Hlavní obsah

Když byt prodává žena. Kdy jsme úspěšné a kdy hledáme pomoc?

Foto: Freepic.com

V čem jsou ženy při prodeji úspěšnější a v čem jsou naopak lepší muži?Foto: Freepic.com

Reklama

Starosti s prodejem bytu padají o něco častěji na bedra žen, říkají realitní makléři. Zejména se to týká vypjatých rodinných situací, jako jsou rozvod, dědictví nebo rozšíření rodiny. V čem jsou ženy při prodeji úspěšnější a v čem jsou naopak lepší muži?

Článek

Zeptali jsme se zkušených makléřů a makléřek, jaké pozorují rozdíly v přístupu mužů a žen k prodeji nemovitostí. Muži jsou podle nich soutěživí, zatímco ženy se tolik neostýchají říct si o pomoc. „Muži často zkouší prodávat několik měsíců na vlastní pěst, zatímco žena už vybírá realitní kancelář, na kterou se nakonec obrátí,“ uvádí Vladimír Zuzák z pražské kanceláře MAXIMA REALITY.

Pro ženy je prodej nemovitosti často nevyhnutelným krokem k řešení rodinné situace. Může jít o rozšíření rodiny, prodej zděděné nemovitosti nebo také rozvod. „Opakuje se scénář, kdy muž odejde od rodiny k nové partnerce a prodej nemovitosti zůstává na ženě, která zde dosud bydlí s dětmi,“ uvádí makléřka Michaela Průchová, která ženy často zastupuje. (Příběh jedné z klientek paní Plesarové si poslechněte v tomto videu).

Foto: Freepic.com

Méně rizika vychází z lepší přípravy Foto: Freepic.com

Méně rizika, lepší příprava

Ženy jsou ve srovnání s muži při prodeji nemovitosti opatrnější. Nerady riskují. Častěji zvednou telefon, zatímco muži hledají informace raději na internetu. Ženy tvoří například až dvě třetiny klientů bezplatné linky 800 111 555, kterou provozuje od začátku koronavirové pandemie MAXIMA REALITY. Na všechny otázky o prodeji bytu v současné situaci tam odpovídají právníci, realitní i finanční specialisté.

Mnohem více pozornosti věnují ženy přípravě na focení – nejen úklidu, ale také větším úpravám v interiéru. Byt pak nabízejí za vyšší cenu. „Ženy častěji využívají služby bytových designérů před prodejem. Fotky v inzerátu díky tomu působí atraktivně a cenu můžeme zvednout v průměru o 15 %,“ uvádí Michaela Průchová. Jak umí designéři proměnit interiér bytu před prodejem? Podívejte se na fotky.

Proč ženy nakonec vydělají méně

Výzkumníci z univerzity v Yale nedávno zjistili, že ženy častěji chybují v načasování prodeje. Prodávají, když jsou ceny nízko, naopak kupují, když jsou vysoko. „Teď je třeba počítat s tím, že ceny začnou nejpozději v létě klesat, a to o 15–20 %. Nevyplatí se tedy vyčkávat, až skončí karanténa, naopak je třeba prodej teď urychlit,“ radí Vladimír Zuzák, ředitel pražské MAXIMA REALITY.

Druhou slabinou žen při prodeji nemovitostí je jednání o ceně. Ženy podle výzkumníků z Yale častěji podlehnou tlaku zájemců a poskytnou jim slevu. Nakonec tedy vydělají na prodeji nemovitosti v průměru méně než muži. „Nemovitostí je teď kvůli pandemii v nabídce více, naopak zájemců o koupi málo. Kupující si mohou dovolit tlačit na cenu víc než dřív,“ upozorňuje Zuzák. Doporučuje se proto osobní jednání s kupujícími nechat na makléřích.

Foto: Freepic.com

Mnohem více pozornosti věnují ženy přípravě na focení – nejen úklidu, ale také větším úpravám v interiéruFoto: Freepic.com

Reklama

Načítám