Hlavní obsah

Je vám přes padesát? Firmy o vás začínají mít zájem. Nevěříte?

Foto: racorn, shutterstock.com

I lidé nad padesát let dnes mohou sehnat práci. Trend se pomalu vrací k normáluFoto: racorn, shutterstock.com

Reklama

Myslíte si, že ve firmách dnes mají šanci jen mladí uchazeči a o starší kandidáty není vůbec zájem? Ukážeme vám, že se naštěstí pletete a že jsou firmy, které o zkušené uchazeče vyloženě usilují.

Článek

Starší věkové skupiny patřily na našem trhu práce k těm ohroženějším. Naštěstí se ukazuje, že pokud přijdete po padesátce o práci, není třeba házet flintu do žita a hlásit se automaticky na pracovní úřad. Nemusíte přitom zkoušet jen práci typu ostraha v supermarketu nebo vrátný.

Lidé nad padesát? Brzy klíčoví hráči!

„Lidé nad 50 let jsou nedílnou součástí celkového pracovního trhu. V budoucnu budou patřit mezi klíčové hráče,“ sdělila nám Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce ČR. Přesto jsou stále počty nezaměstnaných v této kategorii vysoké: „Mezi evidovanými bylo 127 347 lidí nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 33,4 %,“ upřesňuje dále.

Pro starší zaměstnance mají na úřadě práce připravené speciální pobídky a nástroje. „Jedná se například o rekvalifikace, podporu veřejně prospěšných prací nebo příspěvky na mzdy, například v rámci vyhrazených, společensky účelných pracovních míst. Zejména posledně jmenovaný nástroj sklízí velké úspěchy,“ uvádí Kateřina Beránková.

Foto: Monkey_Business, shuttherstock.com

Zejména v IT oborech se na věk nehledí vůbecFoto: Monkey_Business, shuttherstock.com

Šanci máte v nadnárodních firmách

Uchazeče po padesátce a výše hledají v moderních nadnárodních firmách, jako například v SAP Services: „Osobně nepovažuji 50 let za žádnou magickou hranici, která by měla dělit lidskou populaci na dvě půlky," vysvětluje ředitelka SAP Services Andrea Hepnerová. Nyní zde pracuje zhruba procento zaměstnanců nad padesát let, ale tento objem plánuje firma rozhodně v blízké době významně navýšit.

U starších uchazečů si prý cení hlavně zkušeností, které mohou předat mladším. Proto by zde měli být tito lidé zaměstnáni na pozice mentorů, koučů či školitelů pro čerstvé absolventy vysokých škol, kteří nastupují často bez jakýchkoli zkušeností a znalostí širších souvislostí.

„Myslím, že pozornost by měla být věnována spíš zaměstnávání seniorů nad 65 let. Ti obvykle chtějí alespoň pár hodin týdně pracovat, protože cítí potřebu sociálního kontaktu, chtějí si udržet v kondici své kognitivní schopnosti. Důvody vylepšit si příjmové stránky domácího rozpočtu jsou rovněž běžné,“ zamýšlí se dále Andrea Hepnerová.

Získat dnes zaměstnání mohou ale rozhodně i ti, kdo jsou zvyklí pracovat manuálně. Například v metalurgické firmě ŽĎAS se zaměstnanci, kteří se těší dobrému zdraví, kvůli vzrůstajícímu věku nejsou zvyklí loučit, stejně jako ve firmě ODAS, která se zabývá odvozem komunálního odpadu.

Foto: Monkey_Business, shutterstock.com

Tam, kde je třeba jednat s lidmi, jsou lidé s dlouholetou praxí vítániFoto: Monkey_Business, shutterstock.com

Šance v podnikových službách

Velké šance mají zkušení uchazeči o práci právě ve firmách, které se dnes označují výrazem „podnikové služby“. Ve zkratce jde o kanceláře velké firmy, kde sídlí celé jedno její oddělení, ačkoli je firma nadnárodní. V Čechách tedy pracovníci kontrolují faktury firmě pro celý zbytek světa nebo zde připravují marketingové kampaně.

Právě v tomto oboru je prý po uchazečích nad padesát sháňka: „V našem případě jde o kvalifikovanou práci, 73 % našich zaměstnanců (celkem 75 000) má vysokoškolské vzdělání, takže v našem případě jsou kritéria jiná než třeba ve výrobě, kde se například dbá i na fyzickou kondici. U nás jsou důležité „měkké" dovednosti, a ty právě lidé od 50 výše zvládají obvykle velmi dobře, neboť mají zkušenosti s komunikací se svým okolím,“ uvádí Oto Kulhánek z asociace ABSL, která na českém trhu sdružuje firmy z oboru podnikových služeb.

Myslíte, že se lidem nad padesát u nás hledá práce snadno? Jak je tomu právě vás?

Reklama

Související témata:

Načítám