Hlavní obsah

Jak to vidí chlap: Exmanželky umí být zákeřné!

Foto: ISIFA

Některé ženy škodí svým bývalým manželům neustáleFoto: ISIFA

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvedení muži jistě dobře znají, že oproti původnímu očekávání jejich nesnáze s ženami, od nichž s posvěcením úřadů odcházejí, rozvodem nekončí. A někdy to jde i do extrémů!

Článek

Zejména ženy postižené syndromem škodící exmanželky bývají dovednými lhářkami, jsou vysoce manipulativní a velmi schopné změnit veřejné mínění v kampani proti odešlému manželovi. V klinické praxi je syndrom popsán několika ukazateli. Především je to neodůvodněné trestání rozvádějícího se nebo rozvedeného manžela tím, že žena angažuje jiné lidi do škodlivých aktivit vůči němu.

V rozhovorech se známými nemá jiné téma než negativní aspekty jejich bývalého soužití („Na děti kašlal, mně nedal ani korunu a v práci ho prý chtějí vyhodit“). Rozvedená žena bývá iniciátorkou častých soudních pří („Když mě opustil, tak ať aspoň platí, lump jeden“).

Pravidelně se žena s tímto syndromem pokouší uzurpovat společné dítě (děti). Taková žena je ochotna zcela potlačit vlastní život a babrat se v novém vztahu exmanžela s cílem nalézt něco, čím by novému vztahu mohla uškodit. V rámci této strategie pomlouvá jeho současnou partnerku a shání o ní negativní informace. („Prý se na studiích v Praze kurvila s cizinci...“)

Ženino chování tohoto druhu je vytrvalé, včetně podávání lživých informací o exmanželovi známým a dětem („Tatínek chodil radši chlastat do hospody, než by mně s vámi pomohl“) a narušování jeho nového vztahu („Musím ti sdělit, že jsem se dozvěděla, že tvá nová krasotinka to táhne s náměstkem“). Někdy i taková žena jedná v rozporu se zákonem (stalking, pomluva, či dokonce bránění dítětem ve styku s otcem).

A někdy dojde i na extrémní příklady:

  • založení požáru v domě bývalého manžela
  • polití kyselinou dítěte v kočárku tlačeném novou partnerkou exmanžela
  • prozrazování nevěr, kterých se exmanžel dopouští na nové partnerce
  • snaha o znovu svedení bývalého manžela
  • křivá obvinění z pohlavního zneužívání
  • manipulace jinými lidmi tak, aby obtěžovali bývalého manžela
  • šíření nepřátelských lží
  • snaha udělat bývalému manželi komplikace v zaměstnání
  • uzurpace či ničení jeho majetku

Syndrom škodící exmanželky nevyplývá z žádné jiné duševní poruchy, avšak může koexistovat s jinými poruchami, jejichž společným jmenovatelem je citová nedospělost a neschopnost znovu se postavit na vlastní nohy a žít po svém. Vyvěrá i z ohromné ženiny frustrace z toho, že její náklady na ulovení doživotního zaopatřovatele vyšly nazmar.

Co si o tom myslíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám