Hlavní obsah

Když kojení miminku nestačí aneb Zavádíme první náhradní mléčnou výživu

Všechny maminky dobře vědí, že mateřské mléko je geniální dílo přírody, ne každá máma však může svému drobečkovi kojením dopřát vše potřebné. Proto musíme v pravou chvíli přírodě pomoci a mateřské mléko doplnit či nahradit tím umělým.

Článek

Kojení patří k nejintenzivnějším společným chvílím maminky a děťátka. Že je všechno v pořádku, poznáte podle toho, že vaše miminko prospívá. Existuje však několik varovných signálů, které vás dokážou upozornit na to, že miminku kojení nestačí. Zbystřit byste měla například tehdy, když má vaše děťátko za celý den méně než 6 až 8 mokrých plen. Podezřelá je i nadměrná ospalost miminka. O lecčems vypovídá i malé množství stolice hnědé až hnědozelené barvy. To vše jsou faktory, které vám tiše napovídají, že byste se měla zamyslet, zda svému dítěti dopřáváte dostatečné množství mateřského mléka.

Řešení tohoto nedostatku může být velmi jednoduché – častější kojení. Intervaly by neměly být delší než 4 hodiny a prsy by se měly během jednoho kojení prostřídat. Především ale nezapomínejte na psychickou pohodu – nevystresovaná maminka je pro miminko to nejdůležitější!

I přes dodržení všech rad se může stát, že miminko neprospívá. V tu chvíli se doporučuje zavedení umělé mléčné výživy. Nejedná se ale o žádnou tragédii. Kvalita umělé mléčné výživy je dnes špičková, tak nevěšte hlavu a vyberte vašemu drobečkovi například mléko z prémiové řady umělé mléčné výživy Sunar premium, se kterým si můžete být jistá, že svému miminku dopřejete to nejlepší.

Při výběru umělého mléka byste měla znát jeho kategorie. Tzv. počáteční mléka jsou označena číslem 1 a jsou určena pro novorozence. Pokračovací mléka s číslem 2 jsou určena dětem ve věku 6 až 12 měsíců. Batolecí mléka s číslem 3 a 4 pijí děti ve věku 12 až 36 měsíců. Pod pojmem speciální mléka se pak skrývá výživa pro děti ohrožené alergií.

Začátky krmení z lahvičky jsou někdy komplikované. Miminko občas v počátku náhradní mléčnou výživu odmítá, což vás jako maminku může potrápit i po dobu několika týdnů. Pokud se dětem snažíte dát mléko, které je chutí vzdálené od toho mateřského, je na problém zaděláno. Proto se vyplatí zvolit takovou umělou výživu, ve které je přítomen mléčný tuk. Díky němu má mléko chuť podobnou tomu mateřskému. Mléčný tuk můžete najít například v Sunaru premium, který je navíc obohacen i o další vitaminy a důležité látky, přispívající k zdravému růstu a vývoji miminka.

Přechod na umělou mléčnou výživu nemusí být vždy jednoduchý, při správném výběru mléka a špetce trpělivosti však bude vaše miminko správně růst a prospívat i s umělou mléčnou výživou.

Reklama

Načítám