Hlavní obsah

Hubněte zdravě s poridgem!

Foto: Ivanna Benešová

Základní surovinou jsou ovesné vločkyFoto: Ivanna Benešová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto se blíží a vy se stále marně snažíte shodit přes zimu nabraná kila? Nebaví vás drastické diety a trávit několik hodin týdně v posilovně? Pak zkuste hubnout se zdravou výživou. Pokrm, který již mnoha ženám zajistil trvale štíhlou linii, se jmenuje poridge. Chutí se podobá oblíbeným müsli s mlékem.

Článek

Poridge, původem pokrm z Velké Británie, má několik pozitivních stránek. Tou bezesporu největší výhodou je zdravé složení a blahodárný vliv na postavu. Pokud si chcete udržet štíhlou linii nebo trvale zhubnout, rozhodně jej vyzkoušejte.

Samotná příprava i s vařením zabere jen asi deset minut a pokud jde o suroviny, pořídíte je navíc velmi lacino. Základní složkou poridge jsou totiž obyčejné ovesné vločky. Dále bude potřeba také sůl, hrozinky, kokos, mléko, džem a kakao, ideálně granko.

Levné, chutné, dietní

Zhruba 120 g ovesných vloček v cedníku omyjte pod tekoucí vodou a dejte do hrnce. Zalijte cca 0,2 l vody, osolte špetkou soli a vhoďte hrst rozinek. Až vzniklá směs začne vřít, přimíchejte čtyři polévkové lžíce kokosu. Za stálého míchání vařte tak dlouho, dokud nevznikne velmi hustá kaše. Tu naservírujte na polévkový talíř a dochuťte borůvkovým džemem. Dále posypte grankem a zalijte studeným mlékem. Nebojte, že by kombinace teplé ovesné kaše a studeného mléka nemusela dělat dobře. U tohoto pokrmu to je zcela naopak! Právě kombinace teplého poridge a studeného mléka dodá jídlu tu správnou chuť. Jídlo se podává takto upravené, spolu se sklenicí mléka.

Vzhledem k tomu, že není vůbec slazeno a cukr je obsažen pouze v přidávaném džemu a granku, kterého je pouze na ozdobu troška, jedná se o pokrm velmi dietní. Svou hutnou konzistencí dokáže ale na dlouho zasytit váš žaludek, takže nebude vzbuzovat další chutě či hlad. „Ovesné vločky ve vařené formě napomáhají pročištění trávicího ústrojí člověka. A také masírují střeva. Takže v případě, kdy držíte dietu a méně jíte, je jejich funkce stále zachována. To je důležité pro to, aby dieta sama o sobě byla zdravá a nenarušovala chod organismu," vysvětluje dietoložka Jana Vodouchová.

Foto: Ivanna Benešová

Poridge chutná jako musliFoto: Ivanna Benešová

Hubnutí s dlouhodobým efektem

Dieta pomocí ovesných vloček se doporučuje často. Poridge lze kombinovat i s běžným jídlem. „Poridge jsem jedla celý rok jako hlavní jídlo, místo oběda. Pak jsem si dávala jen malou večeři a ke snídani zeleninový toust nebo jogurt. A během onoho roku jsem shodila deset kilo, která jsem už nikdy nenabrala," vzpomíná na svá studijní léta dnes sedmadvacetiletá právnička Mirka. Poridge je totiž také velmi oblíbeným pokrmem studentů. „Na koleji jsme měli jen jeden hrnec, málo peněz a ve zkouškovém i málo času. Když spolužačka přišla s tímto receptem, stal se rázem pravidelnou součástí naší stravy," dodává Mirka.

Podle slov dietoložky má poridge v jídelníčku svoji nezastupitelnou úlohu. Dodává zdravé látky, je energeticky kvalitní a napomáhá masáži střev. „Je to jedno z mála dietních jídel, která když budete konzumovat často, vám neuškodí," říká Vodouchová.

Reklama

Související témata:

Načítám