Hlavní obsah

Jak pořídit nejhezčí vánoční fotografie?

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Reklama

Sváteční atmosféra si přímo říká o zvěčnění na fotografiích. Máme pro vás pár tipů, jak se stejným aparátem pořídíte mnohem lepší fotky než loni. Stačí mít na paměti pár věcí a nepodcenit přípravu.

Článek

Dva dny volna a radost z dárků můžou být dobrým východiskem pro pěknou vánoční fotografii. Pubertální potomci asi po návrhu, že se vyfotíte, okamžitě zmizí do svého pokoje, ale nenechte se odradit. Může to být docela legrace, jen vědět, jak na to.

Než zmáčknete samospoušť

Nemá smysl vyjmenovávat technické údaje o tom, jaká je nejlepší clona pro domácí osvětlení, jak vyvažovat bílou nebo kolik zvolit ISO. Předpokládejme, že jste fotograf-laik a máte kompakt, případně pokročilejší „zařízení“ s automatickým režimem. Pokud chcete zachytit celou rodinu, pak si předem v klidu odzkoušejte, jak se ovládá samospoušť. Stativ pak nahradí skříňka nebo stolek.

Ještě se zastavíme u světla. Pokud se vám do oken neopírá jižní slunce, máte v obýváku zhruba jen desetinu světla, které je venku za pošmourného dne, což je zatraceně málo na hezkou fotku. Svou roli samozřejmě sehraje blesk, ale i tak rozsviťte všechny zdroje, které v místnosti jsou, případně přineste i další lampy. Výsledku to pomůže.

Kompozice neboli co vlastně fotím

Základem každé dobré fotografie je správné rozmístění. V rámci přípravy se projděte po místnosti a hledáčkem si ji zmapujte. Je kolem stromečku dost místa? Dá se umělá jedle na něco postavit a sednout si kolem ní? Nebude v pozadí pohovky kuchyňská linka s neumytým nádobím?

Foto: Veranika-T; Shutterstock.com

Ideální situace: slečna stojí bokem, v ruce drží ozdobu, stromeček vyplňuje prázdné místo... Tuhle fotku byste si dali za rámeček!Foto: Veranika-T; Shutterstock.com

Stěžejním prvkem vánoční fotky nemusí být nutně stromeček! Když budete mít mísu cukroví na klíně, může to být líbivější než spodní olysalé větvičky smrčku. Myslete také na to, že je lepší fotit z vyvýšené pozice než zespodu.

Na chvíli modelkou

A jdeme na to! Slavnostní snímek si žádá něco jiného než tepláky a triko. Pokud ale budete fotit celou postavu, nezapomeňte na boty. Ošuntělé vlněné ponožky nebo trepky s peříčkem „potopí“ i sebelepší róbu.

Foto: bokan; Shutterstock.com

Foto: bokan; Shutterstock.com

Foto: bokan; Shutterstock.com

Příklad pravidla, že co je blíž k objektivu, působí větší, a navíc víc zaujme. Pokud si tedy chcete sednout, raději nohy skryjteFoto: bokan; Shutterstock.com

Ať jste jakkoli štíhlí, nestavějte se k objektivu přímo, jakoby do pozoru. Fotka bude strojená a „placatá“. Vždy se postavte trochu zboku, samozřejmě s hlavou natočenou do objektivu. Celkově by postava měla kopírovat písmeno S. Tedy noha blíž k foťáku pokrčená a stejné rameno uvolněné.

Foto: New Age Cinema; Shutterstock.com

Využijte stromeček jakožto hlavní bod vánočního focení na maximum: jakoby ho obejměte, ale pozor na ozdoby!Foto: New Age Cinema; Shutterstock.com

Cokoli blíž objektivu vypadá větší, takže pokud chcete upozadit širší boky, nahněte mírně dopředu horní část těla. A co s rukama? Něco v nich držte, třeba baňku ze stromečku nebo zabalený dárek. Pózu ruce v bok nebo překřížené na hrudi raději přenechte zkušenějším modelkám.

Foto: Instryktor; Shutterstock.com

Tak takhle raději ne! Póza může být rozverná, ale přece jen se s fotkou asi budete chtít pochlubit babičkám, tak aby z toho nebyly na rozpacích... Navíc slečně z hlavy „roste“ věnec!Foto: Instryktor; Shutterstock.com

Základní heslo pro focení skupiny zní, že oči nesmí být v jedné přímce. Pomůže, když se někdo posadí nebo poklekne. Říká se, že nejváženější osoba by měla být uprostřed, ale neplatí to vždy. Děti můžou tvořit hravý střed a rodiče je obklopují.

Roztomilost se počítá

Samostatnou kapitolou je focení dětí. Profesionálové radí, abyste měli rozptylovače a víc možností v záloze. Připravte si proto několik propriet, které děti rozesmějí a zaujmou. Prdicí balonek vykouzlí na tváři úsměv i otrávenému teenagerovi. Někdy pomůže pustit hudbu, říct vtip, zkrátka uvolnit napětí.

Foto: MsDianaZ; Shutterstock.com

Kluci zjevně mají opravdovou radost z dárků. Nechte je, ať si hrají, a pak stačí zavolat: „Mám v ruce sníh!“ Uvidíte, že budou koukat do objektivuFoto: MsDianaZ; Shutterstock.com

Je třeba obrnit se trpělivostí, ale důležité je také nemít přehnaná očekávání. Někdy je lepší netrvat na tom, že se všichni ve stejném okamžiku dívají do objektivu. Po letech vás mnohem víc osloví rozzářená grimasa než přímý strojený pohled.

Zmáčknutím spouště ale všechno nekončí! Na počítači si můžete fotky všemožně upravit, vylepšit, ořezat a v neposlední řadě nechat i vytisknout do papírové podoby. Sváteční atmosféru si tak uchováte navěky.

Kdybyste si na některých fotkách připadali moc při těle, inspirujte se příběhem Zuzany, které se povedlo shodit za půl roku 13 kilo nebo si přečtěte, jak operace žaludku změnila Aleně život.

Reklama

Načítám