Hlavní obsah

Chystáte se do klubu? Buďte IN!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zapadněte v klubu se správným oblečenímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ráda se bavíte? Milujete hudbu? Chystáte se do klubu či na party? Ale jste si jista, že váš oděv skutečně „sedí“ k dané společnosti?

Článek

Každá subkultura má svůj vlastní módní styl. A pokud už je vám nějaký z nich blízký a ráda navštěvujete party a klubové akce daného žánru, měla byste se také správně oblékat. A podobně by to mělo být i v případě, že vás třeba kamarádka (nebo třeba vaše pubertální dítko) pozve na hudební akci jiného stylu. Co si tedy vzít na sebe, abyste nebyla „mimo"?

Punk není jen „číro"

Punk se jako styl vyznačuje především snahou šokovat a nepodléhat konvencím. Subkultura punku je spjata velmi úzce s hudbou a módou. Vše se snaží být výrazné a křiklavé. Žádanými prvky jsou barevnost, dále doplňky v podobě nejrůznějších placiček, nášivky a spínací špendlíky. Ty jsou vždy na viditelných místech, aby upoutávaly pozornost ostatních. Nosí se těžké vysoké boty a bunda zvaná „křivák". Pokud jde o barvy, správný punkáč by neměl nikdy zapomenout na červenou.

Pestrobarevné jsou i vlasy vyznavačů tohoto stylu. Muži je nosí často vyčesané nahoru na tzv. číro, zatímco ženy volí hustou ofinu sčesanou do očí. Výrazné líčení a černé oční stíny jsou samozřejmostí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na rave party jsou samozřejmostí podpatkyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Rave vede u třicetiletých

Zatímco jen zřídka potkáte vyznavače punkové módy ve věku nad třicet, u raveového stylu je to zcela běžná věc. Zhruba sedmdesát procent vyznavačů stylu zvaného rave je totiž středního věku. Vznikl ve Velké Británii v osmdesátých letech dvacátého století jako nedílná součást tamějších parties. A protože na mejdanech tohoto typu pokaždé září do tmy lasery, snaží se i tato móda o zářivé motivy. Proto základním oblečením raveového stylu je bílé tričko s barevným grafickým obrázkem. Pokud se ale nestydíte za svou postavu, nebojte se odhalit více.

Mnoho žen se na podobnou party obléká do společenských minišatů a do síťových punčoch s velkými oky. Boty s vysokým podpatkem jsou pak samozřejmostí. „Nebojte se a klidně si s sebou vezměte i vějíř. Je to výborný módní doplněk a v přeplněném a zadýchaném klubu se jím můžete ovívat," radí módní stylistka Jana Karpíšková

Ve světě letí hip hop

O tom, že hitparády celého světa nyní zaplňují především hiphopoví umělci, není třeba diskutovat. A tomuto stylu se následně podřizují i programy hudebních klubů a současná móda. Zatímco u nás se takto obléká spíše mladá generace, ve světě „vytahanou" hiphopovou módu a kšiltovky nosí i generace třicátníků.

„Oblečení se kupuje zpravidla o dvě čísla větší, aby působilo vytahaným dojmem. Ačkoli muži nosí především tepláky, něžné pohlaví se nebojí minisukní a odvážných výstřihů," míní Karpíšková.

Zažila jste někdy nějaký trapas, pokud jde o volbu vhodného oblečení? Podělte se o to s námi na info@prozeny.cz

Reklama

Načítám