Hlavní obsah

Jak zařídit domov udržitelně? Způsobů je více

Foto: Möbelix

Ekodomov miluje kvalitní a nadčasový design stejně jako přírodní materiályFoto: Möbelix

Je pro vás důležité, jaký má váš životní styl dopad na planetu? Pokud ano, budete si nejspíš chtít zařídit své bydlení tak, abyste tím co nejméně uškodili životnímu prostředí. Principů, jak toho dosáhnout, je hned několik.

Článek

Je jen na vás, zda se rozhodnete pouze pro některý z nich, nebo je budete kombinovat. Každá cesta má svá specifika a nemusí každému vyhovovat.

Minimalismus

Základní poučka zní „méně je více“. Čím méně si toho pořídíte, tím menší to má dopad na planetu. Věc, kterou si nekoupíte, nemusí nikdo vyrobit, nespotřebuje se na ni energie ani materiály, nebude se balit a cestovat k vám (přes půl světa). Zvažte pečlivě, co opravdu potřebujete. V interiéru s minimem předmětů se dobře žije, působí vzdušně a snáze se uklízí.

Foto: Möbelix

Pár kousků účelného nábytku a několik dekorací pro osobní kouzlo domova úplně stačí. A nebudete otrokem úkliduFoto: Möbelix

Kvalita

Čím lepší materiál a preciznější provedení, tím déle vám bude nábytek či spotřebič sloužit. A to je nejen ekologické, ale i ekonomické. Když nebudete muset po jedné dekádě většinu věcí vyměnit, ušetřené peníze jistě oceníte. Nenakupujte zbytečně levně a vydejte se v budoucnu raději na vysněnou dovolenou.

Nadčasový design

Trendy vypadají úžasně, ale mnohdy se omrzí. Pokud nechcete zařízení měnit každých pět let, dejte přednost jednoduchému nadčasovému designu s trvalou hodnotou. Takové vybavení se dá navzájem snadno kombinovat, zároveň skloubit s různými typy doplňků, a proto vás nepřestane bavit ani za deset patnáct let. A hlavně, nedělejte kompromisy! Nepořizujte si věc, která se vám tak úplně nelíbí nebo odpovídá vaším požadavkům jen napůl. Za chvíli by vám začala lézt na nervy a stejně byste ji vyměnili.

Foto: Möbelix

Jednoduché tvary a nadčasové materiály nábytku vždy snadno oživíte nebo proměníte pomocí doplňkůFoto: Möbelix

Přírodní materiály

Mají význam především z pohledu likvidace a zdravotní nezávadnosti, ale také výroba z nich bývá šetrnější. Při správné údržbě mívají i delší životnost. Laminát nahraďte parketami, vinyl keramikou, plast kovem nebo sklem. Zejména dřevo je do domácnosti ideální – příjemné na dotek, hřejivé na pohled, masiv snadno opravíte a jde o obnovitelný zdroj. Nejlepší volbou jsou místní druhy dřevin, nebo alespoň ty s certifikací FSC. V poslední době se dostávají do popředí také materiály, jako je bambus, juta nebo len.

Foto: Möbelix

Na přírodní pletené koše se dnes často používá sláma, mořská tráva nebo vodní hyacintFoto: Möbelix

Lokální výrobky

Nakoupíte-li alespoň jeden kousek u tuzemského výrobce, získáte tím hned několik výhod. Kromě dobrého pocitu, že jste díky krátké dopravní vzdálenosti ušetřili emise a energii, podpoříte zdejší ekonomiku. České firmy navíc mnohdy vyrábějí kvalitně, a to jak z pohledu zpracování, tak designu. Podobné je to s výrobky z Německa, Rakouska či Slovenska.

Reklama

Načítám