Hlavní obsah

Hanka váží přes metrák. A chce mít 70 kilo!

Foto: Mona Martinů

Hanka může ovoce. Ale jen dva kusy za den!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětatřicetiletá Hanka je druhá z trojice čtenářek, které hubnou v rámci exkluzivního projektu s ProŽeny.cz pod vedením odborných poradců. Ti pro vás dnes připravili jídelníček na jeden den. Zkusíte ho? A vydrží tříměsíční hubnoucí kúru i Hanka, která by chtěla mít zpátky svou štíhlou postavu?

Článek

Pomůžete mi, prosím?! Zoufale nám psala Hanka, která je maminkou čtyř dětí. Moc stála o to, získat odbornou pomoc na hubnutí. Přece mít 112 kilo není med! Teď má Hanka za sebou několik dnů hubnoucího režimu. Podaří se jí shodit alespoň nějaká kila? Držíme jí palce!

„Pochopitelně jsem vyzkoušela všechny možné diety, ale bezúspěšně,“ vypráví Hana. „Chtěla bych shodit ne zrovna málo kilogramů. Ráda bych 40, ale to je pro mě v tuto chvíli nedosažitelný sen,“ přiznává se. Nadváha jí působí problémy při pohybu a o tom, že by se chtěla i hezky oblékat, není potřeba ani mluvit. „Ráda bych s tím něco udělala a ve svých letech, poté, co jsem se plně věnovala dětem, bych chtěla být na řadě taky já,“ doplňuje. A my jsme se jí zeptali:

Foto: archiv

Před dvaceti lety měla o 62 kilo méněFoto: archiv

Co vám na novém jídelníčku přijde těžké?

„Samotná jídla jsou v pohodě, až do té doby, než musím celý den někde běhat. Pokud jsem doma, je to o. k. a zvládám to. Ale jakmile jsem v pohybu, už je problém dodržovat pravidelnost. Hlavně oběd. Zatím se mi to povedlo řešit, ale o chlup. Připadala jsem si jako bezdomovec nebo nenažranec, když jsem do sebe na autobusovém nádraží soukala oběd připravený v krabičce. Asi pro mne bude největší oříšek plánovat jídlo a připravit si ho předem. Ne vždy dopředu tuším, za jak dlouho se vrátím, a pak nastane problém. Stejně jako s pitím – snažím se vypít dva litry vody za den. Ale také i dvakrát tolik běhám, abych vůbec doběhla."

Pohybu tedy máte dost…

„…ano, teď každý den. Až si říkám, že bych mohla chvilku zastavit, ale to moje nejmenší dcera nějak nechápe. Je hodně živá. Ale na ten pohyb navíc, co mám doporučeno od Žížalky, jsem se už připravila a dnes zahajuji. Tedy doma na běhacím pásu, zatím to nikde jinde nezvládám, tak se uvidí."

Foto: Mona Martinů

Lída Holcová vysvětluje, proč jsou banány lepší než čokoládaFoto: Mona Martinů

Kdy naposledy jste cvičila?

„Je to hrozné, ale před 20 lety. Od svých čtyř až do 20 let jsem byla třikrát týdně v tělocvičně. Dělala jsem od gymnastiky přes judo i atletiku skoro každý sport. Nejvíce a nejdéle karate. S padesáti kily se dalo dobře hýbat. S narozením syna to pomalu ustávalo. Tím, jak jsem přestala cvičit, jsem začala přibírat. Tělo bylo zvyklé odmala makat a najednou? A dneska jsem tam, kde jsem. Sice do dneška udělám provaz, most i hvězdu, ale tělo mám o 62 kilo těžší."

Ale už jste se rozhodla s tím něco dělat. To chce taky odvahu. Jak se na vaše snažení tváří rodina?

„Drží mi palce. Ví, jak jsem kdysi vypadala, a doufají, že se mi povede několik kil shodit. Stejně jako já chtějí, abych zase byla spokojená a nestyděla se s nimi chodit plavat."

Foto: Mona Martinů

Hanka se chystá začít pravidelně hýbatFoto: Mona Martinů

Co všechno Hanka změnila?

  • Místo dvou jídel denně jich jí 5 až 6.
  • Zmenšila porce, nejí dvě velké, ale poloviční.
  • Místo tučných salámů jí libové maso.
  • Nadále si ke všemu dává hodně zeleniny.
  • Místo kávy a čajů, které odvodňují, začala pít vodu, která tělo zavodňuje. Díky tomu si tělo vodu přestalo držet a Hanka přestala být oteklá.
  • 3 až 4 hrnky pití nahradila 2 litry tekutin.
  • Vynechala smažení, peče na pečicím papíru nebo na alobalu v troubě.
  • Přestala ke všemu jídlu dělat husté omáčky.
  • Sladké vyměnila za ovoce.
  • Chystá se na pravidelný pohyb.

Jaký pohyb to bude? To ví nutriční terapeutka Ludmila Holcová

„Hance jsem naordinovala svižnou chůzi třikrát týdně. Doporučila jsem jí zakoupit nordic walkingové hole. Většiná obézních lidí nemá ráda sport, a kdybych Hanku nutila do posilovny, tak mi tam chodit stejně nebude. Proto jsme zvolily tuto variantu. Pokud je špatné počasí, má Hanka doma pás, využije ho. Nutné je brát v potaz, že nejvíce tuku klientka spálí pohybem při nízké tepové frekvenci. Plánuji i nějaké společné výšlapy, abych měla jistotu, že Hanka zvládá techniku správně.“

Naši odborní poradci pro vás připravili jídelníček na jeden zdravý den!

Snídaně od Radka Mirovského

Nedám dopustit na obilniny v přirozené podobě, takže můj favorit je nějaký druh obilných vloček s nějakou formou kysaného mléčného produktu (jogurt, jogurtový nápoj, kefír...). To vše v kombinaci s čajovou lžičkou semínek (tykvová, sezamová, lněná...) a trochou ovoce (jablko, hruška, jahody, borůvky a tak dále).

Dopolední svačina od Lídy Holcové

Ovoce (alespoň dva kusy) nebo müsli tyčinka bez polevy, možná je kombinace ovoce a ovocného tvarohu, plus trocha jiných druhů cereálií než jen müsli tyčinky.

Oběd od Lídy Holcové

Pečená treska s paprikami a parmazánem

  • Příprava:250 g tresky, 50 g žampionů, 200 g krájené nakládané papriky, 2 lžíce strouhaného parmezánu, 80 g brambor.
  • Postup:Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Kousky ryby dejte do zapékací nádoby a pořádně osolte a opepřete. Posypte houbami a paprikami. Opékejte v troubě asi deset minut (pokud jste použili zmrazené filety, prodlužte dobu pečení přibližně o pět minut). Nakonec posypte sýrem. Podávejte s novými bramborami a dušenou zeleninou, například s brokolicí nebo špenátem.

Odpolední svačina od Lídy Holcové

Jogurt (ne smetanový), nebo 2% tvaroh upravený na sladko (1–2 polévkové lžíce kvalitní marmelády bez přidaného cukru, popřípadě medu) nebo naslano (bylinky, cibulka, rajčata, ředkvičky) s velkým množstvím zeleniny (alespoň 250 g).

Večeře od Jany Altnerové

Rychlá zeleninová pánev s krůtím masem

  • Potřebujete:Menší cuketu, červenou cibuli, 4 stroužky česneku, 2 červené papriky, půl brokolice, 150 g krůtích prsou, špetku soli a pepře, lžičku sladké papriky, lžičku černé hořčice, olivový olej. Jako příloha se hodí 50 g vařené rýže nebo tmavý dalamánek.
  • Postup: Na oleji osmahněte česnek a najemno nakrájenou cibuli. Po 5 minutách přidejte koření a vložte na nudličky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se maso zatáhne, přidejte nakrájenou cuketu, papriky a růžičky brokolice. Zalijte jedním šálkem vody a duste asi 20 minut. Hotové podávejte s půlkou kopečku rýže či malým tmavým dalamánkem.

Zdravá jídla umějí být chutná. Jen je potřeba vědět, jak na ně. Každopádně vám po nich nebude těžko od žaludku, tak je zkuste! Uvidíte, že vám bude líp. Jak je zvládají dál připravovat i jíst i zbylé z trojice Milada a Eva? A začaly už s pohybem? Dočtete se zase v pondělí.

Reklama

Načítám