Hlavní obsah

Jak se starat o bavlněné povlečení a prostěradla

Foto: Violet Moon

Bavlněné povlečení a prostěradlaFoto: Violet Moon

Nákup lůžkovin by měl být dlouhodobou investicí, kterou můžeme ovlivnit správnou péčí a údržbou.

Článek

Jak na to, se dozvíte v tomto článku.

Základem je bavlna

Známý materiál je základem veškerých kvalitních lůžkovin a po právu se řadí mezi nejpopulárnější textilní suroviny. Bavlněné povlečení spolehlivě absorbuje vlhkost, je příjemné na dotek a nenapadají jej moli. V tuto chvíli nenajdete žádnou jinou textilii, která by bavlně mohla konkurovat.

Údržba bavlněného povlečení a prostěradel

I když bavlna dobře snáší praní a sušení, její údržbu významně ovlivňuje barevnost látky. Světlejší odstíny je možné prát při vyšších teplotách, ale barevné povlečení perte raději na 40 °C. Hygienické čistoty lze dosáhnout již při této teplotě, protože mnoho pracích prostředků obsahuje dezinfekční složky.

Jak na správné sušení

Jakmile skončí prací cyklus, prádlo roztřepte a pověste na prádelní šňůru. Zapomeňte však na použití kolíčků na prádlo – mohlo by to způsobit vytažení a poškození struktury materiálu. V letních měsících povlečení ani prostěradla nevystavujte přímému slunečnímu záření, které může lůžkoviny poničit a vyšisovat. Tímto způsobem poškozené textilie se špatně žehlí a mohou se lámat. Pokud máte sušičku, rozdělte vyprané prádlo do dvou várek, tím snížíte možnost pomačkání.

Foto: Violet Moon

Bavlněné povlečení na dvě lůžka Šárka – lilaFoto: Violet Moon

Praní nového povlečení

Pro dosažení sytých a zářivých barev procházejí lůžkoviny dlouhou řadou úprav s použitím různých chemických látek a barviv. Než ložní prádlo poprvé povléknete, alespoň jednou nebo dvakrát jej vyperte ve vhodném pracím prostředku na doporučenou teplotu. Tímto způsobem se lůžkoviny zbaví zbytkových barev a dalších nečistot.

Kde nakupovat

Uvažujete o koupi ložního prádla? Pak si pečlivě vybírejte, kde jej pořídíte, a poohlédněte se po specializovaném prodejci. Doporučujeme internetový obchod RodinneBaleni.cz, jenž se řadí mezi přední prodejce lůžkovin na českém trhu. Kromě širokého výběru ložního prádla zde pořídíte i kvalitní ručníky a osušky, galanterii a mnoho dalšího.

Reklama

Načítám