Hlavní obsah

Karlovy Vary: Jak vybrat nej film?

Foto: Petr Makovička

Eva Zaoralová. Bez ní by karlovarský festival nebyl takovou hvězdou, jako jeFoto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na filmové festivaly se jezdí samozřejmě primárně proto, aby se člověk podíval na zajímavé filmy, na které by se asi za normálních okolností nedostal. Což je někdy výhra (uvidíte něco výjimečného, co pro vás bude skutečný zážitek), a občas taky ne (dvě hodiny v kině zíváte a marně se snažíte neusnout)...

Článek

Při tom množství filmů, které se na karlovarském festivalu každoročně promítá (letos je v nabídce 179 celovečerních snímků), je více než nepravděpodobné, že se vám všechny, na které zajdete, nebudou líbit. Věřte, že těch je nakonec jen minimum!

Foto: Petr Makovička

Když neseženete lístky na film, můžete si na něj vysedět frontu. Mnohdy několikahodinovou.Foto: Petr Makovička

Výběr je velký

Vzhledem k tomu, že se většina filmů promítá několikrát, stojí za to sednout si alespoň jednou denně mezi ostatní návštěvníky a jen tiše poslouchat, který film je zaujal a proč. Reference kolegů-batůžkářů jsou totiž většinou mnohem spolehlivějším zdrojem informací, než recenze filmových kritiků nebo anotace ve festivalovém katalogu filmů.

Foto: Bontonfilm

Zahajující film letošního ročníku Jana EyrováFoto: Bontonfilm

Loni se na filmy přišlo podívat 127 tisíc diváků, tak proč byste se nemohli přidat i vy?

Filmy jen pro fajnšmekry?

Ještě než do Varů letos nebo někdy příště vyrazíte, pokuste se poskládat, co všechno jste ochotni v kinech zhlédnout. Samozřejmě člověk se může řídit různými sekcemi, ve kterých jsou filmy uváděné. Může se řídit hodnoceními na portálech věnovaných čistě jen filmu (pokud už film ovšem nějaké hodnocení má). Anebo si může vybírat jednoduše podle blízkého žánru.

Foto: Petr Makovička

Světovou premiéru měl ve Varech i film Neviditelná německého režiséra Christiana Schwochowa (na snímku)Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Tvůrci filmů se po promítání účastní besed s divákyFoto: Petr Makovička

Třeba můj úplně první film při prvním výletu na festival před pěti lety byl hrozný. Nepamatuji si už, jak se jmenoval ani o čem byl. Pamatuji si jen to, jak jsem se šíleně nudila, přemáhala spánek a v duchu si říkala „Panebože, co já tady sakra dělám?“. Naštěstí jsem se nevzdala a šla jsem na další a další filmy. A odnesla si zážitky na celý život. Podle své osobní statistiky jsem za poslední 4 roky viděla něco kolem 700 filmů. A ty nejlepší z nejlepších jsem až na výjimky viděla tady. V českých kinech většinou nebyly nikdy uvedené.

Foto: Petr Makovička

Na festivalu mají autogramiády i hvězdy českého filmu, tentokrát herec Jan BudařFoto: Petr Makovička

Abyste jeli do Varů a bavilo vás to tu, nemusíte být filmoví znalci ani přehnaní intelektuálové. Stačí, když budete mít dostatek trpělivosti dokoukat i film, který vás bude hrozně nebavit. Ale popravdě: když to bude hodně špatné, můžete i odejít. Nebo dospat krátkou noc. Osobně chodím – pokud mi to čas dovolí – na tři filmy denně. A minimálně jeden z nich je většinou ten, o kterém budu ještě rok všem vyprávět.

Ať už jste tady!

Takže sbalte batůžky, nasedněte do autobusu a přijeďte! Třeba ve čtvrtek už budou mít všechny filmy komentáře, takže se vám bude dobře vybírat, na co jít. Nebude tu už ani tolik lidí, protože většina odjede ve středu večer – ve čtvrtek jdou zase do práce.

Foto: Petr Makovička

Kinosály se rychle plní, proto je lepší přijít na fim s předstihemFoto: Petr Makovička

Uznávám, zrovna letos je tu opravdu mizerné počasí, dnes jsem se vzbudila do tragických 12 stupňů. Předpovědi ovšem slibují, že ve čtvrtek už bude konečně slunečno a teplo, a to za to prostě stojí. Není nic lepšího, než když se mezi úžasnými i děsivými filmovými zážitky můžete jít smočit do bazénu v hotelu Thermal nebo se prostě jen poflakovat s mojitem v ruce na trávnících v parku.

Foto: Petr Makovička

Vyhlašování nominací na cenu LUX Evropského parlamentu: Eva Zaoralová a režisérka loňského vítězného snímku Cizinec Feo Aladag (vlevo)Foto: Petr Makovička

P. S.: Pokud už to letos nestíháte a jste z Prahy nebo okolí, nevěšte hlavu! Karlovarské ozvěny v kině Aero přinesou pěknou řádku filmů z festivalu.

Reklama

Související témata:

Načítám