Hlavní obsah

Ztratil se nám pes! Co dělat?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pes by měl mít alespoň známkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pejskové se už dávno stali členy naší rodiny. Mají doma svůj pelíšek, hračky, deku i misku. Některým je dokonce dovoleno lézt i do postele! A proto, když se nám mazlíček ztratí, je to opravdová katastrofa.

Článek

Může se to stát každému pejskaři. Obloženi nákupními taškami vyjdeme třeba ze supermarketu, kde jsme před chvilkou svého miláčka zanechaly s jasným povelem - ČEKEJ!, a on tam NENÍ... Nejdřív rozzlobeně voláme a klejeme, ale když se po chvíli náš pejsek nevrací, začínáme být zoufalé, vždyť se nám ztratil člen rodiny. Co tedy udělat, abychom ho co nejdříve našly a nebo ztrátě předcházely?

Prevence před ztrátou

Samozřejmostí je psí známka a pouzdro s vaší adresou. Když štěně povyroste a je mu přibližně půl roku, zvažte jeho čipování nebo viditelné tetování. Většina veterinářů už vlastní zařízení na rychlé identifikování nalezeného psa. Nepouštějte svého „hlídače" z vodítka, pokud je pravděpodobné, že se vyleká. Odborníci mají na mysli hlavně různé oslavy s pyrotechnikou, bouřku, cyklistické stezky apod. Zvířata ve stresu neuvažují logicky, prchají před velkým hlukem a čekají v bezpečí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Děti by ztrátu psa nesly velmi těžceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když už je katastrofa na světě

1. Když jste si jisté, že je pes fuč, zkontrolujte nejdřív, zda nešel domů a buďte chvíli trpělivé. Naši „stopaři" si většinou cestu domů dobře pamatují, a pokud jste psa ztratily v okolí bydliště, je velmi pravděpodobné, že cestu zpět najde. 2. Oslovujte všechny kolemjdoucí. Zaměřte se hlavně na pejskaře. Jsou velmi vnímaví a všimnou si zmateně pobíhajícího zvířete spíše než ostatní lidé. 3. V případě, že jste neuspěly, zavolejte na městskou policii. Ten, kdo vaše zlatíčko najde, bude nejprve kontaktovat strážníky. 4. Ztrátu sdělte veterinárním stanicím v okolí. Poproste lékaře, zdali byste nemohly umístit letáček s informací o ztrátě i na jeho ordinaci. 5. Kontaktuje psí útulky a organizace pro ochranu zvířat. Udejte popis svého psa a nadiktujte vše potřebné ohledně vaší maličkost. 6. Po okolí rozvěste letáčky Hledá se pes!, zdůrazněte jeho popis, zvláštní znamení, rasu, stáří, nejlépe přiložte fotografii. Uveďte jeho jméno. Samozřejmě přiložte kontakt na vás. 7. Ztrátu psa zveřejněte i na internetu. Existují například bezplatné stránky, www.nalezenci.cz, které se přímo specializují na pomoc pejskům a jejich pánům.

Věříme, že pokud vás čeká tahle nepříjemná zkušenost, bude mít pohádkový konec. Ve většině případů se pejsci najdou. Takže neztrácejte naději!

Reklama

Načítám