Hlavní obsah

Utajené CD Karla Gotta: Jaké je?

Foto: showpark.cz

Karel Gott zpívá také lidové písničkyFoto: showpark.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé čtyři roky připravoval král českého popu Karel Gott v utajení své nové album, o kterém přiznal, že jde o výlet do trochu jiné hudby, než se od něj očekává, ale jež je mu velmi blízká. Teď konečně CD spatřilo světlo světa a rozhodně by vám v diskografii pětatřicetinásobného Zlatého a Českého slavíka nemělo chybět!

Článek

Srdeční záležitost

Karel Gott se nikdy nebál neprobádaných vod a natočil bezpočet hitů různých žánrů od popu přes filmové melodie až po country. Tentokrát se vrací pomyslně domů a vydává projekt sestavený z nejoblíbenějších lidových písní. Není to sice úplně poprvé, co si Mistr posvítil na tenhle žánr. Několik lidovek (Nemožem, nemožem, Išel Macek a Padá, padá rosenka) nazpíval v roce 1972 do televizního pořadu Veselá je dědina. (Natáčelo se na tradiční svatbě na moravskoslovenském pomezí ve vesnici Korytná.) A podobné album také nahrál orok později, tedy v roce 1973, ovšem tehdy šlo o lidovky evropských národů a vydala je v Německu firma Polydor. Tentokrát se zaměřil, jak řekl na slavnostním křtu CD s názvem Lidovky mého srdce ve Ville Richter na Starém Městě, na nejkrásnější lidové písničky z Moravy a Slovenska.

Vybíralo se pečlivě

Zpěváka doprovodila Cimbálová muzika Ladislava Pavluše a na albu je celkem osmnáct písní, např. Lásko, bože, lásko, Teče voda, teče nebo Takú sem já frajárenku dostal a další. Čtyři z nich zazpíval Mistr naživo a potvrdil, že i v jeho věku mu to stále ještě neuvěřitelně zpívá. Nápad natočit CD ale vznikl naprosto nečekaně na koncertu v Kyjově v roce 2003, kde Ladislav Pavluš účinkoval jako předskokan Karla Gotta. Na rautu si společně zanotovali a Karel ho i s jeho kapelou pozval, aby ho doprovodili na vystoupení v televizním pořadu věnovaném trumpetistovi Janu Slabákovi. Tehdy společně předvedli dvě lidové písně, které měly takový úspěch, že je za čtvrt roku poté natočili. Za další rok k nim přibylo pět dalších a později ještě jedenáct. ,,Tehdy jsem si uvědomil, že deska, kterou jsme natočili, není ojedinělou jen v tvorbě Karla Gotta, ale bude i pokladem naší lidové kultury. Jsem vděčný za každou minutu, kterou jsem mohl s Mistrem strávit," říká dojatý Ladislav Pavluš. Poslední píseň se neplánovaně natočila v únoru 2010 a přidala se k původně již definitivní sestavě.

Bude album první a poslední?

Slavnostního křtu se kromě jiných zúčastnil např. zpěvák Jožka Černý, který album uvedl s černým humorem: ,,Když Karel natočil první dvě písně, zavolal mi, že si to mám poslechnout a říct, co si myslím. Když jsem mu volal zpět, ptal jsem se ho, zda to CD chce prodávat nebo rozdávat. Samozřejmě může obojí!" usmíval se Jožka Černý. I když se na křtu oba interpreti záměrně špičkovali, že si do ,,hudebního rajonu" nebudou zasahovat, Jožka si stojí za svým, že by byla škoda, kdyby zůstalo jenom u jednoho takového projektu. To, že Mistr chce dál pokračovat ve svých výletech do neznáma na hudebním poli, také veřejně přiznal.

Svým posluchačům závěrem Karel Gott vzkazuje: ,,Stop oslavě tržních úspěchů! Pojďme se vrátit ke krásné upřímné písni, která má srdce, a já doufám, že se vám album bude líbit."

Album bylo nahráno ve studiu Mistříňanka v Mistříně a vydala je firma Supraphon, a.s.

Reklama

Načítám