Hlavní obsah

Hit léta: Dovolená v karavanu!

Foto: Thinkstock

Dovolená pod stanem má své kouzloFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeká nás dovolená „na cestách" a tak přemýšlíme, jak se vybavit. Letos to ale může být o něčem jiném. Zařízenou kuchyň, teplou sprchu, toaletu – takový luxus si lze dopřát nejen v přímořském hotelu, ale i tehdy, když vyrazíme s rodinou do kempu. Vybavení stejné jako v malé garsoniéře nabízejí karavany. Ale i stany nejsou dnes to, co bývaly.

Článek

Pozor, myslete na zálohu!

Pokud plánujeme letní putování a máme auto s tažným zařízením, tedy lidově řečeno „s koulí“, je zřejmě nejjednodušší si karavan půjčit. Firem, které tyto služby nabízejí, je mnoho. Liší se od sebe nejen cenami, ale i komfortem přívěsů. Ty nejjednodušší zpravidla nabízejí jen postele, skříňky, umyvadlo se studenou tekoucí vodou a malou kuchyňku.

Pokud jsme ochotné připlatit, lze si zapůjčit i karavan, který bude vybavený nejen jako ten „chudší“, ale zároveň zde budeme mít k dispozici chemickou toaletou nebo umyvadlo a sprchu s teplou vodou. A to celkem bez starostí, protože tyto přívěsy jsou vybavené velkým zásobníkem vody.

Zacházení s novým zařízením se není třeba bát. „Při předání každý dostane minimálně půlhodinové až hodinové školení, kde mu vysvětlíme, jak se pouští nebo doplňuje voda, jakou péči vyžaduje toaleta. A samozřejmě každý klient má k dispozici číslo telefonu, na které může nonstop volat, pokud by se vyskytly nějaké potíže,“ říká Filip Vojáček z půjčovny Bydlíky.cz.

Foto: karavanyplus.cz

Interiér karavanu je překvapivě prostornýFoto: karavanyplus.cz

Na komfortu zpravidla záleží i půjčovné. Ceny těch nejjednodušších karavanů se pohybují od 600 do 1000 korun za den, ty luxusnější přijdou na dvojnásobek. Ale záleží také, na jak dlouhou dobu si je půjčujeme. Zpravidla zde narazíme na sedmidenní interval, kdy po týdnu půjčovné klesá zhruba o deset až patnáct procent. Pozor, některé půjčovny chtějí platbu předem a zapomínat nesmíme ani na vratnou zálohu, která se pohybuje mezi deseti až dvaceti tisíci!

Jiná omezení pro jízdu s karavanem neexistují. Samozřejmě je třeba velikost domku na kolečkách přizpůsobit parametrům vozu a dávat pozor, aby hmotnost soupravy nepřekročila tři a půl tuny. Pak by nám nestačil řidičák na osobní auto, ale musely bychom mít vyšší skupinu.

Foto: Thinkstock

Cestování a táboření s karavanem je pohodlnéFoto: Thinkstock

Kupujeme stan

Pokud jsme ochotné ubrat na komfortu a dopřát si levnější dovolenou pod stanem, stačí nám ve zdejších podmínkách ty obyčejné, které koupíme za dva tisíce korun a více, podle velikosti. Zpravidla všechny už mají kopulovitý tvar, který se lépe rozkládá. Takzvaná „áčka“ nebo velké a vysoké stany s kovovou konstrukcí budeme hledat zbytečně.

Mezi důležité vlastnosti stanů patří odolnost vůči vodě, která se dovnitř nesmí dostat, a také větru. První udává takzvaný vodní sloupec. Ten říká, jak moc je tkanina nepromokavá. Měří se v laboratoři, a když máme vodní sloupec dva metry, znamená to, že při testování se nalila do válce voda do výšky dva metry a tkanina neprosakovala. Odborníci doporučují pro běžné kempování a dovolenkování volit stany právě s výškou vodního sloupce 1,5 až 3 metry. Důležité je, aby také byly šité nepromokavými nitěmi a doplněné voděodolnými zipy.

Při výběru bychom měly zkontrolovat, zda mají například přelepené švy a překryté zipy, aby tudy dovnitř nefoukalo. Děsit se nemusíme ani složitého skládání. Tyčky stanů mají totiž konec barevně označený tak, jak se zasunují do sebe.

Velikost – rodinné stany se vyrábějí až pro dvanáct lidí – přizpůsobujeme nejen tomu, kolik nás bude uvnitř spát, ale počítat musíme i s vybavením a množstvím věcí, které chceme uvnitř skladovat.

Náš tip: Kam se vydat do kempu?

Praha – Patnáct minut od centra hlavního města v historické viniční usedlosti Kotlářka se nachází kemp s kapacitou 15 stanů, 5 karavanů a 5 obytných aut. Více info na www.kotlarka.cz.

Středočeský kraj – Na řece Vltavě u Slapské přehrady se nachází známý Ždáň. K přednostem patří písečná pozvolná pláž vhodná po děti a spousta historických památek v okolí. Více na www.zdan.wz.cz.

Jihočeský kraj – Na břehu velmi navštěvované vodní nádrže Lipno stojí camping Olšina, uspořádaný do teras. Jsou zde vytvořená místa pro stany i karavany, pronajmout si lze chatky. Více na www.campingolsina.cz.

Západočeský kraj– Pokud jsem spíše na hory, výlety na kolech nebo pěší turistiku, doporučujeme např. Auto camp Železná ruda na Šumavě. Více na www.autocamp-zeleznaruda.cz.

Karlovarský kraj – Kousek od karlovarského golfového hřiště se můžeme ubytovat se stanem, karavanem nebo v pronajatém bungalovu v areálu Vítkova Hora. Více na www.vitkovahora.cz.

Vysočina – Uprostřed oblíbeného přírodního areálu Westernového městečka Šiklův mlýn najdeme kemp Crazy river, který je ideální pro rodinnou dovolenou. Více na www.sikluv-mlyn.estranky.cz.

Jihomoravský kraj – Na břehu Vranovské přehrady byl postaven jeden z nejatraktivnějších kempů této oblasti Vranovská pláž, který má kapacitu 400 stanových a 80 karavanových míst. Více na www.vranovska-plaz.cz.

Zlínský kraj– Skvělou dovolenou se sportem, rybařením a koupáním si můžeme užít v Autokempu Hovězí „U splavu". Najdeme ho 8 km od Vsetína. Více na www.kemphovezi.wz.cz.

Moravskoslezský kraj – Autokemp Frenštát pod Radhoštěm připravil pro hosty samostatnou budovu se sociálním zařízením, kuchyňkou a TV místností. Více na www.frenstat.info/aquapark/autokemp.

Východočeský kraj – Autokemp Semín pod Troskami v Českém ráji je určený výhradně pro obytná auta a karavany, které zde mají k dispozici elektrickou přípojku i sprchu. Více na www.trosky.eu.

Severočeský kraj – Nedaleko Teplic pod kopci Krušných hor najdeme autokemp Osek s vlastním koupalištěm a vyhrazenými místy pro stanování i karavany. Více na www.autocamposek.cz.

Tak krásnou dovolenou přejeme!

Reklama

Související témata:

Načítám