Hlavní obsah

Jak se připravit na prodej bytu?

Foto: Freepik.com

Odhad nemovitosti zdarma? Proč ne!Foto: Freepik.com

Reklama

Jestli uvažujete o prodeji staršího bytu nebo rodinného domu, buďte obezřetní. Ne všechny poplatky spojené s prodejem jsou nevyhnutelné. Třeba za ocenění nemovitosti se platí u odhadce běžně 5 000 Kč, za rodinný dům i dvojnásobek. Odhad přitom snadno získáte i zdarma, můžete si ho objednat přes internet.

Článek

Tržní cenu své nemovitosti potřebujete znát dávno předtím, než se vypravíte do realitní kanceláře. Jak jinak byste se rozhodli, jestli se vyplatí byt prodat, pronajmout, nebo třeba rekonstruovat? Když nechcete střílet od boku, bez přesného odhadu se neobejdete.

Bohužel profesionální odhadci si účtují poměrně vysoké poplatky. Odhad ceny bytu vyjde v průměru na 5 000 Kč, rodinný dům na 8 až 10 000 Kč. To je zbytečná investice, když ještě nejste rozhodnutí prodat. Odhad získáte taky na první schůzce s makléřem, ale to už se zavazujete ke spolupráci s realitní kanceláří, většinou je ocenění bytu v ceně provize.

Foto: Freepik.com

Nechte si udělat online odhad. Proč platit, když nemusíte?Foto: Freepik.com

Vyzkoušejte online odhad, je zdarma

Naštěstí situace na realitním trhu se mění a ve světě odhadů došlo k malé revoluci. Někteří odhadci se rozhodli nabízet své služby zdarma. Tento krok přivítají ti, kteří se zatím nechtějí upsat realitní kanceláři nebo třeba zkouší i prodej bez realitky. Odhad bytu si můžete nezávazně objednat online – dokonce i když ještě prodávat nechcete.

Ovšem pozor! Nečekejte žádnou internetovou kalkulačku, kde se strojově propočítá hrubý odhad. Prodejní cenu určují skuteční certifikovaní odhadci. Mají přístup ke statistikám z katastru nemovitostí a srovnávají je s údaji, které zadáte do formuláře. Na výsledek si proto počkáte jeden nebo dva dny.

„Nejpřesnější odhady na dálku umíme u starších bytů v Praze a ve větších městech. Vidíme v cenových mapách, za kolik se skutečně prodávaly podobné byty v dané lokalitě v posledních měsících,“ říká Vladimír Zuzák, ředitel pražské Maxima Reality. I tady platí, že nezaplatíte ani korunu a k ničemu se nezavazujete, když si online odhad od Maximy objednáte.

Foto: Freepik.com

Neplatíte ani korunu a k ničemu se nezavazujeteFoto: Freepik.com

Taky znáte někoho, kdo prodal pod cenou?

Většina prodávajících nemá na začátku představu o tržní ceně. „Ceny bytů i domů teď pár let rychle rostly, takže se dostaly i na několikanásobek původní pořizovací ceny. To řada lidí vůbec netuší,“ upozorňuje Zuzák z Maximy. Prodejní cenu přitom může ještě navýšit šikovná realitní kancelář, mnohdy o 10–15 %. Další peníze ušetříte, když zvolíte tzv. prodej bez provize, kdy za služby realitní kanceláři zaplatí kupující, jako je to běžné u pronájmů.

Přestože je celá řada možností, jak zvýšit zisk z prodeje, každoročně se prodá spousta bytů pod cenou. Nedávný průzkum ukázal, že každý druhý Čech má osobní zkušenost nebo zná někoho, kdo prodal za nižší cenu, než bylo v danou chvíli možné. Špatný odhad ceny je na vině zhruba v desetině případů. O dalších problémech jsme psali v článku 5 nejhorších chyb při prodeji bytu a jak se jich vyvarovat.

Reklama

Načítám