Hlavní obsah

Je lepší vysoká, nebo nízká postel?

Foto: Magniflex

Čím jsme starší, tím víc oceníme pohodlnou postelFoto: Magniflex

Reklama

Zatímco v patnácti člověku stačí obyčejná matrace na zemi a vyspí se královsky, s přibývajícími léty začíná závidět princezně na hrášku její vysoce nastlanou postel. Je totiž mnohem pohodlnější a také příjemnější na vstávání. A také vhodnější třeba pro alergiky. Nevěříte?

Článek

Zatímco pro výběr šířky a délky lehací plochy existují určitá pravidla a základem jsou rozměry vaší postavy, volba výšky je věc poměrně individuální. Jakou máte vy?

Nízká postel pro milovníky dřepů

Výběr výšky lůžka je záležitost osobních pocitů, tedy pokud jste zdraví a v kondici. Jakmile se ale objeví první potíže, vyšší postel je výhodou. „Mladý a zdravý člověk bez problému uléhá a vstává z podlahy, tedy zhruba z dvaceti centimetrů, což je tloušťka matrace a roštu,“ říká Helena Prokopová, soudní znalkyně a cechmistryně Cechu čalouníků a dekoratérů. Dospělí lidé pak podle ní preferují výšku minimálně 35, lépe pak 42 až 50 centimetrů.

„To ovšem neznamená, že nízké postele nejsou v módě. Člověk by si jen měl před jejich pořízením dobře rozmyslet, jak dlouho asi bude moct takové lůžko používat a jak dlouho ho bude bavit dělat každý den minimálně večer a po ránu dřepy. A nejen jak dlouho ho to bude bavit, ale hlavně, kdy mu může takový pohyb začít dělat problémy a z postele se jen těžko zvedne,“ upozorňuje Gabriela B. Hančlová z firmy Divian Dream.

Foto: archiv Heleny Prokopové

Na veletrhu v Kolíně nad Rýnem byly představeny postele, u kterých si lze nastavovat výšku dle potřebyFoto: archiv Heleny Prokopové

Foto: Divian Dream

Kontinentální postele se skládají z divanu, matrace a povrchové matraceFoto: Divian Dream

Foto: archiv Heleny Prokopové

U vyšších postelí je třeba v místě, kde uléháte, snížený rám, aby dřevo netlačiloFoto: archiv Heleny Prokopové

Čím vyšší postel, tím se lépe vstává

Vyšší postele ocení nejen starší lidé, ale i ti, které výška postavy předurčuje ke hraní basketbalu. Této skupině lze doporučit výšku lehací plochy zhruba padesát až šedesát centimetrů, ale setkat se lze i s postelemi, kde ležíte 70 nebo 80 centimetrů nad podlahou.

Ovšem nejen přibývající léta jsou důvodem pro pořízení takového ležení. Někteří ho ocení i v mládí. Takovou skupinou jsou těhotné ženy. „Ty by měly mít minimálně tak vysokou dosedovou a vstávací výšku, kolik centimetrů mají od podlahy do podkolenní, a z toho čísla si odečtou tři centimetry,“ nabízí cennou radu nejen pro budoucí maminky Helena Prokopová.

Další skupinou, pro niž je vyšší lehací plocha výhodou, jsou lidé nesnášející prach, bakterie nebo třeba průvan. „Čím níž člověk leží, tím blíže je k zemi, kde na něj působí prach, bakterie a podobně. Rozdíl je také v teplotě. Pokud nemáte v ložnici podlahové topení, jde od země chlad. Takže vyšší lůžka zajistí optimální teplotu,“ nabízí řešení pro milovníky tepla Gabriela B. Hančlová.

Vyšší lůžko potřebují také milovníci pravých krbů. Nejznámějším z nich byl švýcarský architekt Le Corbusier, který uléhal na lůžko vysoké 120 cm. Byl tak nad čárou průvanu, protože otevřený oheň potřebuje k hoření hodně vzduchu. Navíc ještě shora krásně viděl v krbu tančící plameny.

Vysoké postele mají ještě jednu výhodu, kterou oceníte nejen při spaní. Jsou praktičtější i na úklid, lépe se pod nimi vysává, zametá a vytírá.

Foto: Divian Dream

Vyšší lehací plochu ocení milovníci pohodlí i teplaFoto: Divian Dream

Foto: archiv Heleny Prokopové

Speciální změkčený kryt bočnice zajsití, že vás rám nebude při vstávání tlačitFoto: archiv Heleny Prokopové

Správné ležení pro seniory

Vyšší postel, nikoli ovšem příliš vysokou, ocení i senioři. Jaká je pro ně správná výška, odvodíte sami. Stačí, aby si člověk na postel sedl. Pokud má správnou velikost, měl by mít chodidla bezpečně položená na zemi a nohy od kyčle dolů budou svírat buď pravý úhel, což odpovídá výšce 40 až 45 centimetrů, nebo mírně otevřený úhel, to se lehací plocha nachází 50 a více centimetrů nad podlahou.

Pokud má člověk kyčelní endoprotézu, tak by měl mít vždy úhel otevřený – proto by výška nejen postele, ale i židle, toalety a podobně měla být u menších lidí 55 a u vyšších aspoň 60 centimetrů. Ale v tomto případě pozor, aby při sezení na kraji postele netlačil její rám. Pak vyměňte klasickou postel za takovou, která má v rámu výřez a hrana nějak nevadí, nebo doplňte lůžko změkčeným návlekem. Udělá podobnou službu.

Mysleli jste si doteď, že vysoká a nastlaná postel je jenom pro princezny? Nikoli: ocení ji i vaše tělo.

Reklama

Související témata:

Načítám