Hlavní obsah

Jak správně vybrat dětský psací stůl i do malého pokoje

Foto: Shutterstock.com

Nábytek v dětském pokoji by měl odpovídat potřebám dětíFoto: Shutterstock.com

Vaše dítě jde v září poprvé do školy. Přemýšlíte, jak do jeho dětského pokoje vměstnat psací stůl tak, aby splňoval všechny náležitosti a vyhověl dětským potřebám? Poradíme vám, na co si dát pozor a jak co nejpraktičtěji využít i malý prostor.

Článek

V první řadě zajistěte, aby každé dítě mělo vlastní pracovní plochu, o kterou se nebude muset dělit se sourozencem. Zároveň musí psací stůl nabízet dostatek prostoru, aby se na něj vešly sešity, knihy, učebnice, psací potřeby, stolní lampa a později i počítač.

Dostatečná pracovní plocha a správná židle

Důležitá je výška stolu, která by měla odpovídat výšce dítěte. Při sezení u stolu se nesmí hrbit, zbytečně naklánět nebo se celkově cítit nepohodlně. Nevhodná výška stolu vede ke špatnému držení těla, což není pro páteř dítěte, která se stále vyvíjí, optimální. Můžete zvolit takzvaný rostoucí stůl nebo ke stolu jednoduše pořídit židli, která snadno „poroste“ s dítětem.

Foto: archiv Aldo nábytek

Psací stůl v minimalistickém designu se bude hodit do pokoje, i když dítě povyrosteFoto: archiv Aldo nábytek

Židle by měla být vysoká tak, aby dítě dosáhlo celou plochou chodidel na podlahu. Paže v lokti by měly svírat pravý úhel a loket by pak měl být dva až tři centimetry pod úrovní vrchní plochy stolu.

Aby si dítě na stůl rychle zvyklo a rádo u něj pracovalo, přizvěte ho k výběru. Předem vyberte možnosti, které vyhovují stáří a potřebám dítěte, rozměrům pokoje i vašemu rozpočtu, ale finální výběr proberte s dítětem. Bude se cítit důležitě, a stůl okamžitě přijme za svůj.

Foto: archiv Aldo nábytek

Herní počítačový stůl s LED osvětlenímFoto: archiv Aldo nábytek

Patrová postel nabídne úsporu místa i soukromí

Perfektní variantou, která je jako stvořená do pokojů menších rozměrů a kterou děti milují, je patrová postel s psacím stolem. Díky tomu, že je postel umístěna nad stolem, ušetříte spoustu místa, a navíc tak vznikne perfektní koutek, kde dítě bude mít své soukromí i klid.

Součástí některých patrových postelí jsou navíc kromě stolů i nejrůznější poličky, přihrádky, skříňky nebo šatní skříně. Dost možná tak jedním nákupem vyřešíte několik problémů se zařizováním dětského pokoje.

Foto: archiv Aldo nábytek

Kombinace postele a psacího spolu je skvělá varianta do menších prostorFoto: archiv Aldo nábytek

Barva podle vkusu dítěte

Obrovský výběr těchto multifunkčních patrových postelí nabízí Nábytek Aldo. Psací stoly jsou do útrob těchto postelí zakomponovány velmi chytře – rozprostírají se v podstatě po celé délce postele, a tak pracovní plocha činí téměř dva metry a navíc je zde velmi dobře navrženo rozmístění polic.

Na e-shopu nabytek-aldo.cz najdete krásné a praktické postele z kvalitního dřeva od španělských designérů. V nabídce jsou také různé odstíny od neutrálních až po jemně pastelové, které se budou dětem líbit i v pozdějších letech. Stačí jen adekvátně k věku měnit dekorace a doplňky.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám