Hlavní obsah

Tvářenka vám dodá šmrnc!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tvářenka doladí váš make-upFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Líčíte se, používáte make-up a stále máte pocit, že to není úplně ono? Chybí tomu jakási tečka? Pak přichází ke slovu tvářenka. Ta dokáže rozjasnit úplně každou tvář! Jen je potřeba vědět, kam ji správně nanést. Řiďte se tvarem obličeje. Poradíme jak!

Článek

Každá z nás chce působit přirozeně krásně a přitom tak trochu zářit. Červený odstín ve tváři dokáže mnohému napomoci. A proto je dobré naučit se „zdravíčka“, jak se tvářence také někdy říká, správně používat. Obecně platí pravidlo, že pokud jdete večer do společnosti, zdravíčka by měla být výraznější. A to je důvod, proč byste měla sáhnout po odstínu o dva stupně tmavším, než je váš make-up. V případě, že se líčíte pro běžný den, například do zaměstnání, volte odstín pouze o jeden stupeň tmavší.

Kulatý obličej a plné tváře

Patříte-li mezi ženy s kulatým obličejem s většími plnými tvářemi, bude pro vás tvářenka znamenat také jisté zeštíhlení obličeje. „V případě kulatého obličeje se za pomocí tvářenky zvýrazňují koutky nebo dolíčky ve tváři. Měla byste ji nanést tam, kde se spojuje horní a dolní čelist na tváři. Lékaři říkají, že je to místo takzvaného pantu,“ vysvětluje kosmetička Jana Ducháčková. A hned také dodává, že tvar, který se v tomto místě „kreslí“, by měl být kulatý. U tohoto tvaru obličeje by se ale tvářenka měla používat čistě jen k líčení na tvářích. „Někdy se líčí také třeba špička nosu nebo se štětcem s červeným odstínem lehce přetře čelo. Pokud by to ale někdo udělal u kulatého obličeje, dotyčná by působila silnějším dojmem a kulatost jejích tvarů by se tím ještě podtrhla,“ říká  kosmetička Ducháčková.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pro denní líčení použijte světlejší odstínFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Protáhlý štíhlý obličej

Oproti tomu ženy s protáhlým obličejem a plochými tvářemi by měly za pomocí zdravíček „kreslit“ tvary spíše podlouhle oválné. „Je to tak trochu obtáhnutí lícní kosti. Se štětcem byste měla začít v místě, kde je lícní kost nejvíce vystouplá, a vést oválný tah svisle vzhůru jako by k vnějšímu koutku oka. Sytost barvy by měla od lícní kosti směrem nahoru klesat do ztracena. Pokud by totiž byla zdravíčka všude stejně výrazná, působilo by líčení nepřirozeně,“ popisuje  Jana Ducháčková. Tento tvar obličeje je velmi vhodný také pro takzvané doplňkové použití tvářenky. Můžete jí totiž lehce zvýraznit i nos, bradu a dokonce horní část čela. Jdete-li na večerní party, lze takovéto líčení jen doporučit.

Hranatý tvar obličeje

Ženy s vystouplými lícními kostmi, výraznou bradou a vysokým čelem by měly zdravíčka používat pro zvýraznění tvářového lůžka. „Pro ženy s hranatým tvarem obličeje je nejlepší zvýrazňovat tvář v místě těsně pod lícní kostí. Zda kreslit spíše dokulata, anebo tvar protáhnout jako u oválných obličejů, je vcelku jedno. V obou případech dojde k rozbití symetričnosti a hranatosti obličeje, což je to podstatné. Takže si může žena sama vyzkoušet, co se jí více líbí, a podle toho se nalíčit,“ míní kosmetička Ducháčková. Líčit bradu, nos nebo čelo se u hranatého tvaru obličeje nedoporučuje. Opět by totiž došlo k nežádoucímu zvýraznění ostrých rysů tváře.

A ještě jedna praktická rada na závěr. „Pokud se vám nedaří udělat plynulý nenásilný přechod mezi světlým make-upem výraznějším odstínem tvářenky, postupujte v pořadí make-up, pak tvářenka a na závěr opět lehce sypký make-up nebo pudr. Pokud jím totiž znovu jemně přetřete zdravíčka, nic se neděje. Její barva bude vidět a vy tak nenápadně zahladíte přechod mezi odstíny,“ říká Jana Ducháčková.

Jakému líčení dáváte přednost vy? Používáte tvářenku a snažíte se být výrazná, anebo upřednostňujete lehké líčení a přirozenost? Napište nám na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám