak přinést partnerce květinu a podobně. „Tyhle chvilky oživí lásku, stále rozsvěcují to světýlko, posilují vzájemnou úctu. Je to jako s květinou, o kterou se musíte starat. Když si řeknete, že to pár měsíců zvládne bez vaší péče, kytka bude strádat, květy opadají a květina umře. A takto strádá i vztah, který upadne do stereotypu bez jiskry a radosti,“ říká párová psychoterapeutka Lucie Mucalová.

Čím víc flirtu, tím líp

Naopak u flirtování se bát nemusíte, tam v podstatě není co zkazit. Nebojte se jiskřivých poznámek, vtípků a letmých doteků. „Zrovna mám kolem sebe dva páry, co jsou spolu dvacet let, a pořád je to samá legrácka typu ,Tak co, půjdeme nahoru, nebo do sklepa?´nebo ,To je ale hezká prdelka´. A takové srandičky přispívají k tomu napětí a jiskření. Žena pořád cítí, že o ni muž stojí, že je pro něj důležitá, a obráceně,“ popisuje Katarína Filasová.

Foto: Thinkstock

A co třeba romantická vycházka plná flirtování? IdeálníFoto: Thinkstock

Jednoduše řečeno, i po desítkách společně prožitých letech mezi sebou můžete vytvářet vzrušující chvilky. Nemusí jít jen o úsměvné poznámky, ale třeba o pozvání ke společné sprše, doteky, pohledy. „Jen je nutné podotknout, že aby to bylo funkční, musí to vycházet ze srdce. Dělat to jen pro záchranu vztahu, že se to někde píše, tedy jako činnost z rozumu, tak to opravdu nefunguje. Srdce je nejvíc, a to i po letech,“ dodává Lucie Mucalová.

A co vy? Flirtujete s partnerem?

Reklama

Načítám