Hlavní obsah

Jak uchránit nohy pro ladnou chůzi

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pečujte o své nohy.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

V posuzování věku hraje velkou úlohu i způsob chůze. Svižný, mladistvý a ladný pohyb je podmíněn zdravou nohou. Péče o chodidla je pro někoho samozřejmostí, pro jiného zbytečností. Při kontaktu nejsou vidět, proto bývají často zanedbávaná. Přitom stačí minimální úsilí a můžete do nohou vlít energii a svěžest.

Článek

K základní péči potřebujete kleštičky na nehty, pilník, dřevěné čistítko, teplou až horkou vodu, pemzu, olejovou esenci jako např. tea tree olej nebo krystalickou sůl. Nabídka přípravků v lékárnách a drogeriích je opravdu široká. Namočte nohy do olejové lázně na patnáct až dvacet minut. Z vlhkých nohou odstraňte ztvrdlou suchou kůží pemzou. Je to mnohem citlivější ošetření, než když kůži stříháte nebo ořezáváte. Pravidelné zbrušováním pemzou je pro jemné paty účinnější. Nohy běžně osušte. Zastřihněte rovně delší nehty, ne do oblouku, protože by zarůstaly, a to by vás bolelo. Kratší nehty stačí přejet pilníčkem do rovného tvaru. Dřívkem stáhněte kůžičku. Do chodidel důkladně vmasírujte speciální krém nebo balzám na nohy. Chcete-li intenzivnější ošetření, naneste na nohy silnější vrstvu pečujícího krému a nohy vsuňte do bavlněné ponožky a nechejte působit až do rána. Když si jednou týdně dopřejete noční zábal, za měsíc máte nohy jako miminko. Nebo můžete využít kosmetického studia a zajít si na parafínový zábal včetně masáže chodidel. Domů nepůjdete, ale dotančíte.

Kuří oka

Vznikají špatným zatížením kostí nohy a v těsných botách. Proto vybírejte kvalitní a měkkou obuv. Nenoste několik dnů za sebou stejné boty, obzvláště zůstáváte-li v nich déle než osm hodin. Když se kuří oko objeví, odstraníte ho speciálními tinkturami nebo náplastmi s kyselinou salicylovou, případně návštěvou pedikéra.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pemzu používejte pravidelně.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zrohovatělá kůže

Nadměrný růst kůže na chodidlech signalizuje chybné zatížení nohou. Zrohovatělou kůži odstraňujte pemzou pravidelně při každém koupání nebo sprchování. Pomáhá i kartáčování chodidel a samozřejmě celonoční zábaly. Také si pořiďte boty s měkkou vložkou. Při intenzivní péči je výsledek vidět během měsíce. I chodidla patří mezi erotické zóny a je škoda je znepřístupnit zatvrdlou a popraskanou kůží.

Potivé nohy

V případě, že k nim máte sklon, noste bavlněné ponožky a zásadně kožené boty, které střídejte každý den. Botu je dobré vystříkat speciálním dezinfekčním přípravkem, který koupíte v drogeriích nebo lékárnách. Nohy myjte nejméně dvakrát denně a nanášejte si na ně pudr nebo deodorační krém. Jestli nohy i zapáchají, zkuste zázvorový zábal, stačí nastrouhat kousek čerstvého zázvoru a pomazat jím nohy. Má antibakteriální účinky a preventivně chrání nohy i proti plísním.

Unavené těžké nohy

Určitě je vzpruží sprchování se střídáním teplé a studené vody. Končete studenou, nohy se prokrví a budou lehčí. Nebo potřete chodidla speciálním chladivým gelem. Pomáhá zvednout nohy do výše očí, když sedíte. Starejte se o ně a budou vám skvěle sloužit až do pozdního věku

Víte, že:

  • Nohy nevylučují maz, který by zabraňoval vysoušení pokožky.
  • Při každém kroku vyvíjíte na nohu tlak, který se rovná trojnásobku vaší váhy.
  • Během dne se teplota v nevětrané botě dokáže vyšplhat až na čtyřicet stupňů.

Reklama

Související témata:

Načítám