Hlavní obsah

Zahrada na balkoně? Hravě!

Foto: thinkstock.com

Rozkvetlý balkon je radost!Foto: thinkstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit klidné zákoutí ve velké zahradě je snadné! Co ale na malé lodžii, kde musíme zvažovat, zda na zábradlí pověsíme sušák na prádlo nebo sem dáme truhlíky s muškáty?! My víme, jak na to. S novinkami z veletrhu For Garden snadno proměníte balkon v zelenou zahradu. A i s luxusním posezením!

Článek

Kapsy nahradí truhlíky

Květiny už nemusíme pěstovat jen ve dvou nebo třech truhlících postavených na zábradlí – pověsit je lze jak z balkonu dolů, tak třeba na stěny lodžie. Slouží k tomu kapsáře na květiny. Jsou vyrobené ze speciálního plastu, který odpuzuje vodu, proto neprotéká, neplesniví, v zimě odolá mrazu a v létě slunci aniž by vyšisoval.

Kapsáře jsou vyztuženy sklolaminátovými tyčemi pro lepší tvar a čtyřmi nerezovými oky pro jednodušší přichycení. Použít je lze jak na pěstování květin, tak třeba k aranžmá sušiny, nebo můžeme v jedné kapse klidně skladovat kolíčky na prádlo, v druhé nářadí. Cena těch nejmenších začíná zhruba na 500 korunách.

Květník se už nerozbije

Další novinku jistě ocení ti, kdo mají květníky jen tak postavené na balkoně nebo třeba na parapetu okna. Pak stačí silnější vítr, rostlina letí dolů a květník se rozbije. Ale to už neplatí, díky silikonovému květináči. Na první pohled vypadají jako ty hliněné – mají cihlovou barvu, stejný tvar i otvor pro odtok vody. Ale nerozbijou se, odolají horku i mrazu, a když je v zimě nepotřebujeme, jednoduše je srolujeme do ruličky a ony tak zaberou mnohem méně místa než ty klasické. Za dva květináče vysoké zhruba 15 centimetrů zaplatíme 399 korun.

Foto: kapsarenakvetiny.cz

Kapsář lze pověsit třeba na stěnu lodžieFoto: kapsarenakvetiny.cz

A teď si jen odpočinout

Pokud zavěsíme květináče s rostlinami mimo prostor balkonů, určitě nám uvnitř zbude dost místa na pohodlnější nábytek, než je obyčejná plastová židle. Pokud jsem vyšetřili aspoň 75 x 90 centimetrů, můžeme si dokonce  dopřát i houpací křeslo.

Houpací křeslo z kolekce South Beach navíc od nás nebude vyžadovat žádnou péči. Je totiž vyrobeno z Polywoodu, což je kompozitní materiál, kdy se do polypropylenu přidávají dřevní částice. Křeslo na první pohled vypadá jako dřevěné, ale nemusíme ho každé dva roky natírat a chránit před deštěm či sněhem. Navíc kompozitní materiály se snadno barví, a tak máme na výběr výrazné barvy, jako je žlutá, zelená, růžová, modrá a podobně. Cena křesla je necelých čtrnáct tisíc korun.

Rozkvetlý balkon potěší dvakrát – nejen majitele, který tady může trávit příjemné chvilky i v parném létě, ale zvlášť na velkých sídlištích udělají rozkvetlá okna mezi tunami betonu radost i ostatním.

Reklama

Související témata:

Načítám