Hlavní obsah

Ideální kuchyň? Renata ji vymyslela

Foto: RAKO

Celou kuchyň si Renata navrhla samaFoto: RAKO

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leckdo jí může závidět! Renata, i když pracuje jako asistentka a žádné zkušenosti s navrhováním interiérů neměla, si navrhla svou kuchyň sama. Držela se při tom nikoli posledních módních trendů, ale přírodních materiálů a teplých odstínů. Proto je nyní naprosto spokojená.

Článek

Osvědčená klasika, a to jak ve vzhledu, tak v dispozicích – tak by šlo charakterizovat kuchyň, kterou si majitelka navrhla sama. Zvolila linku ve tvaru písmene L, přičemž jedna stěna je rozdělená dveřmi. Doprostřed místnosti se vešel klasický jídelní stůl pro čtyři až šest osob. Je to akorát pro manžele s dvěma dětmi, ke kterým poměrně často chodí rodiče. Kromě toho je Renata nyní na mateřské dovolené, a tak v kuchyni tráví hodně času a prostor využije nejen na vaření!

Šikovný truhlář je poklad

Architektka – amatérka našla pochopení pro svůj návrh kuchyně v podbořanském Truhlářství Riedl, kde jí nejen splnili sen o dokonalé kuchyni, ale zároveň pomohli několika praktickými radami. „Materiály jsem vybírala ne podle toho, co právě letí, ale co bude trvalé, praktické a hlavně jsme koukala na snadnou údržbu,“ říká Renata. Zvolila proto klasickou dřevěnou kuchyň, kde se kombinuje javor a ořech. Prostor oživuje bílá pracovní deska a nerezové přístroje.

Nábytek pod pracovní deskou je kombinací klasických skříněk a plnovýsuvných i menších příborových zásuvek. Nad pracovní linku majitelka zvolila vysokou skříň jen jednu. Zbytek tvoří moderní nízké skříňky s prosklenými dvířky. Kuchyň se tak odlehčila. Protože je výška skříněk jiná, rozhodla se majitelka celou horní část „ukotvit“ na horní lištu, která zároveň slouží i k odkládání květin a jiných dekorací.

Foto: RAKO

Kromě lednice jsou spotřebiče vestavnéFoto: RAKO

Velká americká lednice nakrmí celou rodinu

Vestavné spotřebiče jsou dneska standardem a jinak tomu není ani v této kuchyni. Ovšem sjednou výjimkou. Tou je velká dvoudveřová chladnička, která se nachází vedle dveří. I když by se do linky vešla ta vestavná. Ovšem do té dvoudveřové se toho více vejde a snadno se z ní „nakrmí“ i velká rodina bez toho, že byste museli obden jezdit na nákup.

Prostor, který na chladničku byl připravený ve vysoké skříňce zcela vlevo, majitelka nyní využívá jako spižírnu. Ve druhé vysoké skříni vedle se nachází ve výšce očí umístěná pečicí a nad ní mikrovlnná trouba.

Renata dala přednost vaření na plynové desce. Nad ní přišla nerezová digestoř, zepředu zaoblená. Tento tvar je nejen příjemnější než obdélník s ostrými rohy, ale také bezpečnější. I když bude vařit a chovat malého potomka v náruči, nehrozí, že by se bouchl o odsavač do hlavy. Z každé strany varné desky zbývá 60 centimetrů volné odkládací plochy. Ti, co mají jen malou kuchyň a sto dvacet centimetrů tam měří celá pracovní plocha, mohou jen závidět!

Foto: RAKO

Obklady jsou v příjemné oranžové barvěFoto: RAKO

Dřez v rohu nejprve vyzkoušejte

Dřez je v této kuchyni umístěný do rohu. Kdo se v tomto řešení zhlédl, měl by si nejdříve spočítat centimetry. Tentokrát však nejde o ty kuchyňské, ale vlastní. Takto instalovaný dřez a zvlášť prostor za ním jsou totiž poměrně daleko a lidé malého vzrůstu sem jen těžko dosáhnou. Proto pozor, pokud o tomto řešení uvažujete a nejste členy basketbalového týmu! Je lepší si dřez v rohunajít někde v kuchyňském studiu a vyzkoušet, zda vám bude vyhovovat.

Co by ale rozhodně vyhovovalo každému, je velká pracovní plocha, která následuje. Pod ní přišla vestavná myčka, a tak není třeba se špinavým nádobím chodit po celé kuchyni.

Obklady pocházejí ze série Chilli. „Ta je oblíbená do klasických kuchyní nejen díky své příjemné oranžové barvě, ale i lesklomatnému povrchu dlaždic, na kterém nejsou vidět například zaschlé kapky vody, cákance od oleje a jiné nečistoty,“ říká Pavla Nováková ze společnosti Lasselsberger a pokračuje: „Tyto obklady jsou vhodné tam, kde majitelé preferují klasický styl a  také možnost vytvořit si zajímavé kombinace a ozdoby jen tím, že budou kombinovat různě velké dlaždice.“

Využila toho ve své kuchyni i Renata,která oblíbené dlaždice o velikosti 10 x 10 centimetrů oživila mozaikou 2,7 x 2,7 centimetru. Spolu se spárami tak tři mozaikové kostičky odpovídají jedné deseticentimetrové. Vznikl tak ozdobný a příjemný detail.

Praktických drobností, které dělají kuchyň krásnou, je zde ale několik. Která se vám líbí nejvíce?

Reklama

Související témata:

Načítám