Hlavní obsah

Ideální materiály do kuchyně: Z čeho pořídit linku a další povrchy?

Foto: ikea

Z jakých materiálů je vaše kuchyň?Foto: ikea

Reklama

Nová kuchyň je snem každého, kdo si ji dlouho nepořídil. Její výběr ale není jednoduchý. Uspořádání si představit dovedete, o spotřebičích máte jasno... A co materiály? Právě na ty jsme si posvítili!

Článek

Při plánování nové kuchyně určitě nepodceňujte dispozice místnosti a zaměřte pozornost na výběr materiálu, ze kterého bude linka vyrobena.

Materiál, z něhož je kuchyně vyrobena, vybírejte s rozvahou. Jde o investici na několik dlouhých let a je důležité, aby kuchyň vydržela a cítili jste se v ní dobře.

Laminát a fólie

Nejběžnějším materiálem na výrobu dvířek kuchyňského nábytku je laminát. Má přijatelnou cenu, nenáročnou údržbu i širokou nabídku dekorů. „Novinkou jsou povrchy v módním plastickém reliéfním provedení. Zákazníci si mohou vybrat třeba ze vzorů dubového, cedrového, borového nebo exotického dřeva. Díky plastickému povrchu je nábytek hezký na pohled a příjemný na dotek," vysvětluje Dušan Všelicha ze společnosti Oresi.

Co se dvířek z fóliované MDF týká, výhodou je větší odolnost vůči vodě. V případě lesklé fólie jde navíc o exkluzivní vzhled podobný laku, ovšem za nižší cenu. I tento materiál může mít plastickou strukturu. Nevýhodou je menší mechanická odolnost.

Foto: Schüller

Také laminátu to sluší ve společnosti dřeva. Kuchyňské sestavy nábytku Schüller podle německých standardů kvality pořídíte již od 109 234 Kč včetně značkových spotřebičů Zanker a VivaFoto: Schüller

Foto: Oresi

Zaváděcí cena moderních kuchyní Dolti Piqtory Majestic je jen 4435 Kč za běžný metrFoto: Oresi

Lak, masivní dřevo a dýha

Lakovaná dvířka se vyrábějí ve standardní škále barev v matném i lesklém provedení. Za příplatek lze namíchat další odstíny. Dvířka i korpus se dají sladit ve stejné barvě. Nevýhodou je vyšší cena a menší odolnost vůči poškrábání.

Klasikou, na kterou vsázejí i výrobci designových kuchyní, jsou dvířka z masivu a dýhy. „Na výrobu dvířek a korpusu je možné použít stejný materiál, jako je například masiv s tuhým jádrem – ořech nebo dub,“ říká Karel Calta ze společnosti Bulthaub, která má dřevěné kuchyně ve svém portfoliu a dodává: „Na masiv i dřevěné dýhy se používají šetrné, ale přesto vysoce odolné laky v provedení hluboký mat, který zdůrazní přirozenou krásu dřeva a také zlepší jeho odolnost vůči vodě."

Foto: Trachea

Nábytek z fólie ve vysokém lesku pořídíte za cenu od 3020 Kč za m^2 (to je asi 5 kusů) kuchyňských dvířekFoto: Trachea

Foto: Hanák nábytek

Nová technologie – lak brilliant shine. Moderní kuchyně v designu Paloma, který kombinuje dýhu indické jabloně Tineo a lak Mocca ve vysokém lesku. Info o ceně u výrobceFoto: Hanák nábytek

Foto: Bulthaup

Luxusní kuchyně z masivního dřeva b2 stojí průměrně 55 000 Kč za běžný metr kompletních skříní (dvířkové, šuplíkové)Foto: Bulthaup

Foto: Trachea

Zajímavou možností finální povrchové úpravy dvířek je takzvaná patinace. Jde o dodatečnou povrchovou úpravu v síle 0,35 mm s vysokým podílem ruční práce. Cena od 1820 Kč s DPH za m^2 dvířekFoto: Trachea

Akrylát a sklo

Novinkou jsou akrylátové materiály. Mají vzhled extra vysokého lesku za cenu jen o něco málo vyšší než u fóliovaných dvířek. „Například T.acrylic je absolutně nezávadný, využívá se i ve zdravotnictví a potravinářství. Je nedocenitelný i z pohledu užitnosti – odolává otiskům prstů, teplu, vlhku i slunci,“ popisuje Martin Dusík se společnosti Trachea, a. s.

Foto: Gorenje

Moderní kuchyně Nola Fantasy v provedení akrylFoto: Gorenje

Foto: Trachea

Kuchyně z akrylátu v provedení lesk. Cena jednostranně lesklého akrylátu se pohybuje přibližně kolem 2000 Kč za m^2, v případě výjimečných odstínů dosahuje i ke 3000 korun za m^2Foto: Trachea

„Akrylát disponuje vysokou hloubkou barev a škála odstínů se neustále rozšiřuje. Proto lze kuchyňský nábytek snadno přizpůsobit ladění celého interiéru," doplňuje Silvestr Schwarz ze společnosti Gorenje a dodává: „Jsou tu i další možnosti, například u unibarev jsou dvířka olepena 3-D hranou, u dekorovaných dvířek je hrana shodná s přední plochou.“ A nevýhody? Snad jen náchylnost na poškrábání.

Foto: J.A.P.

Moderním řešením do kuchyně jsou skříňky, jejichž čelní plochy jsou z tvrzeného skla s grafikou. A jaká je cena grafoskla? Výplň dvířek stojí od 3690 Kč za m^2 sklaFoto: J.A.P.

Moderním řešením do kuchyně jsou skříňky, jejichž čelní plochy jsou skleněné. „Není zde ovšem použito obyčejné čiré nebo mléčné sklo, ale provedení s grafikou. Jde o jednovrstvé kalené sklo kombinované s bezpečnostní a grafickou fólií,“ upřesňuje Petr Paksi ze společnosti J.A.P.

Jakému materiálu dáváte přednost vy a se kterým naopak máte špatné zkušenosti? Poraďte ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám