Hlavní obsah

Jsou ženy stvořené k úklidu?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ve Výměně manželek jde o to, kdo lépe uklidíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předně bych chtěla říct, že nejsem feministka. Snažím se mít zdravý pohled na věc a mám ráda rovné šance. Myslím, že stejně smýšlí stále více žen, ale vždy mě zaskočí, když slyším větu „jsi ženská, tak uklízej" nebo „on je chlap, on to neumí" (jako bychom se rodily s uměním vařit a prát). Jak to máte vy?

Článek

K zamyšlení mě přiměl fakt, že začíná další řada oblíbené reality show Výměna manželek. Proč mám ale pocit, že je to spíš soutěž v tom, kdo lépe navaří, uklidí a nejlépe od základu vyčistí té druhé byt? Zajímalo by mě, jak by to vypadalo, kdyby se měnili tatínkové. Co by měli v takovém manuálu oni? Možná by stálo za to to zkusit, byť jen v jednom, třeba aprílovém dílu.

Samozřejmě je něco jiného, když je žena na mateřské a je doma, tudíž většinou stihne poklidit, případně uvaří večeři, zatímco manžel vydělává. Ale pokud chodí oba do práce, proč by měla všechno zastávat ona?

Osobně jsem se setkala s rozdělením mužské/ženské práce. Může to mít smysl u někoho, kdo má rodinný dům, chápu, že se některé ženě nemusí chtít sekat dříví a tak radši vytře. Ale v tomto případě šlo o byt a na otázku, co je ryze mužská práce (když jsem si vyslechla seznam povinností, které by chlap určitě dělat neměl), jsem už nedostala odpověď. Vlastně ano, bylo mi řečeno: „Třeba něco přitlouct, vyměnit žárovku a tak". Asi každého hned napadne, jak často je potřeba něco přibít a jak často se musí uklízet.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muž sem tam něco přitluče, vyžehlíte vyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak si to kdo zařídí, tak to má, pokud někomu vyhovuje, že dělá vše sám, prosím. Jinak je zpravidla potřeba menší nátlak a smlouvání. Kšeftovat s tím, co je pro koho přijatelné a co není, jestli radši luxovat nebo umýt nádobí. A jde to. Nemusíte celý víkend dělat to, co se přes týden nakupilo, když na to budete dva, je to za chvíli. Navíc vám zbude více volného času, který můžete trávit společně.

Tak proč se v televizním manuálu nepočítá i s pomocí tatínků? Opravdu je to u věkové kategorie 35 a výš tak nezvyklé? U případu jedné - do té doby docela sympatické - paní, která v závěru na tu druhou udeřila, proč po manželovi proboha chce pomoc (ta si stěžovala, že všechno musí dělat sama), když ona přece všechnu tu dřinu zvládla sama plus další věci jako bonus navíc, jsem zůstala s otevřenou pusou.

Celý pořad tak na mě působí dojmem, že dokonalá manželka rovná se naklizeno a navařeno. Doufám, že se tam jednoho dne přihlásí někdo, kdo v druhé polovině týdne (pod svou režií) udělá v manuálu pořádný převrat a nepoprosí jen o jednu večeři v podobě špaget s kečupem.

Reklama

Související témata:

Načítám