Hlavní obsah

Kam letos na dovolenou? 5 tipů, jak si volno užít

Foto: ČSOB Pojišťovna

Foto: ČSOB Pojišťovna

Plánujete už s dětmi letní dovolenou a rádi byste ji strávili v klidu a v pohodě? Máme pro vás tip na 3 destinace, kde si aktivně odpočinete a načerpáte síly.

Článek

Lidé se každoročně nemohou dočkat letní dovolené, s velkými očekáváními je ale nevědomky spjatý také stres. Ten plyne mimo jiné i z létání, obzvlášť pokud cestujete s dětmi. Vybrali jsme proto destinace, kam se dostanete pohodlně autem – bez dlouhého čekání, front a kontrol, se zastávkami, kdykoli vy nebo vaše děti budete potřebovat.

Slovenské hory

Ještě jste s dětmi nebyli u sousedů? To můžete snadno napravit. Na Slovensku najdete vysoké hory s průzračnými jezery a horskými bystřinami, hluboké lesy a zelené pastviny. Tuto panenskou přírodu si můžete vychutnat, aniž byste byli obklopeni spoustou dalších turistů. Navíc si nemusíte lámat hlavu s dorozuměním. Stačí několik hodin cesty autem a čeká vás týden plný aktivit i odpočinku.

Ideálním výchozím bodem je známé Štrbské pleso, ubytovat se můžete například v hotelu Patria hned na kraji jezera. Na výlety odtud lze vyrážet jak na kole, tak pěšky. Oblast je protkaná turistickými trasami, takže je pouze na vás, jestli zamíříte k vrcholkům hor, k vodopádu nebo se budete jen tak toulat okolní krajinou.

Budapešť

Dáváte-li přednost poznávání rušných metropolí, máme pro vás tip na město, které je přívětivé a krásné, avšak stále nedoceněné – Budapešť. V Budapešti je vše v dosahu pěšky nebo na kole, a to bezpečně. Najdete tu prostorné parky (např. Markétin ostrov a park Népliget), proslulé městské lázně s termálními prameny, romantické restaurace i tzv. ruin puby, což jsou podniky na nevyužitých či opuštěných místech, které více než luxusem oplývají kreativním zpracováním interiérů a jejich vybavení, často vytvořené samotným majitelem. Tyto kavárničky a hospůdky jsou vyhledávané zejména pro svou originální, bohémskou atmosféru.

Prodloužený víkend u Königssee

Další destinací v dojezdové vzdálenosti je jezero Königssee a jeho okolí. Jedná se o třetí nejhlubší jezero Německa, které se nachází asi 30 km na jih od rakouského Salzburgu v národním parku Berchtesgaden. Pokud budete plánovat dovolenou s předstihem, kousek od jezera seženete ubytování v příjemných chatičkách i pod stanem. Zážitkem je také plavba lodí z jednoho konce jezera na druhý. Všude panuje naprosté ticho a nad vodou se sklání mohutné štíty německých Alp. Okolí jezera nabízí hustou síť turistických cest, ze kterých si vyberete trasy podle svých možností. Vystoupíte-li z lodi v přístavišti Salet, určitě navštivte menší jezero Obersee, od přístaviště je to jen několik minut chůze.

Na co při cestě s dětmi na dovolenou nezapomenout?

Ať už se na dovolenou vydáte kamkoli, následující zásady vám usnadní cestu a zpříjemní pobyt:

Dokončete potřebné úkoly – odjíždět s čistým pracovním i osobním štítem je mnohem příjemnější než myšlenky na seznam úkolů, které musíte hned po příjezdu dokončit.

Naplánujte si to podstatné – přibližná osnova aktivit, ubytování a míst, která chcete navštívit, vám usnadní rozhodování a užijete si s dětmi lépe přítomný okamžik.

Elektroniku nechte doma – počítače a tablety by vás lákaly vracet se k práci a dětem zbytečně odvádějí pozornost od nových vjemů a zážitků.

• Sjednejte si cestovní pojištění – správně nastavené cestovní pojištění pro celou rodinu vám na cestách zajistí klid v duši, ať už budete kdekoli. Nezapomeňte mít kontakt na asistenční službu neustále při sobě.

Vezměte skladné hry – budou se vám hodit, až se bude zdát dětem cesta autem dlouhá, ale i na klidný odpočinkový večer.

Reklama

Načítám