Hlavní obsah

Jak se vyhnout chřipce

Reklama

Nastává období, kdy jste opět vystaveni nebezpečí nachlazení a chřipkovým virům. Jak těmto nástrahám odolat a jak posílit svoji imunitu, radí MUDr. Alexandra Vosátková.

Článek

Jak se připravit na čas chřipek?

„Na chřipkové období je nejlepší se připravit celoročním otužováním. Znamená to žít v souladu se sebou i s přírodou a být i v období chřipek plni síly a energie. Energetický základ pro podzimní a zimní čas získáte v létě, a proto je důležité si léto opravdu užít. Znamená to dopřát si pohodu, jíst hodně ovoce a zeleniny, nejlépe ze své zahrady, a také si užít pohybu, ovšem nikoli v tom největším vedru. Tím si ,dobijete baterky` a budete mít dost síly přežít i následný chlad a nepřízeň počasí. Bohužel ne vždy se vám to podaří."

Lze tedy virózám a chřipkám odolat?

„Imunita je velmi zranitelný systém, protože musí velmi rychle reagovat na veškeré škodliviny a bacily. Také je zapojená i při adaptaci na jakékoli nové podmínky. Dnes už se považuje za prokázané, že akutní i chronický stres dokáže výrazně snížit pohotovost imunitních reakcí. Organismus ve stresu reaguje na napadení například viry pozdě anebo nepřesně a snáze onemocní.

Všichni to znáte u dětí ve školce. Nejenže jsou vystaveny novým bacilům, které jejich imunita ještě nezná. Velká změna režimu ve školce však představuje i psychickou zátěž a dítě se s tím musí nějak vyrovnat. Obvykle tak, že občas onemocní. Lze tomu předejít posilováním imunity. Podle čínské medicíny je obranná energie plně pod řízením plic, a proto je třeba podporovat plíce. K tomu se výborně hodí Vironal od společnosti Energy, který se dá použít i preventivně, a to již u dětí od tří let."

Je podle vás dobré očkování?

„Má smysl tehdy, je-li znám jasný typ viru, který bude působit, protože chřipkový virus se často a rád mění. A proto není vždy jednoduché se trefit. U rizikových skupin by mohlo být přínosné, jinak jsem spíše skeptická."

Jaké přírodní preparáty doporučujete, když nás chřipka přece jen přepadne?

„Jako základ léčby doporučuji Vironal. Umí totiž jednu báječnou věc – zkrátit nemoc na minimum, protože po dvou dnech je obvykle vše vyřízeno. Imunitní aparát se potrénuje a dva dny si odpočinete. U vysokých horeček doporučuji přidat další produkty společnosti Energy Drags Imun a vždy Grepofit, který oslabuje viry, ale i bakterie a plísňové zárodky. Flavocel pak podpoří rychlost imunitních reakcí a také dodá tolik potřebný vitamin C."

Lze kombinovat přírodní preparáty s výrobky farmaceutického průmyslu?

„Bez problémů. Jen pozor na přípravky, které vytvářejí falešný pocit zdraví. Člověk pak nemá impulz k tomu, aby zůstal v klidu a může se lehce přetížit. Při užívání uvedených přírodních přípravků si můžete být jisti, že jakmile se cítíte lépe, tak se už uzdravujete."

Co říci ke komplikacím chřipky?

„Může jich být více. Nevyležená chřipka je pro organismus zátěž, a tak může spustit ,nachystané` autoimunitní nemoci, jako je revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, Crohnova nemoc a různé záněty, včetně nejobávanějšího zánětu srdečních struktur. Předejdete tomu jednoduše. Když je tělo bolavé a unavené, dopřejte mu klid. Až se uzdraví, opět vesele a naplno vykročte do života."

Reklama

Načítám