Hlavní obsah

Kamarádství s krasavicí? Utrpení!

Foto: Thinkstock

Kamarádky si vybírejte pečlivě!Foto: Thinkstock

Reklama

Přijdete na večírek a všichni muži zkoprní. Ovšem ne kvůli vám, ale objektem jejich zájmu je vaše nádherná kamarádka. Vedle ní vypadáte jako šedá myška, která nikoho nezajímá. Tak takhle nejspíš vypadá noční můra většiny žen. Proč se nerady kamarádíme se „supermodelkami“? Proč si podvědomě hledáme vzhledově podobné kamarádky? A mají to tak i muži?

Článek

Co se týče kamarádství mezi ženami, pořekadlo „vrána k vráně sedá“ na ně sedí v podstatě stoprocentně. Kamarádky si samozřejmě vybíráme podle společných zájmů či podobného smyslu pro humor, ale i podle toho, jak vypadají. Možná si to nebudete chtít přiznat, ale je to tak.

Příliš velká krása kamarádství škodí

V přátelství je velmi důležitá rovnováha, a to ve všech směrech. Tedy i v tom, jak vypadáte. „Pokud jsou kamarádky na stejné rovině, tedy obě dvě jsou zhruba stejně přitažlivé, je to většinou v pořádku a kamarádství funguje. Pokud ale jedna tu druhou výrazně převyšuje, může se do přátelství vplížit závist,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Vzhled je totiž pro většinu žen velmi důležitý, a navíc máme tendence k tomu se neustále s někým srovnávat. A pokud nemá vaše kamarádka ani deko navíc, vlastní dlouhé štíhlé nohy, bujnou hřívu, krásný dekolt a k tomu sexy pohled, nejspíš se vedle ní příliš dobře cítit nebudete. A nic nepomůže ani fakt, že se vám líbí stejné filmy, smějete se stejným věcem a obě milujete procházky se psem. „Ta hezčí vám totiž bude nechtěně neustále připomínat, že vy sama tak hezká nejste. Tím, že druhého vidíme, automaticky se s ním srovnáváme, a pokud je pro nás výsledek negativní, moc dobře se cítit nebudeme,“ popisuje Lenka Černá.

Foto: Thinkstock

Je dobře, když to sluší oběma...Foto: Thinkstock

Někdy to fungovat může

Jsou ale samozřejmě výjimky. Tedy jistě existují i velmi dobré kamarádky, z nichž jedna je výrazně atraktivnější než ta druhá. Schopné jsou toho ženy, pro které není vzhled vůbec důležitý, které se ani v tom nejhlubším nitru netrápí tím, jak vypadají. „Pokud je s krásnou kamarádkou spojuje něco, co je pro ně velkou prioritou, pak to může fungovat. A je jedno, jestli jde o společný koníček, zálibu v nějakém sportu a podobně,“ říká Lenka Černá.

Navíc je ale také potřeba, aby ta méně atraktivní žena měla zdravé sebevědomí. „Musí znát svou cenu a být si vědoma svých kvalit a hodnot a vzhled ji skutečně nesmí ani trochu trápit,“ dodává Lenka Černá.

Muži řeší peníze

Podobné trápení mají ale i muži. Pravda je, že u nich nehraje velkou roli vzhled a atraktivita, ale spíš úspěch, kariéra a peníze. „Muži jsou vychováváni k tomu, aby byli úspěšní a bohatí. Ti tedy totéž řeší v oblasti práce a financí, právě tady se nejvíce srovnávají s ostatními a těžko snesou kamaráda, který je o pár pater v práci výš nebo vydělává mnohonásobně více peněz,“ vysvětluje Lenka Černá.

Podle ní to není dáno ani geny, ani tlakem společnosti, ale výchovou. Jde o staletí zažitý model, který nejspíš horko těžko někdo změní. Holky mají být jednoduše krásné a zdobit, kluci zase musí být chytří, úspěšní a bohatí.

Kamarádství je tedy velmi podobné manželství. Důležitá je rovnost mezi partnery, v tomto případě kamarády. Ať se nám to líbí nebo ne, nikdo jednoduše nechce být ten „méně hezký“, „méně chytrý“ nebo „méně úspěšný“.

Co si o tom myslíte? Vadilo by vám, kdyby všichni obletovali vaši krásnou kamarádku, a vás si nikdo ani nevšimnul?

Reklama

Související témata:

Načítám