Hlavní obsah

Jak si zaručeně zkazit vztah 1

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Správná chvíle na svěřování?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zaručené" rady, které údajně pomohly někomu, o jehož problému zpravidla nevíme nic, nám mohou pořádně zkomplikovat život. Jsou všeobecné, zavádějící a mnohdy i staromódní. Pozor na ně!

Článek

Kde se vzaly, tu se vzaly. Předsudky. Lidé si je vytvořili sami, i když jejich funkčnost neměli nikdy zcela ověřenou. Mýty mají bohužel stále tak silné kořeny, že i dnes v nás přetrvávají. A mohou napáchat víc škody než užitku. Taková babička, která vám „poradí", že vaše problémy v manželství musíte přetrpět, protože jste si muže jednou vzala v dobrém i zlém, má zakořeněné pouze a jen předsudky. Tak to slýchávala od své matky, které to zase do hlavy vštěpovala její matka. Fajn, ale vás manžel už dvakrát uhodil, a udělá to pravděpodobně znovu. Opustit ho chcete, ale máte strach. Potřebujete věcnou radu. Co vám řekne babička, teta, sestřenice? „To se spraví, ono ho to přejde. Vydrž, jednou jsi jeho žena." Být něčí manželka ale neznamená být něčí majetek.

Jsme obklopeni předsudky a mýty na každém kroku, stačí se jen rozhlédnout. Každý někdy podlehl těmto zaručeným pravdám, které máme uložené někde v mysli. A že jich není málo! Shrnuli jsme nejčastější omyly, jimiž si komplikujeme život, protože nám nikdo neřekl, že jsou k ničemu. Možná v nich najdete cosi dobrého, ale musíte se na ně podívat jinýma očima, přetvořit si je do podoby vlastního já a zdravým rozumem posoudit, zda v nich je, či není něco moudrého.

Mýtus č. 1: Dítě vyřeší partnerské problémy

Žádný svazek není tak úžasný, aby se v něm neobjevil tu a tam obláček. Výměna názorů a připomínky ke společnému soužití jsou a budou. Pokud vzniknou partnerské neshody, určitě je ale nevyřeší nově příchozí dítě. Problém bude ve vztahu dál, jen se maximálně zvětší, protože jaksi nebude čas ho mezi přebalováním a kojením vyřešit. Nejhorší mýtus, který si lze v souvislosti s dětmi představit, je ten, že muž, jenž ukončuje vztah, se vrátí s otevřenou náručí ve chvíli, kdy zjistí těhotenství své partnerky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dítětem si partnera nepřipoutáteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jednatřicetiletý automechanik Pavel má s touto situací své zkušenosti. „Když jsem Magdu potkal, věděl jsem, že do ní nejsem úplně zamilovaný, ale říkal jsem si, že ty opravdové city možná časem přijdou. Po čtyřech měsících jsem ale cítil opak. Možná to poznala. Ve chvíli, kdy jsem jí chtěl říct, že to mezi námi nemá cenu, řekla, že nedávno vysadila prášky, protože chce dítě. A taky že se jí to nejspíš povedlo, jelikož nedostala menstruaci. Byl jsem zcela omámený." Dítě opravdu nezaručí lásku protějšku ani nevyřeší vleklé problémy. A ani moc nesbližuje.

Reklama

Související témata:

Načítám