Hlavní obsah

Jarní úklid: začínáme u oken

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jarní úklid začněte u okenFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny se prodlužují a my se konečně zase vracíme domů z práce za světla: to má samozřejmě spoustu výhod, ale občas se také zhrozíme. Třeba když podvečerní slunce zasvítí na okna a odhalí vrstvu prachu a špíny, které za tmy nebyly vidět. Nyní nám nezbyde nic jiného, než zahájit jarní úklid a umýt je.

Článek

Po zimě si určitou péči žádají nejen samotná skla. Hned na začátku bychom měli sundat žaluzie, a pokud je máme, i záclony a závěsy. Ty umyjeme a vypereme, neboť po zimě, kdy se při topení v místnostech více práší, to budou potřebovat. Otřeme také rámy oken, jak zvenku, tak zevnitř. Nezapomínáme ani na parapety.

Ať se lesknou!

Při mytí oken nám pomohou jak univerzální, tak speciální čisticí prostředky, které lijeme do vody nebo, jsou-li doplněné rozprašovačem, je aplikujeme přímo na okna. Speciální receptura zaručuje, že se skleněná plocha, ale i zrcadla lesknou mnohem rychleji a nezůstanou na nich patrné šmouhy. Pro vyšší lesk můžeme nakonec do vody přidat ocet.

Pozor, okna nesmíme mýt tehdy, když na ně svítí sluníčko! Jinak budou voda a čisticí prostředky rychle usychat a zůstanou na skle šmouhy. Doporučuje se používat také raději vlažnou než teplou vodu. K mytí používáme hadry, které nepouštějí chloupky. Ideální jsou jelenice, a to jak přírodní, tak uměle vyrobené.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Před deštěm chrání přípravky odpuzující voduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když déšť nevadí

Stačí však jeden či dva jarní deštíky a s lesklými okny je konec. Na skle totiž zůstanou kapky. Tedy pokud nakonec okna nevyleštíme některým ze speciálních prostředků, které odpuzují vodu. Je jich několik typů a cena za láhev se pohybuje v rozmezí 50 až 100 korun.

Patří mezi ně přípravky s obsahem alkoholu či tensidy, které už známe z leštidel do myčky. Tyto látky snižují povrchové pnutí vody, přesněji řečeno dokážou to, že voda stéká z oken mnohem rychleji a kapky tak nestačí na skle zaschnout.

Ještě dokonalejší jsou přípravky, které obsahují ony stále zázračné nanočástice. Ty se po skle „roztáhnou" a vytvoří rovnoměrnou vrstvu. Na té se i drobné kapky rychle spojí, tím stékají po skle rychleji a na povrchu po nich nezůstanou skoro žádné stopy. Na rozdíl od prvních prostředků mají tyto mnohem delší životnost. Vydrží na skle několik týdnů až měsíců. Přitom ceny jsou stejné jako u klasických výrobků.

Když se nám do toho nechce

Komu se dají všechny tyto metody moc náročné, je zde na závěr tip pro líné. Jednoduše a bez práce umyje okna úklidová firma. Její pracovníci mají více zkušeností a patřičný grif, proto mytí zvládnou lépe a rychleji než my. Přitom cena za jeden metr čtvereční bývá deset či dvacet korun. Nesmíme ale zapomenout, že okna myjeme z obou stran, tedy musíme počítat s dvojnásobnou částkou. Většina firem, si navíc připočítává k ceně i dopravu.

Je jen a pouze na nás, zda si okna umyjeme sami, nebo si raději pozveme za tisíc korun firmu a volné odpoledne využijeme k mnohem příjemnějším činnostem, které jaro nabízí!

Související témata:

Načítám