Hlavní obsah

Jak zvýšit prodejní cenu bytu? Zázračné úpravy interiéru

Foto: www.freepik.com

Jsou různé způsoby, jak navýšit prodejní cenu bytuFoto: www.freepik.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte utrácet za nový nábytek ani se zdržovat s nákladnou rekonstrukcí. Přesto můžete ze dne na den zvednout prodejní cenu bytu o statisíce. Poradíme vám, jak na to.

Článek

Už jste zkoušeli vyfotit obývák, ložnici nebo koupelnu tak, aby vypadaly jako z katalogu? Je to výzva i pro fotografa! Kupující přitom nejvíc dají na první dojem. Čím atraktivnější fotky, tím větší zájem o prohlídky a vyšší cena.

Dobře nafocené byty se prodávají až pětkrát rychleji. To se teď hodí, protože ceny bytů brzy klesnou kvůli koronaviru, ekonomové počítají s propadem o 10–15 %. Kdo chce prodat ještě za předkrizové ceny, musí si pospíšit (pomoct může našich 5 triků, jak urychlit prodej bytu).

Jak upravit interiér před prodejem

Nejlépe se prodávají byty, které vypadají jako hotelové pokoje. Zařízené, ale univerzální: bez osobních věcí, rodinných fotek nebo výstředních detailů. „Nejdřív uložte co nejvíc svých osobních věcí do sklepa, aby nebyl byt přeplněný. Je-li naopak prázdný, sežeňte aspoň základní vybavení, jako jsou stůl, židle nebo postele,“ radí Vladimír Zuzák, ředitel pražské Maxima Reality.

Nevyhnutelný je radikální úklid. Schovejte kabáty a boty, ukliďte šampony, mýdla a ručníky. Kuchyňskou linku nechte prázdnou, schovejte i drobné spotřebiče, jako jsou varná konvice, toustovač nebo mixér. Zameťte stopy po domácích mazlíčcích a hračky nechejte výhradně v dětském pokoji.

Foto: www.freepik.com

Vhodně upravené byty se prodávají dráž a daleko rychlejiFoto: www.freepik.com

Inspirace od anglických designérů 

Jestli chcete prodat o 15 % dráž než ostatní, musíte zajít ještě o krok dál. Pozvěte si bytové designéry, aby provedli tzv. homestaging. „Realitní kanceláře v Anglii jako první zjistily, že se vhodně upravené byty prodávají dráž a rychleji. U nás to funguje o to líp, že úpravami projde zatím málo bytů,“ vysvětluje Vladimír Zuzák z Maximy. Podívejte se na fotky bytu 2+kk před a po homestagingu.

A co designéři v bytě změní? Často se začíná výmalbou, pak přijde přesouvání nábytku, aby interiér nepůsobil prázdný ani přeplněný. Designéři taky půjčují nový nábytek nebo zařídí odvoz starého. Nejvíc parády však udělají barevně sladěné doplňky. Polštářky, svíčky, deky, prvotřídně ustlaná postel nebo svátečně prostřený stůl. A čerstvé květiny.

Foto: www.freepik.com

Rozhodně se při prodeji vyplatí využít služeb designéraFoto: www.freepik.com

Kolik vám designéři vydělají?

Jak poznáte, o kolik navýšit tržní cenu, když je hotovo? Nevyplácí se experimenty. Přestřelená cena může zájemce odradit. Doporučujeme využít toho, že si můžete nezávazně objednat online odhad bytu. K ničemu se neupisujete, odhad je zdarma a přitom získáte okamžitě představu o tržní ceně.

Na konkrétní částce, o kterou cenu navýšíte po homestagingu, se dohodněte se svým makléřem. Kdo prodává bez realitky, může požádat o radu designéry (Jak na prodej bez realitky).

Načítám