Hlavní obsah

Jak vám mohou krásné boty zničit nohy?

Foto: Thinkstock

Navenek krása, uvnitř bolest, které se ale dá předejítFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průšvih! Byly jste zvyklé na vysoké podpatky, s nimiž vypadaly vaše nohy jako ze žurnálu, a najednou je konec. Začaly vás totiž trápit ukrutné bolesti chodidel. Možná už dokonce pozorujete jejich deformace pouhým okem! Co s tím? Dá se potížím předejít, případně se jich zbavit? Známe odpovědi!

Článek

Možná, že vás bolestivý kloub ať z vnitřní nebo vnější strany chodidla obtěžuje jen ve chvílích, kdy si kupujete nové boty na vysokém podpatku a chcete, aby vaše nožka vypadala co nejvíc sexy. Ale může se stát, že vás bolístky trápí už delší dobu a rády byste podnikly výpravu za pohodlnou chůzí. Chodidla nesou veškerou váhu vašeho těla, a tak si zaslouží vaši zvýšenou péči víc než cokoli jiného.

Jak jim předejít?

Nejdůležitějším základem zdravých nohou by totiž měla být jednoznačně prevence. „Tou je hlavně správná obuv,“ tvrdí podiatr a letitý praktik MUDr. Stanislav Holoubek. Shoduje se tak s fyzioterapeutkou Jindřiškou Svěrákovou, která doplňuje: „Nejsou vhodné ani nízké podpatky, spíše doporučuji zdravotní boty s vložkou do bot." Jedno s druhým totiž souvisí. Špatné boty (ano, přesně ty nejlevnější ze stánků) vám způsobují nejen ošklivá chodidla, bolesti, ale potíže se zády a potažmo i s bolestí hlavy. Zkuste mít proto místo plné skříně bot kousků méně, ale kvalitních.

Foto: Thinkstock

Nejen touha po kráse, ale třeba i požadavky v zaměstnání ženou ženy do nepohodlných botFoto: Thinkstock

Správná cesta vede přes speciální cviky

A co když už je pozdě a dostavily se potíže? Každý drobný probléms chodidly může mít tendenci se i poměrně rychle zhoršovat a u každé deformace existuje odborné řešení. V žádném případě tudíž nepodceňujte včasnou návštěvu podiatra či fyzioterapeuta, který vám poradí s postupem. Možností je totiž mnoho a jsou odvislé od stupně poškození (deformity). Některé postupy jsou cvičebné, jiné využívají i odborné pomůcky, ve vážných případech mohou být ve hře i radikální operativní zákroky.

Postupy jsou podobné

Stanislav Holoubek k problematice již vzniklých deformit říká: „Vbočené palce se mohou řešit nejprve dobrou ortopedickou vložkou, které vám specializovaná centra či fyzioterapeutové udělají přímo na míru. Podle stupně postižení ještě dále různými typy korektorů (například molitanový meziprstní, gelový separátor, návlek na prst, kroužek, klínek a jiné) a ortéz na den i noc."A Jindřiška Svěráková doplňuje: „Z pomůcek používám taky kineziotaping, což jsou lepicí barevné pásky, fixující prsty do správných poloh. Dobré zkušenosti máme i s reflexní terapií plosky nohy, která stimuluje body, uvolňuje napětí.“ A tyto body stimuluje právě i speciální cvičení.

Foto: Thinkstock

Čím více péče věnujete svým nohám, tím déle budete chodit bez bolestiFoto: Thinkstock

Nebojte se cvičit!

„Na vbočené palce či plochonoží pomáhají cílené cviky – například píďalka, kdy se postupně bosou nohou snažíte po podlaze jako píďalka pohybovat chodidlem. Přibližují se tak prsty k patě a procvičuje se tím svalstvo klenby,“ popisuje Jindřiška Svěráková. „Stejně jako je dobrý cvik protažení nártu opřením se vestoje o prsty a nebo s fitbalem protažení vsedě do předklonu: rukama zatlačit do fitbalu na propnuté špičky,“ radí dál Jindřiška Svěráková. „Bosou nohou zkoušejte také sbírat ze země předměty (kapesník, tužku, kamínky) či stoupejte na gelový míček nebo tzv. ježka. Tím skvěle stimulujete plosku nohy a rozvíjíte příčnou klenbu. Na hallux funguje i mít činku pod stolem a ,jezdit' po ní nohou."

Čas na zásah

Jestliže ani cvičení, masáž či korektory nepomáhají, je možností operativní zákrok, kterých je více než sto druhů (od odsekání, narovnání prstu, po plastiku kloubu a podobně). „Všechno má své řešení. Jen není dobré čekat, až to dojde do krajních mezí, kdy vás čekají nejen velké bolesti, ale i zbytečné operace, jenž vás na několik dní i třeba týdnů vyřadí z provozu,“ tvrdí lékař.

Kam například zajít?

O používání vložek či korektorů vám poradí v každých zdravotnických potřebách. Přímo na podiatrické potíže se specializují například v Pedicomu, brněnském Columna centru nebo v Medsportu v Hradci Králové.

Vaše nožky by měly být nejen krásné, sexy a voňavé. Ale především zdravé. Nemyslíte?

Reklama

Související témata:

Načítám