Hlavní obsah

Chcete prodat byt co nejdráž? Chtějte službu home staging!

Foto: isifa

Home staging je pro Čechy poměrně novinkou – tato služba se u nás nabízí zhruba dva rokyFoto: isifa

Reklama

Chcete prodat nebo pronajmout byt, dům či chatu? Nebo „jen" změnit své bydlení? V obou případech vám pomůže home staging! O co jde? Za málo peněz získáte profesionální úpravy interiéru, a to se cení!

Článek

Home staging má tři roviny, přestože jeho základ platí pro všechny. „Změny mají za cíl: lépe prodat nebo pronajmout nemovitost, zlepšit stávající bydlení nebo komerční prostory – kanceláře, hotely, recepce nebo prodejny,“ vysvětluje Jitka Kobzová z firmy Home staging, zakladatelka home stagingu u nás.

Jak to vypadá v praxi?

Ať už chcete svůj byt prodat (pronajmout) nebo jen vylepšit, konzultace s odborníkem, takzvaným home stagerem, trvá jednu až dvě hodiny. Během nich si prohlédne váš interiér a doporučí nenáročné změny, díky nimž vaše domácnost prokoukne. Pak vypracuje plán navrhovaných úprav, které si buď provedete sami, nebo je udělá on. „Je to svým způsobem stejné, jako když v divadle aranžujete scénu,“ uvádí ing. arch. Šárka Dobisová z firmy HomeBrno. Ostatně tak by i zněl doslovný překlad této služby: home je domácí a stage znamená scénu.

Foto: homebrno

Foto: homebrno

Foto: homebrno

Před a po: Důkladný úklid a výměna textilu na sedačce prokážou velkou službuFoto: homebrno

Maličkosti s velkým efektem…

„Díky home stagerovi jsme si doma uklidili – nešlo jen o čistá okna a setřený prach, ale také jsme se zbavili věcí, které u nás spíš překážely a trpěli jsme je jen z nostalgie. Pomohlo i vymalovat stěny neutrální bílou barvou, což byt prosvětlilo, a doladit domácnost věcmi, které jsme si od home stagera půjčili. Tohle bylo asi to nejlepší: vidět náš byt jinak vyladěný. A šlo většinou o doplňky, například lampičku do obýváku, a pak o koženou sedačku,“ nabízí svou zkušenost čtenářka Andrea ,která si objednala služby home stagera kvůli proměně interiéru. Drobné věci si nakonec od home stagera koupili a značková sedačka se jim zdála příliš drahá, tak ji vrátili a hradili jen půjčovné. Teď už však ví, jakou podobnou hledat.

Foto: homebrno

Foto: homebrno

Foto: homebrno

Před a po: Přestože home staging není jen o úklidu, jak sami vidíte, dělá doslova divyFoto: homebrno

…a velký efekt díky maličkostem

A co v případě, chcete-li svůj byt nebo dům prodat? I tady je základem důkladně uklizená nemovitost, využití rad ohledně bytového designu a ještě něco víc – byt nebo dům připravit tak, aby oslovil co největší počet případných kupců. „Potenciální zájemci vnímají při první návštěvě vše a všemi smysly – na rozdíl od vás, domácích. Tedy světlo, příjemné barvy, čistotu a pořádek, sladěnost místností, květiny… Ale také těžký vzduch, průvan kvůli netěsnícím oknům, kapající vodu z kohoutku nebo prostor zaplněný nábytkem,“ upozorňuje Jitka Kobzová.

Foto: home staging

Foto: home staging

Foto: Home staging

Před a po: v tomto případě interiéru prospělo doplnění drobných nábytkových kusů, koberečku a záclonFoto: Home staging

Co si můžete půjčit a za kolik?

Když vám home stager pomůže odosobnit domácnost, lépe si pak představíte, co jí prospěje. Možná to bude pár nových, zato barevně sladěných polštářků, váza do vitríny, kterou jste zbavili sbírky omšelých letadélek z dětství, přesunutí komody na jiné místo, vyměnění obrazu za abstraktní školní práci vašeho potomka… Anebo rovnou celé místnosti? I to je možné, home stageři běžně nabízejí poradenství a zapůjčení bytových doplňků nebo menšího nábytku (židle), někteří však půjčují i vybavení celého interiéru a nabídnou úschovu vašich věcí.

Foto: home staging

Foto: home staging

Foto: Home staging

Před a po: postel s přehozem a polštářky působí úhledněji než kdybyste ponechali na posteli jen peřinyFoto: Home staging

Co ještě nezapomenout?

  • Fotky – Plánujete-li svůj příbytek prodat nebo pronajmout, pak se vyplatí pořídit si profesionální fotky, které dokážou vyzdvihnout klady nemovitosti. Deset kusů můžete mít za 550 korun (RK Home staging), 600 korun (Sarah home staging), od 1500 korun (T3 Home staging), 3000 korun (Home staging), nebo si je prostě necháte udělat od profesionálního fotografa, který disponuje osvětlením a speciálním objektivem pro focení interiéru.
  • Konzultace – Ceny si každý home stager stanovuje sám, obecně za dvě hodiny konzultace dáte od asi 3000 do 8000 korun; za další hodiny jde cena dolů.
  • Vybavení interiéru – Různorodost platí i v případě půjčení doplňků nebo nábytku (například čtyři designové židle za asi 3600 korun/měsíc u HomeBrno, základní vybavení obýváku od 5650 korun/měsíc u Profi Stager, bytové doplňky a drobný nábytek pro dvoupokojový byt za asi 6000 korun/měsíc u Home staging).
Foto: home staging

Foto: home staging

Foto: Home staging

Před a po: nic není dogma – v některých případech může home stager dokonce doporučit interiér raději vyklidit, aby lépe vyniklFoto: Home staging

Tak co říkáte na službu home staging vy?

Reklama

Načítám