Hlavní obsah

Jak jste ve vztahu šťastní? Pozná se to prý i podle počtu vyvrcholení!

Foto: Thinkstock

Štěstí ve vztahu se prý odvíjí od počtu orgasmů, kterých žena dosahuje. Máte to také tak?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová definice párového štěstí? „Řekni mi, jak často máš vyvrcholení, a já ti povím, co jsi zač.“ Výzkumníci tvrdí, že schopnost a počet „zásahů“ přes cílovou čáru ukazuje na kvalitu vztahu!

Článek

„Vyvrcholení patří mezi nejintenzivnější tělesné a emocionální prožitky. Jedná se o kulminační bod sexuální reakce, při kterém hrají důležitou roli nervosvalové vlivy, ale zároveň i oblast prožitků ve velkém mozku,“ popisuje sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová, která společně se svým kolegou Janem Rabochem napsala knihu O sexualitě a partnerských vztazích.

Není to všechno popsáno nějak moc „technicky“? Kdo tvrdí, že konkrétně ženský orgasmus je pouze fyziologická záležitost? Není. Nyní se konečně prokázalo, že se opravdu jedná o víc.

Orgasmus jako barometr vztahu?

Ženské vyvrcholení je velmi důležité, pokud jde o párové štěstí a sexuální kompatibilitu. Potvrzuje to výzkum týmu složeného z Kateřiny Klapilové, Lucie Krejčové, Barbary Husárové, Jakuba Bintera a Stuarta Brodyho – vesměs psychologů, sexuologů a výzkumníků, jejichž studii uveřejnil odborný magazín The Journal of Sexual Medicine.

Vyjmenovaní vědci shromáždili 85 českých párů ve věku 20 až 40 let. Všechny dvojice žily v dlouhodobém vztahu trvajícím v průměru necelých pět a půl roku. Každý jednotlivec odpověděl na otázku ohledně spokojenosti se svým sexuálním životem. Vědce zajímalo i to, jestli jeden partner sexuálně chápe toho druhého a co páry dělají ve volném čase. Předmětem výzkumu se staly i detaily z posledních týdnů. Počet orgasmů a jejich intenzita, počet sexuálních setkání a podobně.

Foto: Thinkstock

Muži milují, když mohou svou partnerku uspokojit...Foto: Thinkstock

Více sexu, více štěstí

Ukázalo se, že ti, kdo mají více sexu a více orgasmů, se jeví jako velmi šťastní. Výsledky prokázaly, že ženský pocit klidu a harmonie je spojován s častějšími vaginálními orgasmy a nižší frekvencí masturbace.

Navíc je zřejmé, že sexuální kompatibilita obou členů páru předpovídá vyšší frekvenci pohlavního styku a vaginálních orgasmů. Prostě výhoda pro všechny. Vždyť pozitivně to vnímají i samotní muži. Pánské sexuální uspokojení je vyšší, když jejich partnerky mají orgasmů víc. Podle nich se to odráží na celkové milostné atmosféře.

Vnímaví muži souhlasí

„Tak pod to bych se rád podepsal,“ říká dvaatřicetiletý Milan. „I když vím, že není vyloženě mojí povinností, abych milenku přivedl k orgasmu, myslím, že pokud se to podaří, je to lepší pro všechny. Nám chlapům to dělá dobře. A snad ještě víc než těm ženským,“ směje se.

Znamená to tedy, že ty ženy, které orgasmu nejsou schopné nebo si to o sobě myslí, přenášejí svoji „negativní energii“ do celého partnerství? I tak by se dal závěr tohoto výzkumu pochopit. Pokud to vidíte stejně, nabízí se otázka, zda má cenu snažit se o větší počet orgasmů. No jo, ale co když to nejde?

Foto: Thinkstock

Pokud se vám nedaří vyvrcholit, odborníci doporučují to řešit. Za spokojený vztah to stojí, nemyslíte?Foto: Thinkstock

Cesta k harmonii? Tudy, prosím!

Podle sexuologa Petra Weisse má mnoho žen s dosahováním sexuálního vyvrcholení problém a asi osm procent žen zůstává celoživotně anorgastických. Často se ale pravděpodobně jedná pouze o technickou záležitost, tedy o problém nalezení správného způsobu dráždění. Když milenec nepomůže, je tu sexuolog.

„Terapie poruch vzrušivosti a anorgasmie je založena především na masturbačním tréninku, v rámci kterého pacientka experimentuje s různými způsoby dráždění – například pomocí sprchy či vibrátoru. Po nalezení toho nejvhodnějšího ho pak může zapojit i do partnerských aktivit,“ vysvětluje Petr Weiss v jedné z kapitol knihy Sloupky o sexu.

Že tyhle rady od muže neberete? Pak navštivte ženu – sexuoložku. Zdá se, že na tom závisí vaše párové štěstí…

A jak se počet orgasmů odráží na vaší harmonii?

Načítám