Hlavní obsah

Mary a Max: Láska se neptá

Foto: Bioscop

Animovaný film potěší i dospěléFoto: Bioscop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Jsi moje nejlepší kamarádka. Jsi totiž moje jediná kamarádka,“ svěřuje se v průběhu nového animovaného filmu postarší Newyorčan Max osmileté Mary z Austrálie. Nová komedie z plastelíny, která dnes vstupuje do českých kin, si všímá obyčejných věcí, před kterými často zavíráme oči.

Článek

Mary a Max, tak se jmenuje v pořadí již čtvrtý animovaný film z dílny režiséra a scenáristy Adama Elliota. Zjevným hlavním tématem celého snímku je tolerance. Hlavní protagonisté totiž mají své touhy, sny a hlavně handicap, který jim brání v jejich uskutečnění. Někteří mají strach z lidí či pavouků, druzí špatně slyší nebo nemohou chodit. Byť jsou srdce postaviček pouze z plastelíny, tlučou stejně jako ta naše a jsou nesmírně citlivá. Ani jeden z hlavních hrdinů nemá život zrovna jednoduchý…

Příběh začíná v newyorském bytě 44letého nepraktikujícího Žida Maxe Jerryho Horowitze. Žije sám, žije dlouho sám. Má Aspergerův syndrom a přímý kontakt s kýmkoli dalším ho neuvěřitelně děsí. Ale touží po nejlepším příteli, a tak vezme telefonní seznam, náhodně zastaví ukazováčkem na jednom ze jmen a napíše dopis. Ten putuje přes polovinu zeměkoule, až přistane v poštovní schránce malé Mary, osmileté holčičky z předměstí australského Melbourne. A přesně tak vzniká přátelství na život a na smrt, které existovalo vždy jen a jen na dopisním papíře.

Foto: Bioscop

Max se přejídá čokoládovými hotdogyFoto: Bioscop

Dva světy, jedno přátelství

Pojďme si stručně popsat dvě odlišná prostředí z filmu. Max bydlí v rušném centru New Yorku. Váží 136 kilo a měří 182 centimetrů. Je závislý na čokoládových hotdozích a časopisu National Geographic. Byt s ním sdílí i jeho neviditelný přítel Mister Alfonso Ravioli. Po Maxovi touží Marjorie, členka skupiny Anonymních přejídačů. Maxovi se na ní ale vůbec nelíbí, že ho chce líbat bez jeho svolení.

Mary má oči barvy blátivé kaluže, zbožňuje hnědou barvu a nejraději má kondenzované mléko. Její otec pracuje v továrně, kde připevňuje šňůrky na čajové sáčky, Maryina matka je kleptomanka. Mary tajně touží po svém sousedu Damianovi. Ten však prahne po jediném – chce se stát dekoratérem dortů. Díky Maxovi Mary poznává nevinnou a skutečnou lásku.

Zajímavosti o filmu:

  • příprava trvala 5 let, samotné natáčení 57 týdnů
  • celkem bylo vytvořeno 212 postav z polymerů, plastelíny i kovu
  • vše muselo být vyrobeno ručně, nejvíce času zabralo panorama New Yorku
  • muselo být vyrobeno 475 miniaturních rekvizit včetně ručně foukaných skleniček na víno
  • pro výrobu bylo využito také 12 litrů lubrikantu ze sex-shopu

Animovaný film Mary a Max je důkazem toho, že humor nemusí být vyloženě útočný a vulgární pro to, aby pobavil. Salvy smíchu mohou vyvolat i zcela nevinné a jemné scény. Pokud toužíte nahlédnout do dopisního vztahu dvou osobitých postaviček a poznat, jak vypadá opravdová láska, film Mary a Max je ta správná volba.

Mary a Max – premiéra 30. července 2009 Režie, scénář a výtvarné zpracování: Adam Elliot Délka: 92 minut, přístupný od 12 let Animovaný www.maryandmax.com

Související témata:

Načítám