Hlavní obsah

Jak si zaručeně zkazit vztah 3

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Není chybou dát novou šanciFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

3. díl - Myslíte, že vás už nemá co překvapit? Omyl! Pozor, další mýty jsou na obzoru.

Článek

Mýtus č. 5: Dvakrát do jedné řeky nevstoupíš

Ha! Ten, kdo tohle pravidlo přivedl do oběhu ve spojitosti se vztahy, nebyl při smyslech. Jako kdybyste jeli na dovolenou k Máchovu jezeru a příští rok se tam neodvážili ani vkročit, protože jste tam už jednou byli. Znáte kvalitu vody, vybavenost kempu i barmana z diskotéky Bílý kámen. No a? Párům, které se rozejdou, mnohdy pomůže časový odstup a přehodnocení tehdejších problémů. Rozhodnutí, že ve vztahu nechcete v daný moment pokračovat, jistě má své opodstatnění, nicméně nikde není psáno, že svoji lásku přestanete milovat jednou provždy a nepřehodnotíte své často ukvapené rozhodnutí. Také se můžete časem přesvědčit o osudové přitažlivosti.

Máte si co říct i po rozchodu? Stále cítíte náklonnost ke svému bývalému? Jestli se k němu chcete vrátit, našlapujte opatrně. Nezapomínejte, proč jste se vlastně rozešli, co vás na něm štvalo, v čem nechtěl přistoupit na kompromisy. Po vyprchání emocí, způsobených návalem vzteku, křivdy a psychického tlaku, inklinujeme po určité době spíše ke vzpomínkám příjemného charakteru a na to špatné se rychle zapomíná. Na druhou stranu není hříchem věnovat druhou šanci.

„Vlastíka jsem měla moc ráda, ale štval mě jeho až nesnesitelně optimistický pohled na svět. Ve všem viděl jen to dobré a nic nebral vážně. Po dvouleté známosti jsem se s ním rozešla. Tím to ale neskončilo, pořád mi k němu utíkaly myšlenky, nemohla jsem zapomenout. Zavedla jsem si pro sebe teorii o dočasnosti a čekala, až to přejde. Pár měsíců nato jsme se potkali v jednom baru a vedli nenucený rozhovor. Došlo mi, že ho stále miluji. A se vším všudy. I když jsem měla nový vztah, nebylo to prostě ono, nebyl to Vlastík. Jsem ráda, že jsme to spolu zkusili znovu a začali náš druhý pokus tím nejlepším - vyříkáním si všeho na rovinu. Teď čekáme miminko a jsem šťastná," svěřila se se svým příběhem třiatřicetiletá Ivana z Prahy.

Její příběh měl šťastný konec. Vsadila všechno a vyhrála. Šance je zhruba padesát na padesát, ale něco nezkusit jen proto, že druhý špatně poradí... Neříkejte, že by se ve vašem okolí nenašel vůbec nikdo, kdo by se přes hory a doly zpátky nevrátil do náruče svého původního partnera a byl za to rád. Tak vidíte. Nikdy není pozdě jít se zase vykoupat v Mácháči...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Nikdy není pozdě, jen musíte najít odvahuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Mýtus č. 6: Nemůžeš milovat víc partnerů současně

Ano, i tohle je hloupost. Milujete svoji matku stejně tak jako otce? A máte děti? Neříkejte, že jedno milujete víc než to druhé. Láska si nevybírá a přichází neohlášená, proto se můžete neúmyslně zamilovat i v případě, že už jednou zamilovaná jste. Většinou se nejedná o osobu charakterově ani vzhledově podobnou partnerovi číslo jedna, ale pravděpodobně bude mít to, co u jedničky chybí a co podvědomě postrádáte.

Je pak těžké volit, rozhodnout se a ze zapeklité situace vybruslit s čistým štítem. Mnohdy nás ani nic k řešení nenutí. Je nám dobře s jedničkou i dvojkou, nebudeme ji oslovovat „bokovka", jelikož není o nic míň ani víc než jednička, prostě jsou na tom chlapci stejně, ani jednoho se nám nechce vzdát... Ouvej! Z toho vyplývá, že láska je pořád jen jedna - nicméně dělitelná mezi vícero osob. Jak s tím naložit? Buď si užívat, dokud vám to bude procházet, nebo jednomu z nich dát vale. Opustit je oba naráz, protože se to nedá „rozseknout", by bylo nešťastné, spíš zvolte zlatou střední cestu, ať vám něco zůstane (moralisti prominou).

Je to sobecké? Vůbec ne. Takový je život. Ani muži se nerozhodují ve stejných situacích jinak, ovšem oni méně řeší pocity druhých, takže vy si to můžete dovolit taky. A klidně přitvrďte. Jestli si myslíte, že dnešní muž je natolik čestný, že si nedovolí i tři současně probíhající vztahy, není to pravda. On má ale bohužel tu výhodu, že ženy umějí čekat a mnohé i tolerovat, takže když se některá z těch tří dozví, že není jediná, psychologicky se snaží své sokyně zlikvidovat. Mezitím si hříšník užívá, co mu život nabízí.

Nejspíš patří mezi ty, kteří se nikdy nespokojí s málem. To neznamená, že by jeden vztah ochuzoval na úkor druhého, on chce jen stihnout všechno a všechny, což není omluva, jen vysvětlení.

Není ovšem uměním milovat dva partnery současně, ale odolat pokušení. A co vy? Jste si jistá, že vás láska rozehraná na dvou či třech frontách nikdy nepotká?

Reklama

Související témata:

Načítám