Hlavní obsah

Kdo vaří lepší kávu: člověk, nebo stroj?

Foto: Miele

Rádi si pochutnáte na dobré kávě?Foto: Miele

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedni ji považují za životabudič, jiní za lahodný nápoj. Ano, mluví se o kávě. Její obliba roste přímo úměrně s tím, jak se rozšiřuje nabídka nápojů. Není už třeba se omezovat na turka, na výběr máme i capuccino, latté, espresso... Tedy pokud vlastníme kávovar.

Článek

V mnoha domácnostech si vystačí s jednodušší verzí přípravy kávy, tedy takzvanými překapávači, kde se káva filtruje pomocí páry. Ovšem našlehanou pěnu od nich čekat nemůžeme. K tomu slouží takzvaná espressa, zkráceně pressovače.

Jak to funguje?

U pressovačů je vestavěné čerpadlo, kterým prochází voda pod tlakem. A právě o jeho výkonu se vedou diskuse. Někdo tvrdí, že pro přípravu pravého espressa je potřeba minimálně 15 barů. Není to však zcela pravda, tlak může být i nižší, kolem devíti nebo deseti barů, záleží na typu čerpadla. Na pozoru bychom ale měli být u přístrojů, které pracují pouze s pěti bary. Správně se označují jako stroje na kávu a vyrábějí nápoj zvaný mokka káva. Ta na rozdíl od espressa, nemá lahodnou pěnu, která dělá kávu kávou, a připomíná spíš nápoj z překapávače.

Foto: Krups

Příprava kávy z kapslí je jednoducháFoto: Krups

Káva, nebo kapsle?

Domácí espressa lze rozdělit na další dvě skupiny: Do prvních se sype zrnková nebo mletá káva, druhé jsou na takzvané kapsle, tedy předlisované polštářky. Je těžké říci, který ze způsobů je lepší.

Rozhodneme-li se pro kapsle, je příprava jednodušší. Výrobci totiž nabízejí přesně „namíchané" kapsle pro konkrétní nápoj, tedy espresso, latté, čokoládu či capuccino. Ty stačí vložit do páky a přístroj spustit. Polštářky se však mohou zdát někomu drahé, jeden stojí kolem desetikoruny.

Příprava z klasické kávy vyjde levněji. Její pracnost závisí na kvalitě - a také ceně - přístroje. U levnějších se dává mletá káva do páky. Ty dražší mají zásobník na zrnkovou, jsou vybaveny mlýnkem a kávu si samy namelou na požadovanou hrubost a ve správném množství. A také mají nádobu, do které padá kávová sedlina, zatímco u ostatních je třeba ji po každé přípravě odstranit. U obou zpravidla najdeme zařízení a trysky na zpěnění a ohřev mléka.

Nejdražší stroje (od 30 tisíc korun výše) jsou potom vybaveny i funkcí samočištění, kdy se vnitřní zařízení po přípravě každého šálku propláchne. V tomto případě je ovšem dobré volit přístroje, které jsou přímo napojeny na vodovod.

Pro nerozhodnuté přicházejí firmy s kompromisem: některé kávovary si poradí jak s klasickými zrnky, tak kapslemi. Stejně tak lze koupit přístroje, které vaří jak kávu překapávanou, tak espresso.

Foto: Whirlpool

Kávovar ve vestavném provedeníFoto: Whirlpool

Přístroj nám poradí

Kávovary od střední cenové třídy (5 až 15 tisíc korun) jsou vybavené displeji, které informují o průběhu přípravy kávy. Je tak možné vyčíst, zda právě probíhá čištění stroje, mletí zrn nebo se už chystá samotný nápoj. Rovněž nám napíšou, že v zásobníku došla káva, voda nebo nastala jiná závada.

Tip na závěr: jak správně připravit kávu?

Na jeden hrneček potřebujeme 7 g mleté kávy, která musí být pečlivě upěchována, tlak vody by měl dosáhnout alespoň 9 barů, teplota vody 90 °C. Optimální doba průtoku je 20 až 30 vteřin. Kávu připravujte vždy do nahřátých hrnečků. Po ukončení procesu by se v šálku mělo nacházet zhruba 30 až 50 mililitrů emulze kávového oleje a vody se zhruba dvoumilimetrovou vrstvou homogenní, ořechově hnědé pěny.

Tak tedy, ať vám dobrá káva provoní domov!

Reklama

Související témata:

Načítám