Hlavní obsah

Jak si vybrat tu správnou židli?

Reklama

Výběr židle, ať už k sezení u počítače nebo třeba u jídelního stolu, se může jevit jako jednoduchá záležitost, ale opak je někdy pravdou. Jak se zorientovat v široké nabídce a při výběru se nespálit?

Článek

Rozhodování při výběru židle ovlivňuje spousta faktorů, od estetických až po technickou vybavenost. Důležitou roli hraje i to, kde a jak budeme židli používat. Měli bychom si uvědomit, jakou židli potřebujeme, existují židle nejen kancelářské a jídelní, ale také průmyslové, konferenční, a dokonce i fitness židle.

První věc, kterou bychom měli pustit z hlavy, je slovní spojení zdravé sezení – taková věc není, nikdy neexistovala a nejspíš nikdy nebude. Jedná se o marketingové triky snažící se nám namluvit, že židle nám umožní zdravě sedět. Bohužel neumožní, poloha vsedě je pro naše tělo nepřirozená a namáhavá, trpí při ní zádové a bederní svaly i páteř. Soustřeďme se hlavně na to, abychom především všude tam, kde sedíme nepřetržitě několik hodin u počítače, seděli aktivně, střídali polohy a pravidelně ulevovali namáhaným zádům.

Protahování a cvičení jsou důležité pro ochranu svalstva i páteře

Podstatným prvkem je mechanika židle – ta může být pevná, houpací nebo synchronní. Nemá cenu zabývat se obšírnými technickými popisy – pevná židle se pouze otáčí, houpací se houpe, ale sedák s opěrákem zůstávají stále ve stejném úhlu, synchronní mechanika zajišťuje neustálým přítlakem opěráku na vaše záda jejich oporu v jakékoli pozici, a může tak výrazně pomoci ke zdravějšímu sezení.

Při správném posedu by měla být záda v neustálém kontaktu s ergonomicky tvarovaným opěrákem

Dobrým technickým rádcem může být například článek o výběru kancelářské židle na webu jaknakoupit.cz. Jedná se o podrobný návod, který nám vysvětlí, proč je pro výběr židle důležité vědět, jak dlouho na ní budeme sedět, detailně popíše problematiku mechanik či potahového materiálu. Poradí jaká zvolit kolečka, aby nedošlo k poškození podlahy, a také osvětluje, jak volit často opomíjenou nosnost židle. Radu poskytne i v případě, že k židli plánujeme pořídit podložku nebo opěrku nohou.

Židle se síťovaným opěrákem (případně i sedákem) jsou příjemné zvláště v letních měsících

Jenže kromě technických parametrů jsou zde také ty estetické. Do nového moderně zařízeného bytu či domu by byla škoda pořizovat obyčejnou černou židli. Dobrým pomocníkem je také šikovný nástroj pro výběr židlí. Jednoduše nás provede od základního výběru typu židle až po její nosnost.

Pokud se nechceme na židli v létě potit, volíme židli ze síťoviny, jestliže chceme židli omyvatelnou, volíme plastové materiály nebo lakované dřevo. Se všemi základními záležitostmi, jako jsou typ židle, materiál a barva, nám zmíněný pomocník poradí. A nejen to, pomůže nám i s výběrem určitého vybavení. Potřebujete opěrku hlavy nebo rukou? Vše lze komfortně vybrat jedním zaškrtnutím.

Výběr židle opravdu není jednoduchý, proč si ho neulehčit pomocí jednoduše dostupných internetových návodů?

Reklama

Načítám