Hlavní obsah

Grilování pro pořádné chlapy: Upečte kuře v hlíně po indiánsku

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Grilované kuře je takovou letní klasikou. Ale co kdybyste ho tentokrát zkusili připravit opravdu netradičně? Třeba pečené v zemi! Manželka vás bude milovat za minimum špinavého nádobí a děti si užijí spoustu zábavy. Ostatně vy také!

Článek

Co je ale podstatnější, na konci vašich kulinářských snah vás čeká neopakovatelný chuťový zážitek, který se nedá jen tak s něčím srovnat – šťavnaté kuřátko plné chuti masa a bylinek.

Tento recept má svůj původ v literární klasice „Dva divoši“ od E. T. Setona. A jeho příprava opravdu připomíná nějaký divošský rituál.

Tak se do toho pusťme!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Co budete potřebovat:

  • celé, středně velké kuře - okolo 1,5 kg
  • 2-3 citrony - nejlépe v bio kvalitě, případně s pečlivě omytou kůrou
  • rozmarýn -
  • kopřivy -
  • sůl a pepř -

Dále si připravte:

  • pečicí papír -
  • asi 12 středně velkých, plochých kamenů -
  • rýč - případně i lopatu
  • tyč - ideálně dutou
  • dřevo nebo dřevěné grilovací brikety -
  • zápalky -

01.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Kuře ze všech stran osolte a opepřete.

02.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Jeden z citronů nakrájejte na kolečka, druhé dva na čtvrtky.

03.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Čtvrtkami citronu naplňte kuře.

04.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Přidejte také větvičky rozmarýnu (ty můžete použít jak dovnitř, tak i na povrch kuřátka)

05.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Kopřivy krátce spařte horkou vodou (alespoň se o ně nepopálíte) a obalte jimi kuře. Ochrání jej před připálením a navíc maso skvěle ochutí.

06.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Na kopřivový „kabátek“ ještě poklaďte plátky z citronu.

07.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Celé kuře pečlivě zabalte do 3-4 vrstev namočeného pečicího papíru.

08.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Nyní si rozdělejte oheň (případně ho z časových důvodů můžete rozdělat ještě před tím, než se pustíte do přípravy kuřete – jen nesmíte zapomínat přikládat), a až se rozhoří, umístěte do něj kameny. Nezapomínejte pořádně přikládat – nejen kvůli tomu, aby se kameny pořádně rozpálily (to trvá asi 2 hodiny), ale také abyste „vyrobili“ dostatek dřevěného uhlí, které budete potřebovat při pečení.

09.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Mezitím vykopejte jámu – měla by mít v průměru asi 0,5 metru a hluboká by měla být přibližně 60 až 70 centimetrů.

10.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Jestliže máte vše připraveno a kameny pobyly v ohni dostatečně dlouhou dobu (a i dřevěného uhlí máte dostatek), je čas na samotné pečení. Nejprve do jámy nasypte vrstvu rozžhaveného uhlí a na něj umístěte polovinu rozpálených kamenů.

11.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Na řadu přichází kuřátko obalené v pečicím papíru.

12.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Další vrstvu tvoří opět horké kameny. Ke straně do jámy umístěte tyč (kameny ji budou jistit, takže se nemusíte bát, že spadne; jen dejte pozor, kov je vodivý, takže brzy se může tyč pořádně ohřát).

13.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Nyní přichází na řadu větší část dřevěného uhlí.

14.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Štědře jí zasypte kuře a kameny.

15.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Nyní jámu pečlivě zasypte a lehce udusejte lopatou (zemina by měla kuře izolovat, ale rozhodně byste neměli kuře pod kameny rozdrtit).

16.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Kuře se začíná hezky péct. Přibližně po 20 minutách pečení nalijte do duté tyče asi 0,5 litru vody (pokud jste nesehnali dutou tyč, ale jen klasickou, opatrně ji vytáhněte a vodu ke kuřeti pomalu nalijte vzniklým otvorem).

17.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Přibližně po 4 hodinách přichází ten napjatě očekávaný okamžik – kuře je hotové! Opatrně jej vyhrabte (pamatujte, že kameny a uhlíky budou v jámě stále citelně horké, tak se nepopalte) a podávejte. Možná mu chybí ona křupavá kůrčička, ale zato je krásně šťavnaté a má dokonalou chuť po bylinkách a citronu. Dobrou chuť!

Pozn.: Abyste měli jistotu, že je maso dostatečně upečené, můžete použít kuchyňský teploměr. Kuře pečené v celku by mělo mít vnitřní teplotu 80-82° C.

Reklama

Načítám