Hlavní obsah

Geniální pračky: Umí i žehlit!

Foto: Thinkstock

Pracího prostředku dáváme zbytečně mnohoFoto: Thinkstock

Reklama

Napařovací žehličku zná každý, ale „napařovací“ pračku nebo sušičku? I takové existují! Přístroje doplněné parní funkcí dokážou prádlo v bubnu tak vyhladit, že už ho nemusíte žehlit. Další novinkou ze světa praní jsou zařízení se zásobníky na prací prostředky, které ušetří hodně peněz. Co všechno už spotřebiče dokážou?

Článek

Hned dvě nové pračky, které se právě objevují na trhu, jsou vybavené integrovaným zásobníkem pracího prostředku. Podle průzkumů jednoho z výrobců totiž až devadesát procent lidí, a to platí pro celou Evropu, dávkuje prášek či gel nesprávně. Zpravidla ho dá raději více, aby náhodou na věcech nezůstaly třeba fleky. A to je špatně. „Uvnitř bubnu se totiž vytváří velké množství pěny, které se pračka zbavuje dalším mácháním, a tak zbytečně navyšuje spotřebu vody,“ popisuje Barbora Hochová z firmy Bosch Siemens domácí spotřebiče.

Firmy se tomu snaží předcházet tím, že na trh uvádějí pračky s přídavnými zásobníky pracích prostředků. Jde o přístroje vybavené automatickou funkcí, které jsou už schopné si podle rychlosti natékání vody a jejího množství zjistit, kolik a jakého prádla jste do bubnu vložila. Nyní k tomu přidávají odměření správného množství pracího prostředku. Přitom můžete zvolit i typ, kdy máte jako součást přístroje jak zásobník na tekutý, tak na sypký prostředek. „Během přívodu vody se automaticky dávkuje správné množství pracího prostředku, které je přesně přizpůsobeno množství naplnění a zvolenému programu. Podle něj dokonce přístroj pozná, zda má brát sypký nebo tekutý prací prostředek,“ popisuje Kateřina Menšíková z firmy Miele.

Foto: Miele

Přídavný zásobník dávkuje automatickyFoto: Miele

Jednotlivé výrobky se od sebe liší i velikostí zásobníku, na výběr máte jak typ s menším, který vystačí na zhruba dvacet praní, tak skoro čtyřlitrový na zhruba sedmdesát pracích cyklů, kam prostředek sypete či lijete jen přibližně jednou za půl roku. Automatickým dávkováním lze ušetřit až 30 procent pracího prostředku a několik tisíc litrů vody za další máchání.

Pračky s tímto automatickým dávkováním pořídíte od značky Siemens za 18 556 korun a více, Miele je prodává od 39 990 korun.

Už žádné žehlení?

Jak pračky, tak sušičky prádla jsou stále častěji vybavené parní funkcí. Ta má jediný cíl – usnadnit nebo vás zcela zbavit žehlení. Přístroje jsou přitom schopné zajistit jak konstantní napaření, tak jednotlivé impulzy páry, případně kombinaci obojího. Záleží na druhu a typu oblečení. Výsledek je však vždy stejný - významné omezení pomačkání prádla, a tak i mnohem snazší žehlení. Tuto funkci lze použít jak na závěr praní, tak samostatně. V prvním případě ponecháte v bubnu pračky třeba jen košile, napaříte je a pak pověsíte na ramínko. Když uschnou, vypadají stejně jako vyžehlené.

Funkci páry ale oceníte třeba také po návratu ze zakouřeného prostředí, kde je nutné oblečení jen osvěžit. Pak stačí parní program zapnout na dvacet minut a pach i další nečistoty se z nich „vypaří“. Je to mnohem rychlejší a také levnější, než kdybyste je praly.

Foto: Miele

Parní funkce pračky i sušičky usnadňuje žehleníFoto: Miele

Stejný princip lze využít i u některých sušiček prádla. Také pro ně platí, že buben nesmí být plný. „Maximální náplň je pět košil, které po dvaceti minutách vyndáte vyhlazené a na rozdíl od pračky i suché, takže je lze hned obléci nebo pověsit rovnou do skříně,“ říká Slobodan Vukša ze společnosti Gorenje. Na rozdíl od žehliček, kdy může pára spolu s vysokými teplotami některé oblečení zničit, parní funkci v pračkách a sušičkách lze použít i na svetry, saka či kabáty.

Sušička s parní funkcí přijde u Gorenje na 15 990 korun, pračku Miele s programem Vario Stream, tedy individuální napařování, pořídíte za 64 990 korun.

Jedno ovšem tyto přístroje stále neumí – sesbírat špinavé prádlo po bytě a pak ho vyprané a vyžehlené roztřídit do skříní. Ale kdo ví, za rok určitě přijdou další novinky a třeba se konečně dočkáme!

Reklama

Související témata:

Načítám