Hlavní obsah

Jak se rychle zbavit přelivu

Foto: shutterstock.com

Přelivy by se měly brzy smýtFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupila jste si barvicí šampon nebo barvu na 24 umytí a s výsledkem nejste spokojena? Anebo se vám nelíbí odstíny, přes které barva jde, když se postupně z vlasů vymývá? Naše čtenářky přinášejí několik triků, jak se nežádoucího přelivu zbavit!

Článek

Máte několik možností. Buď přeliv přebarvíte jinou barvou, přičemž je jedno, zda sáhnete opět po barvě dočasné anebo po trvalé. Nebo si v kadeřnictví necháte pomocí zesvětlovače a jiné barvy vlasy navrátit do původní barvy. Riskujete tím jenom to, že se to nepodaří úplně a vy pak budete stejně čekat, než vám vlasy odrostou. Pokud totiž kadeřnice nezná váš původní odstín, může to být trochu risk. A třetí možností je uspíšení samotného vymytí dočasné barvy či přelivu.

Octová lázeń

Sedmadvacetiletá Nela si před časem dala na své dlouhé přírodně blonďaté vlasy rudý přeliv. „Byl to jen barvicí šampon, který se měl po šesti až osmi umytí úplně smýt. Barva mi tam ale držela déle než měsíc, začínala odrůstat a nevypadalo to vůbec hezky. Byla jsem z toho zoufalá,“ popisuje Nela. Nakonec ale situaci vyřešila originálně. Z dětství si pamatovala, že babička odmašťovala a čistila staré hrnce pomocí octa. Zažloutlé nádobí bylo po octové koupeli jako nové. Zkusila to tedy i se svými vlasy. „Umyla jsem si hlavu v čistém octu. Na chvíli jsem si dokonce vlasy ponořila do kýble s octem a nechala odmáčet. Červená barva začala kupodivu vcelku rychle pouštět. Zopakovala jsem to ještě dvakrát a nakonec se přeliv úplně odstranil. Šlo to neskutečně rychle,“ raduje se dnes opět blonďatá Nela.

Podle kadeřnice Petry Stiborové se ale tato procedura může zdařit pouze u zdravých vlasů. „Ano, ocet sice urychlí vymytí barvy, ale pokud máte vlasy poškozené nebo slabé, barva se v jádru vlasu bude držet pořád a mírný nádech může zůstat," míní Petra Stiborová.

Foto: shutterstock.com

V kadeřnictví vám vlasy opět přebarvíFoto: shutterstock.com

Nebojte se zkusit savo

Rovněž netradičním způsobem se svého přelivu zbavovala dvacetiletá Michaela. Ta měla původně také světlé vlasy. Ty si ale obarvila na tmavě hnědý odstín pomocí barvy na 24 umytí. Ani po třech měsících se ale barvy nezbavila. Navíc, podobně jako v případě Nely, začaly vlasy odrůstat. „Do kadeřnictví se mi nechtělo. Bála jsme se, že by se stejně nepodařilo vrátit mé vlasy na původní barvu a že by to kadeřnice třeba zesvětlila moc. Něco podobného se totiž stalo mojí sestře. Chtěla vrátit vlasy na odstín špinavé blond a od profesionální kadeřnice odcházela skoro jako platinová blondýnka. A to jsem opravdu nechtěla riskovat,“ říká Michaela, která se pustila do vlastních odbarvovacích experimentů.

Vyzkoušela toho více, ale nakonec zabral až čisticí prostředek – savo! „Naředila jsem si z toho roztok tak, jak popisují v návodu na obalu. Jenže jsem tím místo podlahy začala umývat své vlasy. Šlo to pomalu dolů a objevovala se moje původní barva,“ radí Michaela. Je třeba ale upozornit také na to, že by savo rozhodně nemělo přijít do kontaktu s očima či pokožkou. Ochránit oči není až takový problém, ale pokožku hlavy uchráníte jen těžko.

„Já osobně bych použití sava na vlasy zakázala, protože je velmi vysuší. Není to sice takový zásah jako třeba kysličník, který se používá při odbarvování vlasů, ale přece jen jde o prostředek určený k něčemu jinému," říká kadeřnice Stiborová.

Foto: shutterstock.com

Neničte si vlasy nekvalitními prostředkyFoto: shutterstock.com

Horká voda a šampon na mastné vlasy

Poněkud méně chemickou metodu nabízí Eva. Ta si své tmavě hnědé vlasy obarvila pomocí šamponu na havraní černou. Barva ale držela doslova jako klíště. „Na rychlejší vymytí mi pomohl až šampon na mastné vlasy a hodně teplá, skoro horká voda. Vím, že vyšší teploty vlasům nesvědčí, ale pořád je to menší zásah, než použít k odbarvení peroxid. Šampon na mastné vlasy navíc nikdy nepoužívám, protože mám vlasy suché. Tak možná i proto to zabralo teď, že to byl tak trochu pro vlasy šok,“ míní Eva.

A její slova potvrzuje i kadeřnice Stiborová. „Čím teplejší voda, tím více přelivu vám pustí. Šampony na mastné vlasy také pomůžou. Ze zdravých vlasů skutečně můžete barvu tímto způsobem dostat rychleji. A rozhodně vlasům tolik neuškodíte jako v předchozích případech," doporučuje Petra Stiborová.

A hned také dodává, že by si ženy na šampony, kde se píše, že vydrží šest až osm umytí, měly dávat pozor. Většinou to totiž není pravda. Máte-li zesvětlené vlasy anebo jste-li přírodní blondýna, červené a černé odstíny ze svých vlasů téměř nikdy pořádně nevymyjete. „Navíc čím více máte vlasy poškozené, tím více barva drží. Osobně bych s přelivy tohoto typu moc neexperimentovala," říká závěrem kadeřnice Petra Stiborová.

A jaké zkušenosti máte s barvicími šampony a přelivy vy? Znáte také nějaký způsob, jak barvu rychleji vymýt? Napište nám své tipy na info@prozeny.cz!

Reklama

Načítám